Linkuri accesibilitate

În timp ce ostilitățile continuă în Gaza, în Israel se aud chemări la anchete interne


Palestinieni aflați pe o stradă din cartierul Shujaiya de la est de Gaza City pe 11 iulie. Zona a fost scena unei operațiuni de ofensivă israeliană, care a durat două săptămâni.
Palestinieni aflați pe o stradă din cartierul Shujaiya de la est de Gaza City pe 11 iulie. Zona a fost scena unei operațiuni de ofensivă israeliană, care a durat două săptămâni.

Autoritățile civile din Gaza au declarat că cel puțin 32 de palestinieni au murit în urma loviturilor aeriene ale Israelului, cele mai multe victime fiind în Gaza City, scena unei operațiuni militare israeliene în ultimele două săptămâni. Între timp, continuă discuțiile pentru armistițiu.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas, considerată organizație teroristă în SUA, Israel și UE, a anunțat vineri moartea 32 de palestinieni, în timp ce serviciul civil de urgență a declarat că a descoperit cadavrele a cel puțin 30 de palestinieni uciși în ultimele trei zile, care au zăcut pe drumuri inaccesibile din Gaza, scrie AFP.

Israelul a bombardat orașul Gaza în cursul unei săptămâni pe care localnicii au descris-o ca fiind comparabilă cu cea mai aprigă bătălie din timpul războiului intrat în a zecea lună. Miercuri, armata israeliană le-a spus locuitorilor orașului Gaza să folosească „rute sigure” pentru a se îndrepta spre sud.

Într-un comunicat pentru Reuters, armata israeliană a afirmat că forțele sale lucrează la dezmembrarea capacităților Hamas și că „respectă dreptul internațional și ia măsurile de precauție pentru a reduce daunele aduse civililor”. Reprezentanții armatei au adăugat că același lucru nu este valabil și pentru Hamas.

Mii de palestinieni, dați dispăruți

Circa 6.400 de palestinieni sunt dați dispăruți de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) de la declanșarea războiului din Gaza din 7 octombrie și încă nu au fost găsiți, scrie The Guardian. Numărul total al cazurilor raportate ajunge însă până la 8.700 de palestinieni dispăruți și circa 7.429 de familii care au solicitat informații.

Se crede că mulți sunt prinși sub dărâmături, îngropați fără acte de identitate sau ținuți în detenție de Israel, în timp ce alții sunt separați de cei dragi, fără a fi clar locul aflării lor.

Din aprilie și până în prezent, CICR a declarat că aproximativ 1.100 cazuri noi de persoane dispărute au fost înregistrate și rămân nerezolvate.

Aproximativ 2.300 de cazuri au fost soluționate, ceea ce înseamnă că familiile și-au găsit rudele, fie vii, fie moarte.

Negocierile pentru un armistițiu, fără un rezultat clar

Cea mai recentă rundă de negocieri pentru o înțelegere de încetare a focului s-a încheiat fără niciun acord, în timp ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat gruparea palestiniană Hamas că ar face cereri care contrazic un acord-cadru negociat anterior de Washington. Premierul israelian nu a precizat care ar fi aceste cereri.

De cealaltă parte, gruparea militantă islamistă palestiniană a afirmat că mediatorii nu i-au furnizat încă informații actualizate cu privire la stadiul discuțiilor de când a făcut concesii săptămâna trecută ca răspuns la o ofertă de pace israeliană, susținută și de SUA.

În declarația sa de joi, Hamas a acuzat Israelul că „trage de timp pentru a zădărnici această rundă de negocieri, așa cum a făcut și în rundele anterioare”, care s-au soldat toate cu un eșec de la armistițiul de o săptămână din noiembrie.

Reuters a dezvăluit că negociatorii israelieni și egipteni poartă discuții cu privire la instalarea unui sistem electronic de supraveghere de-a lungul graniței dintre Fâșia Gaza și Egipt, care ar putea permite Israelului să își retragă trupele din zonă dacă se ajunge la un acord privind încetarea focului. Potrivit surselor familiare cu această problemă, chestiunea menținerii sau nu a forțelor israeliene la graniță este una din problemele care blochează un potențial acord de încetare a focului, deoarece atât gruparea Hamas, cât și Egiptul, un mediator din cadrul negocierilor, se opun ca Israelul să își mențină armata în zonă.

De cealaltă parte, Israelul este îngrijorată că, dacă trupele sale vor părăsi zona de frontieră, denumită oficial coridorul Philadelphi, aripa armată a Hamas ar putea introduce ilegal arme și provizii din Egipt în Gaza prin tuneluri.

IDF publică rezultatele anchetei interne, ministrul Apărării cere anchetă de stat

Armata israeliană a publicat rezultatele primei anchete interne privind eșecul Israelului din 7 octombrie de a preveni incursiunea Hamas și a apăra localitățile din apropierea frontierei cu Fâșia Gaza. Informațiile relevă că numărul personalului de securitate a fost insuficient, iar coordonarea răspunsului militar - deficitară, notează Jerusalem Post.

Totodată, joi, 11 iulie, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a solicitat în marja unei ceremonii de absolvire a unei instituții militare, crearea unei comisii de anchetă de stat pentru a investiga atacul din 7 octombrie și eșecurile din jurul acestuia, scrie Times of Israel.

În ciuda apelurilor din partea mai multor parlamentari din opoziție, premierul Bejamin Netanyahu a insistat că o anchetă care să stabilească vinovăția guvernului nu poate avea loc în timp ce războiul din Gaza este în desfășurare. De asemenea, el nu s-a angajat să înființeze o comisie de stat - organismul de anchetă cu cele mai mari puteri - indicând că ar putea fi adecvate alte formate.

Israelul și-a început ofensiva asupra Fâșiei Gaza în octombrie anul trecut, după ce militanții conduși de Hamas au pătruns în sudul Israelului, ucigând circa 1.200 de persoane și capturând peste 250 de ostatici, potrivit cifrelor israeliene.

De atunci, forțele israeliene au ucis peste 38.000 de palestinieni, potrivit autorităților medicale din Gaza.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG