Linkuri accesibilitate

Investigație: Cum alimentează China mașina de război a Rusiei cu minerale rare esențiale


O nouă anchetă a dezvăluit că societățile chineze au furnizat companiilor ruse minerale vitale pentru producția de microcipuri și alte tehnologii care pot fi utilizate pentru fabricarea de arme sofisticate. (foto de arhivă)
O nouă anchetă a dezvăluit că societățile chineze au furnizat companiilor ruse minerale vitale pentru producția de microcipuri și alte tehnologii care pot fi utilizate pentru fabricarea de arme sofisticate. (foto de arhivă)

După lansarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape trei ani, țările occidentale au acuzat China că furnizează Moscovei microcipuri și alte tehnologii critice cu dublă utilizare care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei”.

Ca răspuns, Washingtonul și Bruxellesul au impus sancțiuni împotriva a sute de companii și persoane din China, într-o campanie prin care au încercat să oprească fluxul de tehnologie către mașinăria de război a Kremlinului.

Nu au fost afectate de aceste sancțiuni occidentale zeci de companii chineze care furnizează Rusiei galiu, germaniu și antimoniu – elemente-cheie găsite în dronele și rachetele pe care Moscova le folosește pentru a lovi Ucraina.

O anchetă a Schemes, redacția de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, arată că aceste companii chineze furnizează minerale esențiale complexului militar-industrial al Rusiei, inclusiv conglomeratului de stat Rostec, care afirmă că furnizează aproape 80% din armele pe care Kremlinul le folosește în Ucraina.

Conform înregistrărilor obținute de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și analizate de Schemes, cel puțin o treime dintre acești furnizori sunt deținuți parțial de guvernul chinez, care neagă public că ar fi „alimentat focul sau întreținut flăcările” războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Printre beneficiarii acestor metale chinezești se numără o firmă rusă deținută de Japonia, care le-a vândut producătorilor ruși de microelectronică plachete de siliciu pentru arme, arată înregistrările vamale și fiscale examinate de Schemes. Japonia a coordonat cu Washingtonul și Bruxellesul propriile sancțiuni care vizează agresiunea rusă.

În urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Statele Unite și UE au impus restricții asupra exporturilor de galiu, germaniu și antimoniu către Rusia. China nu este însă parte la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, ceea ce înseamnă că eficacitatea lor este limitată.

„Dacă există o cooperare directă între o companie chineză și una rusă, atunci sancțiunile partenerilor occidentali nu afectează direct acest lucru. Aceștia pot continua să facă ceea ce fac între ei”, a declarat pentru Schemes Vladislav Vlasiuk, comisarul pentru politica de sancțiuni al președintelui ucrainean Volodomir Zelenski.

Sancțiunile joacă totuși - adaugă Vlasiuk - un rol important în complicarea lanțului de aprovizionare al armatei ruse.

Arme convenționale și nucleare

Multe țări din întreaga lume – inclusiv Statele Unite și țările membre ale UE – au rezerve de galiu, germaniu și antimoniu datorită importanței lor în microelectronică și aplicații militare.

„Toate acestea sunt elemente care fac parte din orice sistem electronic... și cu atât mai mult într-o zonă de război, în instalații militare, în orice fel de sistem de apărare”, a declarat pentru Schemes Tetiana Solomakha, lector superior de avionică la Institutul de Aviație din Kiev.

Printre numeroasele aplicații militare ale acestor minerale se numără armele nucleare, ochelarii de vedere pe timp de noapte, sistemele de ghidare cu laser, dronele și senzorii infraroșii pentru nave de război, avioane, rachete și tancuri.

„Aceste metale sunt utilizate în microprocesoare. O dronă fără un controler de zbor și fără acest microprocesor pur și simplu nu va zbura”, a declarat pentru Schemes Anton Pobuta, fondatorul companiei ucrainene Lab 418, care produce drone.

Când China, cel mai mare producător mondial de galiu, germaniu și antimoniu, a interzis luna trecută companiilor sale să furnizeze cele trei minerale către Statele Unite, ca răspuns la noile controale americane la export care vizează Beijingul, oficialii chinezi au menționat în mod specific aplicațiile militare ale acestora.

Beijingul și-a asigurat însă o poziție fermă pe piața acestor minerale din Rusia, unde printre cumpărători se află mai multe companii deja supuse sancțiunilor americane.

Pe fondul regimului de sancțiuni occidentale, China a devenit singurul furnizor străin de galiu și germaniu pentru Rusia în 2023 și rămâne cel mai mare furnizor de antimoniu al Rusiei, conform datelor vamale rusești obținute de Schemes.

