Linkuri accesibilitate

La învestirea președinților SUA merg de obicei ambasadorii. Cu Trump va fi altfel: își aduce prietenii


Trump și soția sa Melania la prima învestire, cea din 2017.
Trump și soția sa Melania la prima învestire, cea din 2017.

Republica Moldova va fi reprezentată de ambasadorul ei în Statele Unite, Viorel Ursu, la învestirea președintelui american Donald Trump, pe data de 20 ianuarie, la Washington. În mod normal, aceasta n-ar trebui să fie o știre. De data asta este, însă, căci Trump vrea să fie... altfel.

„Conform uzanțelor diplomatice și protocolului, șefii de misiuni diplomatice acreditați în SUA reprezintă statele lor respective la ceremonia de inaugurare a Președintelui Statelor Unite ale Americii", a amintit Europei Libere Ministerul de Externe de la Chișinău, pe 16 ianuarie.

Ambasadorul Viorel Ursu prezentând președintelui SUA scrisorile de acreditare, la 12 decembrie 2022.
Ambasadorul Viorel Ursu prezentând președintelui SUA scrisorile de acreditare, la 12 decembrie 2022.

„Ambasadorul Republicii Moldova, Viorel Ursu, a primit invitația din partea comitetului organizatoric de a asista la ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie. Ambasadorul Ursu va participa și la alte evenimente conexe care au loc pe parcursul săptămânii la Washington cu ocazia instaurării noilor administrații americane", se mai spune în răspunsul MAE la întrebarea noastră despre nivelul de reprezentare al țării la evenimentele de luni.

Vecina de la vest, România, va fi reprezentată la învestire (la „inaugurare", cum se mai spune) tot de ambasadorul ei, Andrei Muraru, cum a relatat Europa Liberă România.

Vecina de la vest a României, Ungaria, va fi reprezentată - și aici lucrurile se... bifurcă! - de premierul Viktor Orbán.

De ce nu doar de ambasadorul maghiar?

Pentru că președintele Trump a rupt un pic cu tradiția, invitând la show-ul de luni, 20 ianuarie, nu doar ambasadori, ca predecesorii lui, ci șefi de stat și de guvern, anume cei care îi sunt prieteni și aliați.

Iată câțiva dintre ei, poate cei mai cunoscuți, și trăsăturile care îi fac invitabili la petrecerea lui Trump, într-o trecere în revistă realizată cu ajutorul serviciului central de știri al Europei Libere.

Viktor Orbán

Viktor Orbán a fost primul lider european care l-a vizitat pe Trump în Florida după alegerile din 5 noiembrie 2024.

Premierul ungar cultivă de mult timp relații strânse cu Trump și a fost, de asemenea, primul lider european care a susținut campania sa prezidențială din 2016. Este o relație bazată pe proximitate ideologică și chimie personală.

Dacă acestea se vor traduce în favoruri practice este o altă problemă. Trump a amenințat că va aplica tarife vamale ridicate bunurilor din Uniunea Europeană.

Tarifele la importurile de automobile ar putea afecta Ungaria, unde producătorii de automobile reprezintă aproximativ 12 % din totalul locurilor de muncă din industria prelucrătoare. Printre acestea se numără și companii chineze, o problemă politică pentru Trump.

Trump cu Orban la Casa Albă în 2019.
Trump cu Orban la Casa Albă în 2019.

Dar pentru Orbán, dintr-o țară cu 10 milioane de locuitori, legăturile speciale cu liderul celei mai puternice națiuni din lume sunt în mod clar o chestiune de prestigiu, mai ales că se confruntă cu vânturi politice potrivnice acasă.

Oficiali de la Budapesta au declarat pentru serviciul maghiar al RFE/RL că Trump a solicitat, de asemenea, opiniile lui Orbán cu privire la încheierea războiului de aproape trei ani al Rusiei în Ucraina într-o serie de apeluri telefonice, de când a câștigat alegerile din SUA.

Orbán este un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, și a încercat să se prezinte ca un om de stat care poate facilita un acord de pace.

„Desigur, acest lucru nu înseamnă că Ungaria va primi în mod serios vreun rol în negocierile de pace privind Ucraina", a declarat analistul politic Botond Feledy. "Dar îmi pot imagina că Viktor Orbán va avea parte de un gest simbolic. De pildă: va exista o rundă de negocieri și la Budapesta."

Giorgia Meloni

În ianuarie, prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, l-a vizitat și ea pe Trump în Florida.

Dacă ar fi existat o cursă pentru a-l vizita pe Trump, ea s-ar fi clasat pe locul al doilea, după ungur - dar poate, în viitor, ea va fi un partener mai influent decât Orbán. În timp ce el este în mare parte izolat în UE, Meloni este conectată la rețea.

Mulți dintre cei 27 de membri ai blocului speră că ea poate fi „sirena” lui Trump, șoptindu-i la ureche lucruri care să-l mâne în direcția dorită cu privire la probleme-cheie. Ucraina este un subiect important, deoarece Meloni a fost o susținătoare fermă a Kievului. Tarifele vamale sunt o altă problemă.

Like-uri reciproce. Trump și Meloni la 4 ianuarie 2025, în Florida.
Like-uri reciproce. Trump și Meloni la 4 ianuarie 2025, în Florida.

La fel ca Orbán, ea este apropiată de Trump din punct de vedere ideologic, împărtășind poziția sa anti-imigrație dură. Trump a numit-o „o femeie fantastică" care „a luat Europa cu asalt".

Alte nume pe lista de prieteni

Orbán și Meloni nu sunt singurii prieteni ai lui Trump chemați la Washington pentru petrecerea inaugurală. Chiar dacă lista completă nu a fost făcută publică, se crede că va merge președintele argentinian, Javier Milei, un lider la fel de flamboiant ca Trump și cu convingeri de dreapta la fel de ferme, care a provocat un scandal diplomatic cu Spania după ce a numit-o pe soția premierului Pedro Sanchez „coruptă”.

Nu doar frizura îi unește. Milei este un admirator declarat al politicilor președintelui american, în primul rând al dorinței de reducere a birocrației guvernamentale.
Nu doar frizura îi unește. Milei este un admirator declarat al politicilor președintelui american, în primul rând al dorinței de reducere a birocrației guvernamentale.

Potrivit ziarului USA Today, ediția de miercuri, președintele chinez Xi Jinping a fost invitat, dar va trimite doar un emisar. Are de gând să meargă și liderul englez de extremă-dreapta, Nigel Farage, cunoscut în străinătate mai ales pentru dezinformarea din timpul campaniei pentru Brexit. Va merge și colegul său de extremă-dreapta de peste Canalul Mânecii, francezul Eric Zemmour, amendat în 2020 pentru discurs rasist împotriva migranților minori.

Nayib Bukele, președintele din Salvador, inițiatorul unei campanii de represalii în țara sa, sub pretextul luptei împotriva gangurilor înarmate, a confirmat că a primit invitație, dar nu a spus dacă va merge.

Bolsonaro tare vrea, dar nu are pașaport

Poate numele cel mai relevant pe lista de prieteni pe care Trump îi vrea alături pe 20 ianuarie este al fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro - care a primit invitație și vrea să meargă.

„Mă simt din nou ca un copil, cu invitația lui Trump. Sunt entuziasmat. Nici măcar nu mai iau Viagra", a declarat fostul președinte brazilian într-un interviu acordat marți, preluat de New York Times, recurgând la umorul său cu tușe groase, caracteristic. „Gestul lui Trump este ceva de care trebuie să fim mândri, nu? Cine este Trump? Cel mai important tip din lume".

Capitala braziliană după revolta suporterilor lui Bolsonaro, la 9 ianuarie 2023.
Capitala braziliană după revolta suporterilor lui Bolsonaro, la 9 ianuarie 2023.

Numai că Bolsonaro, ca și Trump înainte să fie reales, este cercetat penal. Anume, pentru instigare la revoltă (un fel de 6 ianuarie brazilian, petrecut în 2023, când suporterii lui au luat cu asalt instituțiile puterii pentru a împiedica tranziția politică). Spre deosebire de Trump, brazilianului i-a fost confiscat din această cauză pașaportul.

Miercuri, procurorul general al Braziliei a recomandat ca cererea de a-i fi înapoiat documentul de călătorie să fie respinsă, iar Bolsonaro a recunoscut că probabil va trebui să urmărească de acasă petrecerile de la Washington.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG