Grupurile de protestatari relativ reduse ca număr au pătruns cu forța în incinta unităților militare, în ceea ce șeful armatei israeliene a descris drept „comportament ilegal, la limita anarhiei”. Manifestanții s-au dispersat ulterior, scrie Reuters.
Protestul a început când ofițerii Poliției militare s-au prezentat la centrul militar de detenție din Sde Teiman, din sudul Israelului, pentru o anchetă despre presupuse rele tratamente la adresa unui prizonier palestinian. Dosarul a fost pornit de un procuror al armatei „în urma suspiciunii de abuz substanțial asupra unui deținut”.
Grupuri de apărare a drepturilor omului, inclusiv Asociația pentru Drepturi Civile din Israel, au denunțat abuzuri grave asupra deținuților din tabăra Sde Teiman din deșertul Negev. Odată ce situația a ajuns în presă, inclusiv la televiziunea americană CNN, Israelul a spus în iunie că tabăra va fi eliminată treptat.
La această bază militară urmau să fie interogați aproximativ 10 soldați în rezervă. Ei erau suspectați că au abuzat un prizonier capturat de la o unitate de elită a grupării islamiste palestiniene Hamas, considerată teroristă în SUA, UE și Israel.
În timp ce poliția militară sosea în tabără, o mulțime de protestatari civili, inclusiv parlamentari de extremă dreapta, s-au adunat afară, denunțând anchetarea soldaților, despre care spuneau că își fac datoria. Printre ei a fost văzut inclusiv un ministru al unui partid ultranaționalist din guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu.
Un alt incident, asemănător, a avut loc la căderea nopții, la complexul militar Beit Lid din nordul Israelului. Mai multe persoane au pătruns acolo într-un tribunal militar de pe teritoriul unității, înainte ca poliția și militarii să îi împingă înapoi, afară.
Eroi sau infractori?
Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, un lider proeminent al blocului naționalist-religios din guvernul premierului Benjamin Netanyahu și critic frecvent al comandamentului armatei, a postat un videoclip pe platforma de socializare X în care afirmă că soldații interogați ar trebui să fie tratați ca eroi, nu ca infractori.
Netanyahu a denunțat incidentele și a făcut apel la calm. Ministrul apărării Yoav Gallant a spus că „nimeni nu poate pătrunde fără drept” în bazele militare ale armatei israeliene.
Șeful statului major al armatei israeliene, general-locotenentul Herzi Halevi, a apărat ancheta și a spus că investigațiile de fapt „îi protejează pe soldații noștri în Israel și în lume și păstrează valorile IDF”.
În Parlament, partidul centrist de opoziție Yesh Atid a cerut demiterea vicepreședintelui instituției, Nissim Vaturi, despre care a spus că a luat parte la protest și a încurajat demonstrațiile.
Reuters notează că o serie de rapoarte internaționale au dezvăluit maltratarea pe scară largă a deținuților în închisorile israeliene, ceea ce a sporit presiunea asupra guvernului cu privire la operațiunile militare din Gaza, începute toamna trecută. În luna mai, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că analizează acuzațiile de abuz al forțelor de ordine și armatei israeliene asupra deținuților palestinieni.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te