Galiul este utilizat în mod obișnuit pentru fabricarea semiconductorilor și joacă adesea un rol în dezvoltarea de componente pentru sisteme de rachete, sateliți și alte echipamente militare de înaltă tehnologie. (fotografie de arhivă)
Galiul este utilizat în mod obișnuit pentru fabricarea semiconductorilor și joacă adesea un rol în dezvoltarea de componente pentru sisteme de rachete, sateliți și alte echipamente militare de înaltă tehnologie. (fotografie de arhivă)

Companiile legate de Rostec prin intermediul cărora ajung în sectorul rus al apărării mineralele rare chinezești includ Germanium JSC, o filială directă a Rostec, și o companie privată numită Germanium and Applications, care face afaceri în mod activ cu Rostec.

Înregistrările examinate de Schemes arată că Germanium and Applications furnizează, la rândul său, metale rare chinezești unor companii care includ Urals Optical and Mechanical Plant, un producător de echipamente optice pentru avioanele și elicopterele militare rusești.

Uzina optică și mecanică Urals, care face obiectul unor sancțiuni atât din partea SUA, cât și din partea UE, se descrie drept „principalul furnizor de sisteme optice” pentru armata rusă.

Printre alți importatori ruși de minerale rare chinezești se numără Enkor Grupp, un producător de electronice sancționat de SUA, a cărui fabrică a fost vizitată anul trecut de președintele rus Vladimir Putin, și Cryotrade Engineering, o companie care a fost, de asemenea, sancționată de Washington și care lucrează cu Rostec și alte firme din industria militară rusă.

Președintele rus Vladimir Putin (centru) vizitează o unitate de producție de drone din Sankt Petersburg. (fotografie de arhivă).
Președintele rus Vladimir Putin (centru) vizitează o unitate de producție de drone din Sankt Petersburg. (fotografie de arhivă).

Documentele privind achizițiile publice arată că Cryotrade Engineering, un importator de galiu chinezesc, face afaceri cu mai multe institute de cercetare rusești supuse sancțiunilor SUA, inclusiv Institutul Kurchatov, un dezvoltator de arme nucleare condus de un apropiat al lui Putin. Galiul este utilizat pentru stabilizarea plutoniului din bombele atomice.

Atât galiul, cât și germaniul sunt utilizate în tehnologii esențiale pentru armele rusești, inclusiv sisteme de ghidare cu laser precum cele utilizate în drona de recunoaștere fără pilot Orlan-30, pe care Moscova o folosește în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării s-a lăudat în noiembrie că telemetrul cu laser al proiectorului Orlan-30 „face posibilă orientarea precisă a unei muniții ghidate, fie că este vorba de o bombă aeriană ajustată sau de un proiectil de artilerie ajustat, către o țintă”.

Legătura cu lanțul de aprovizionare al Japoniei

Documentele examinate de Schemes arată, de asemenea, că o filială rusă a companiei japoneze Ferrotec, care produce piese de siliciu pentru microcipuri, a importat antimoniu din China și a vândut plachete de siliciu producătorilor ruși de microelectronică pentru armată.

Filiala, Ferrotec Nord, cu sediul la Moscova, a importat antimoniu în ultimii patru ani de la companii din cadrul VITAL Technology Group, un conglomerat chinez deținut în proporție de aproximativ 25% de entități de stat chineze.

Cel mai recent dintre aceste transporturi enumerate în înregistrările vamale obținute de Schemes a avut loc în februarie 2024, la aproape doi ani după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Încă de anul trecut, Ferrotec Nord a vândut plachete de siliciu unei fabrici din afara Moscovei numită Epiel, conform înregistrărilor fiscale obținute de Schemes.

Epiel se numără printre principalii furnizori de componente pentru microcipuri ai firmei Angstrem, deținută de Rostec, care declară deschis că lucrează cu producătorii de arme ruși.

În litigiul civil rusesc din noiembrie 2023, Angstrem a declarat că furnizează microcipuri și dispozitive semiconductoare Ministerului rus al Apărării, agenției spațiale de stat Roskosmos și producătorului rus de arme sancționat Uralvagonzavod, printre alți producători de arme.

Compania a adăugat că volumul comenzilor sale s-a cvadruplat din cauza „operațiunii militare speciale” a Rusiei – descrierea oficială a Kremlinului a războiului său împotriva Ucrainei.

Schemes a solicitat comentarii din partea holdingului japonez Ferrotec cu privire la importurile sale de minereuri rare din China și la colaborarea cu furnizorii complexului militar-industrial al Rusiei.

Compania nu a răspuns până la publicarea acestui articol.

Articole preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG