Oficial, la Chișinău atât președinta Maia Sandu, cât și șeful diplomației moldovene, vicepremierul Mihai Popșoi, spun că se așteaptă nu doar la o continuare a cooperării cu SUA, dar și la o intensificare a acesteia. Într-un interviu pentru postul public de radio din 13 ianuarie, Popșoi a spus că Chișinăul are relații bune atât cu reprezentanții democraților, cât și ai republicanilor din Congres.
Sub administrația democratului Joe Biden, cel mai înalt oficial american care a vizitat Chișinăul în urmă cu peste un deceniu, când era vicepreședinte în administrația Obama, R. Moldova a beneficiat de o atenție mai sporită, în special după invadarea Ucrainei de către Rusia din 2022, din partea Washingtonului.
Țara a fost vizitată de două ori de secretarul de stat american Antony Blinken și a beneficiat de o asistență de până la un miliard de dolari pentru proiecte economice și de securitate energetică.
Analiștii cu care a discutat Europa Liberă spun că optimismul autorităților este justificat într-o anumită măsură, în special de faptul că SUA au avut o politică constantă de sprijinire a independenței și suveranității R. Moldova, precum și de asistență în reglementarea conflictului transnistrean, Washingtonul fiind un observator în procesul de negocieri.
„Orice inaugurare a unei noi administrații la Casa Albă este un prilej de relansare a relațiilor dintre SUA și alte state”, susține Mihai Isac, analist de politică externă și securitate, care vede în acest moment și o oportunitate pentru oficialii moldoveni să-și intensifice lobby-ul pe lângă oficialii din noua administrație Trump, inclusiv prin extinderea diplomației peer-to-peer (adică a contactelor între oamenii de rând, eventual între asociații obștești), aplicată în cazul UE, și peste Ocean.
Moldova speră la un parteneriat strategic
În ultimele săptămâni ale mandatului administrației Biden, conducerea de la Chișinău a anunțat, după o vizită din decembrie a speakerului Igor Grosu și ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, că va deschide două noi consulate în Statele Unite, la Sacramento și Chicago, pentru a-i deservi pe cei câteva zeci de mii de cetățeni moldoveni.
Pe lângă acest rezultat, vicepremierul Mihai Popșoi a anunțat că au fost inițiate discuțiile pentru a ridica nivelul de cooperare moldo-american de la „dialog strategic” la „parteneriat strategic”, despre care spune că este cea mai înaltă formă a relațiilor bilaterale cu SUA. Recent, Washingtonul a semnat un astfel de parteneriat cu Armenia.
Cercetătoarea de la Atlantic Council Victoria Olari susține că deschiderea de noi consulate și aspirațiile de parteneriat strategic trebuie susținute de acțiuni concrete, în contextul în care administrația Trump s-a arătat a fi mai pragmatică și orientată spre rezultate palpabile.
„Autoritățile moldovene trebuie să-și calibreze așteptările și să vină cu propuneri clare de cooperare în domenii de interes comun, precum securitatea energetică, rezistența la influențe maligne și stabilitatea regională”, a spus Olari.
Optimism și peste Ocean
La optimismul moldovean față de continuarea bunelor relații cu Statele Unite se adaugă și declarațiile ultimilor doi înalți oficiali americani care au vizitat Chișinăul în ultima perioadă. Este vorba de senatorul american Chris Coons, membru al Comitetelor Relații Externe și Credite a Senatului, membru al Partidului Democrat al președintelui Joe Biden, care a spus că este sigur că administrația Trump va continua sprijinul pentru R. Moldova.
O abordare similară a expus și asistentul lui Blinken pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, care s-a aflat la Chișinău la 13 ianuarie și s-a întâlnit inclusiv cu președinta Maia Sandu.
- Vezi și: Maia Sandu a discutat cu un înalt oficial al administrației Biden, aflată pe final de mandat
Într-o discuție cu presa română din 14 ianuarie, oficialul american a spus că decizia „poporului moldovean” de a se orienta spre Occident a început a prinde rădăcini și a înflori sub prima administrație Trump, aceasta fiind și o indicație a modului în care „această administrație ar vedea acest lucru”.
Victoria Olari susține că în actualele condiții pentru Chișinău este crucial să mențină un dialog deschis cu Washingtonul și să evidențieze „valoarea strategică” a Moldovei ca „bastion al democrației” în regiunea Europei de Est.
De pacea în Ucraina vor depinde multe, în Moldova și în Europa
Atenția SUA și a Occidentului în general față de Moldova va depinde în continuare, în 2025, și de ce se întâmplă în Ucraina invadată de ruși. Trump vrea pace acolo, poate chiar cu prețul unor concesii din partea Kievului.
Aceste poziții au fost formulate chiar săptămâna aceasta de Marco Rubio, viitorul secretar de stat.
De forma pe care o va lua eventuala pace în Ucraina, sub „impulsul” lui Trump, va depinde și rolul Moldovei în arhitectura de securitate regională, poate chiar reunificarea țării - doar că nimeni nu se aventurează acum, nici la Chișinău, nici la Washington, să facă pronosticuri concrete pe această temă.
Editorul pentru afaceri europene al Europei Libere, Rikard Jozwiak, susține că - indiferent de ce se va întâmpla cu Ucraina - sub noua administrație, SUA și-ar dori o Uniune Europeană mai responsabilă față de cele ce se petrec pe continent.
Întrebarea este dacă europenii sunt pregătiți pentru un asemenea rol.
„Cred că europenii se vor strădui să-și asigure un loc la masa discuțiilor unui posibil armistițiu sau tratat de pace în Ucraina”, afirmă Jozwiak, adăugând că nici nu e clar dacă UE ca organizație ar fi prezentă la masa negocierilor, fiind posibilă și prezența doar a unor țări mari ca Franța, Germania și Polonia.
Pe de altă parte, Chișinăul ar putea ajunge în atenția administrației Trump dacă va demonstra „legătura sa directă cu stabilitatea regională”, spune Victoria Olari, făcând referire la dosarul reglementării conflictului transnistrean.
„Soluționarea conflictului transnistrean ar putea deveni o prioritate pentru SUA doar dacă este parte a unei strategii mai ample de consolidare a securității regionale, dar acest lucru necesită eforturi diplomatice susținute din partea Moldovei”, spune Olari.
Analistul politic Mihai Isac consideră că pentru SUA este important ca și după parlamentarele din 2025, la Chișinău să se afle o majoritate parlamentară cu o agendă pro-occidentală, acest lucru fiind legat de politica americană de a asigura contracararea influențelor rusești în regiune.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te