Linkuri accesibilitate

Istoria Panglicii „Sf. Gheorghe”, împărțită de 9 mai


Culori „Aprinse”: Istoria Panglicii „Sf. Gheorghe”, împărțită de 9 mai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Pentru mulți ucraineni, panglica a devenit un simbol al agresiunii și expansiunii rusești.

În 2005, la aniversarea a 60 de ani de la victoria aliaților asupra Germaniei Naziste, mass-media guvernamentală rusă a lansat o nouă campanie.

Atât acasă, cât și peste hotare a început să împartă trecătorilor mii de panglici de această culoare. „Eu țin minte. Eu mă mândresc” a devenit slogan, iar panglica a devenit simbolul acelei „lupte patriotice”.

Panglica se trage de fapt de pe timpurile reginei Caterina a II-a, care a stabilit ordinul „Sfântul Gheorghe”, atașată inițial de o panglică neagră cu galben, devenită mai târziu oranj.

După câteva secole, în 1945, Uniunea Sovietică a „înviat” panglica, pentru a marca victoria în ceea ce rușii încă numesc: „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Panglica apărea, de obicei, cu ocazia paradei de 9 mai, dar abia în 2005 a fost împărțită în masă.

După zece ani, activiștii susținători ai invaziei Rusiei în Ucraina au adoptat culorile. Pentru mulți ucraineni, panglica a devenit un simbol al agresiunii și expansiunii rusești.

În 2015 Alexandru Lukașenco, președinte al Belarusului, fără a oferi prea multe explicații, sugerează o alternativă pentru panglica negru-oranj. O panglică, în culorile naționale ale Belarusului, cu o floare de măr.

Alternative au fost sugerate și în mai multe țări din Asia Centrală. Unii critici spuneau că medaliile oferite de republicile post-sovietice erau oferite trupelor rusești cuceritoare din secolul XIX-lea.

Între timp, unul din cei mai vocali propagandiști ai Kremlinului, Dmitri Kiseliov, spune că panglica este „un simbol universal al onestității și justiției”.

Ucraina, din anul 2015, folosește o floare de mac pentru a comemora victoria contra nazismului.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG