Adăugați în ecuație următorul detaliu: președintele SUA, Donald Trump, dorește să condiționeze ajutorul american viitor către Ucraina de obținerea unui acces mai mare la mineralele rare ale țării – minerale care sunt tot mai căutate pentru baterii, computere, telefoane inteligente și mașini electrice, dar și pentru armament.
„Căutăm să încheiem un acord cu Ucraina în care ei vor asigura ce le dăm noi cu mineralele lor rare și alte lucruri”, le-a spus Trump jurnaliștilor pe 3 februarie.
„Vreau să am siguranța mineralelor rare. Investim sute de miliarde de dolari. Ei au minerale rare excelente. Și vreau securizarea acestora, iar ei sunt dispuși să o facă”, a spus el.
Reacția Ucrainei? Nu ne opunem.
„Suntem deschiși la ideea că toate acestea pot fi dezvoltate împreună, alături de partenerii noștri care ne pot ajuta să ne protejăm teritoriile”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă la Kiev.
„Este absolut corect. Am vorbit despre acest lucru în septembrie, când m-am întâlnit cu președintele Trump.”
Ce sunt mineralele rare?
Mineralele rare reprezintă un grup de aproximativ 17 minerale – de exemplu, itriu, ceriu, lantan – care se găsesc în cantități infime în scoarța Pământului.
Ele sunt tot mai căutate din cauza utilizării lor în produsele de înaltă tehnologie.
Competiția continuă pentru a face bateriile mai mici și mai ușoare, dar și mai puternice și durabile, implică utilizarea mineralelor rare. Industriile de apărare au nevoie și ele de aceste minerale pentru armament și tehnologie aferentă.
Alte minerale rare sunt utilizate drept catalizatori chimici, în magneți, în componente pentru computere sau în generatoare.
Cel mai mare obstacol în extracția mineralelor rare este faptul că trebuie să sapi mult pământ pentru a obține o cantitate suficientă din aceste minerale, deoarece sunt în cantități foarte mici. Apoi, înainte de a fi folosite în tehnlogie sau aparate, ele trebuie rafinate.
Ucraina dispune de cantități semnificative de minerale rare, potrivit Serviciului Geologic Ucrainean.
Totodată, Ucraina deține, în cantități mai mari, minerale mai puțin rare, folosite și ele în tehnologie și industrii de vârf: litiu, utilizat pe scară largă în baterii de tot felul, și titan, folositor la fabricarea avioanelor.
Există estimări care arată că depozitele de litiu ale țării ar putea valora miliarde de dolari.
Trump ar fi putut să se refere la aceste minerale, însă nu a precizat asta.
Merită amintit și faptul că Ucraina dispune și de depozite mult mai mari de alte resurse minerale, mai comune - cărbune, minereu de fier, petrol și gaze - care îi aduc venituri importante și, de asemenea, mari oportunități de investiții.
Multe dintre aceste resurse se află în părți ale Ucrainei ocupate de forțele rusești și ar putea ajunge, în cele din urmă, sub controlul total al Rusiei.
De ce le vrea Trump?
Competiția pentru localizarea, securizarea, dezvoltarea și monetizarea mineralelor rare s-a accelerat în ultimii ani.
Estimările pentru mineralele din America de Nord sunt de aproximativ 3,6 milioane de tone în Statele Unite și mai mult de 14 milioane tone în Canada, conform U.S. Geological Survey, iar Statele Unite sunt al doilea cel mai mare producător din lume, după China.
Australia și Myanmar sunt alți producători mari.
Însă, în 2023, China, care produce aproximativ 60% din toate mineralele rare din lume și procesează aproape 90%, a zguduit piețele globale când a anunțat interzicerea extracției și producției de minerale rare.
Acest lucru a declanșat un semnal de alarmă în Vest, unde legiuitorii și factorii de decizie politică s-au îngrijorat că tehnologia vestică va fi afectată de lipsa aprovizionării cu minerale rare.
China a mai venit cu o măsură care a luat prin surprindere, chiar pe 3 februarie – ziua în care Trump a vorbit cu jurnaliștii. Ca răspuns la taxele anunțate de președintele american, în weekendul respectiv, Beijingul a anunțat, la rândul său, impunerea unor taxe pe o gamă largă de produse americane.
De asemenea, Beijingul a impus controale asupra exporturilor de tungsten, telur, ruteniu și molibden: minerale de o importanță esențială în tehnologia de vârf, dar care nu sunt clasificate ca minerale rare.
Poate Trump să condiționeze ajutorul pentru Ucraina de accesul la minerale rare?
Probabil că da.
Ucraina este foarte dependentă de Statele Unite pentru armamentele și echipamentele care au menținut Kievul în lupta împotriva invaziei rusești.
Începând din septembrie, Congresul a aprobat alocări de 174,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, majoritatea sumelor fiind destinate Departamentului de Apărare, conform Serviciului de Cercetare al Congresului.
Donald Trump (care a făcut din încheierea conflictului din Ucraina o prioritate) și consilierii săi au semnalat că o parte din negocieri va include stimulente și presiuni pentru a aduce Kievul și Moscova la masa negocierilor.
Ajutorul american viitor va fi condiționat, cel mai probabil, de concesii din partea Ucrainei. O parte importantă a negocierilor ar putea fi încercarea de a convinge Kievul să ofere investitorilor americani un acces mai mare la mineralele rare și cele critice, esențiale.
Fără armamentul american, armata Ucrainei s-ar prăbuși în fața atacurilor continue ale trupelor rusești, mai numeroase și mai bine echipate. Cât timp ar mai rezista forțele ucrainene, înainte de a se prăbuși complet, e dificil de spus.
Nu este pentru prima dată când Trump condiționează armamentul american de concesii din partea Ucrainei, în special din partea președintelui Volodimir Zelenski.
În timpul primei sale președinții, Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților controlată de democrați, după o convorbire telefonică cu Zelenski. În această convorbire, Trump a părut a spune că ar debloca ajutorul american dacă Zelenski redeschide o investigație asupra unei companii energetice ucrainene, din al cărei consiliu de administrație făcea parte și fiul lui Joe Biden, pe atunci fost vicepreședinte.
Avocații au susținut că un președinte american nu are dreptul legal de a condiționa fonduri aprobate de Congres.
Trump, care a negat orice încălcare a legii și a descris convorbirea ca fiind un „apel perfect”, a fost achitat de Senatul controlat de republicani.
De data aceasta, republicanii controlează ambele camere ale Congresului, astfel că este puțin probabil să existe o opoziție puternică în Congres față de condiționarea ajutorului american.
Mai mult, Trump și consilierii săi au adoptat o abordare mai fermă în luarea deciziilor la Casa Albă, susținând că Congresul are o implicare mai mică în deciziile ramurii executive.
Ce crede Kremlinul despre toate acestea?
Rusia are și ea rezerve substanțiale de minerale rare și esențiale în multe domenii, deși capacitatea sa de producție este mult în urma Chinei și a altor țări.
În termeni generali, orice complică situația Ucrainei este văzut ca un lucru benefic pentru Moscova, care știe că ajutorul militar primit din partea SUA a menținut Kievul în luptă.
Rusia, care are un avantaj pe câmpul de luptă, își pregătește propria poziție în perspectiva unor posibile negocieri de pace. Acest lucru include și gesturi de măgulire din partea președintelui Vladimir Putin.
Unul dintre atuurile de negociere ale administrației Trump a fost și amenințarea de a trimite Ucrainei și mai mult armament american – un scenariu nefavorabil pentru trupele ruse și Kremlin.
Întrebat de jurnaliști despre comentariile lui Trump privind mineralele rare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că pare că Washingtonul încearcă să facă Ucraina să plătească pentru ajutorul primit.
„Este clar o ofertă către Ucraina de a cumpăra asistența americană”, a declarat el.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te