Linkuri accesibilitate

Kara-Murza, critic al Kremlinului: Urmărirea mea penală seamănă cu un proces-spectacol stalinist


Vladimir Kara-Murza (right) and his lawyer, Vadim Prokhorov, are seen attending a pretrial hearing at the Moscow City Court on March 6.
Vladimir Kara-Murza (right) and his lawyer, Vadim Prokhorov, are seen attending a pretrial hearing at the Moscow City Court on March 6.

Criticul Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, care riscă până la 25 de ani de închisoare pentru trădare de patrie din cauza comentariilor critice la adresa invaziei Rusiei în Ucraina, și-a susținut nevinovăția în ultima sa declarație în fața unui tribunal din Moscova la 10 aprilie

El a afirmat că procesul său amintește de procesele-spectacol desfășurate de Uniunea Sovietică în anii 1930.

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, a declarat în fața completului de judecată că este mândru de ceea ce a făcut și că nu își are remușcări pentru aceasta. De asemenea, el a refuzat să ceară achitarea. Audierea a avut loc în ședință închisă, dar declarația sa a fost publicată de Washington Post.

Kara-Murza, care a fost reținut în aprilie 2022 după ce s-a întors în Rusia din străinătate, este ultimul dintr-o serie de activiști ai opoziției, reporteri și alte persoane care au fost arestate și urmărite penal pe fondul unei represiuni tot mai mari a Kremlinului asupra societății civile.

Procurorii l-au acuzat inițial de nesupunere față de un ofițer de poliție, dar mai târziu au adăugat o nouă acuzație, aceea de discreditare a armatei ruse, o acuzație care se leagă de invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și reprezintă modul în care Kremlinul vrea să elimine criticile pe această temă. Acuzațiile de trădare au fost adăugate ulterior din cauza unor remarci pe care le-a făcut în discursuri în afara Rusiei și care criticau politicile Kremlinului.

Kara-Murza a declarat că mediul actual seamănă mai puțin cu anii 1970 - o perioadă în care statul s-a confruntat cu disidenții sovietici - și mai mult cu anii 1930, când dictatorul Iosif Stalin a ordonat organizarea proceselor-spectacol și epurările oponenților săi.

„Am depășit anii 1970 - am ajuns în anii 1930. Pentru mine, ca istoric, acest lucru este un motiv de reflecție", a declarat Kara-Murza.

În declarația sa comentează și invitația judecătorului de a se căi. „Criminalul, desigur, trebuie să se căiască pentru faptele sale. Eu sunt în închisoare pentru opiniile mele politice. Pentru că m-am pronunțat împotriva războiului din Ucraina. Pentru mulții ani de luptă împotriva dictaturii lui Vladimir Putin”, a spus el. „Nu numai că nu am nicio remușcare din aceste motive, dar sunt mândru de asta".

Fostul jurnalist, care deține pașapoarte rusești și britanice, s-a opus ani de zile lui Putin și a făcut presiuni pe lângă guverne și instituții străine pentru a impune sancțiuni Rusiei și unor ruși individuali pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului. El a supraviețuit de două ori otrăvirii, potrivit relatărilor personale și ale susținătorilor săi. Autoritățile ruse neagă orice implicare în presupusele atacuri.

Kara-Murza, care urmează să primească sentința pe 17 aprilie, și-a exprimat speranța că într-o zi „întunericul de deasupra țării noastre se va risipi” și „cei care au aprins și declanșat acest război, mai degrabă decât cei care au încercat să îl oprească, vor fi recunoscuți drept criminali”.

Anterior, la 10 aprilie, zeci de jurnaliști ruși și activiști pentru drepturile omului, dintre care mulți au fugit din țară, au scris o scrisoare în care au cerut autorităților să îl elibereze pe Kara-Murza, afirmând că acuzațiile împotriva sa sunt nefondate și motivate politic.

„Urmăriți-i pe criminali, pe asasini, mai degrabă decât cetățenii onești și responsabili care îndrăznesc să gândească și să spună adevărul", se arată în scrisoare. „Opriți noua alunecare a Rusiei spre stalinism și spre un sistem totalitar”.

XS
SM
MD
LG