Linkuri accesibilitate

Sławomir Dębski: „Așa-numita Uniune Economică Eurasiatică patronată de Rusia se bazează pe violență”


Despre riscurile intrării Moldovei în UEE, dorită de președintele Igor Dodon

Prin semnarea statutului de observator la UEE (Uniunea Economică Eurasiatică), Republica Moldova s-a aliniat unui model de dezvoltare dominat de un stat care are grave probleme de imagine în relația cu Occidentul și cu restul lumii. Este opinia lui Sławomir Dębski, directorul Institutului Polonez de Afaceri Internaționale, think-thank care oferă consultanță guvernului de la Varșovia.

Interviu cu Sławomir Dębski
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:34 0:00
Link direct

Sławomir Dębski: „Ce s-a întâmplat în 2014 a dus la o ruptură foarte clară între modelul de integrare care este în spatele Uniunii Europene și modelul de integrare oferit de Rusia. Modelul european de integrare este bazat pe autodeterminarea națiunilor și libera voință a societăților care pot alege modelul de dezvoltare pe care îl consideră mai bun pentru ele. În timp ce așa-numita Uniune Economică Eurasiatică patronată de Rusia se bazează, mai devreme sau mai târziu, pe violență. Dacă refuzi modelul rusesc de dezvoltare, dacă optezi pentru unul european, atunci - și am văzut asta în 2013-2014 – te poți confrunta cu șantaj din partea Rusiei sau chiar cu o invazie militară.”

Europa Liberă: Ați spus despre Uniunea Economică Eurasiatică că este o structură care mai devreme sau mai târziu ajunge la violență. Ce părere aveți despre recenta inițiativă a președintelui Igor Dodon de a semna statutul de observator pentru Republica Moldova în această organizație?

Dacă refuzi modelul rusesc de dezvoltare, te poți confrunta cu șantaj sau chiar cu o invazie militară...

Sławomir Dębski: „Să vă explic ce am avut în vedere când am spus că Uniunea Economică Eurasiatică este bazată pe violență ca motor al integrării. Avem în Europa două modele de dezvoltare foarte diferite. Pe de o parte, Uniunea Europeană, - bazată pe integrarea economică, supremația legii, democrație și drepturile omului, - a demonstrat că este cel mai bun model pentru dezvoltarea națiunilor.

De partea cealaltă, avem alt model de dezvoltare, generat de interacțiunea strânsă dintre politic, business și crimă. Și acest model propagat de Rusia este total opus celui european. Și putem vedea din toate datele posibile la care se poate avea acces că acest model s-a dovedit a fi mult mai puțin eficient pentru națiunile implicate în el. Acesta le-a adus un decalaj enorm în dezvoltare în comparație cu țările prospere.

Sławomir Dębski
Sławomir Dębski

Deci, avem un model care trebuie să recurgă la falsuri pentru a atrage alte state. Aceasta a fost în general experiența noastră cu Uniunea Eurasiatică.

Și acest lucru îl putem vedea nu doar în Ucraina, care după cum știm s-a împotrivit ideii de a fi membru al Uniunii Eurasiatice. Și, când a făcut asta, Rusia a recurs la șantaj economic, a introdus sancțiuni împotriva Ucrainei și, în final, a pornit un război împotriva acestei țări pentru a opri mișcarea ucraineană către structuri care ar fi putut asigura condiții pentru o viață mai bună.

Apropo, același lucru s-a întâmplat și în Belarus. Totuși, acolo nu am avut experiența unei agresiuni sau a războiului. Dar în termeni de șantaj economic categoric am văzut acest lucru, în termeni de instalare a unei relații de dependență dintre Rusia și Belarus. Și toate aceste lucruri au dus către o integrare forțată a țării.”

Europa Liberă: Și cum rămâne cu situația Republicii Moldova?

Sławomir Dębski: „Puteți fi observator în multe organizații. Uneori țările fac asta pentru a putea arunca un ochi pe ce se întâmplă în interior. Dacă motivația președintelui Moldovei este de a fi la curent cum operează acest sistem, de a fi atent din ce direcție poate veni pericolul – atunci desigur că riscul care decurge din implicarea în acest sistem este unul limitat.

Va fi un argument pentru a specula că noi și noi state doresc aderarea la Uniunea Eurasiatică...

Dar dacă închideți ochii și deveniți influențați de iluzia că acest model este o instituție care poate duce la o dezvoltare mai rapidă, care poate da niște stimulente suplimentare pentru a ridica nivelul de viață a oamenilor din țara Dvs. – atunci trebuie să fiți foarte atenți. Nu vă faceți iluzii, va rog. Nu vă faceți iluzii.”

Europa Liberă: Vedeți vreun impact regional al acestei decizii, poate în contextul creșterii influenței Rusiei aici?

Sławomir Dębski: „Influența Rusiei în Moldova era semnificativă chiar și fără asta. Probabil că dacă această influență ar fi fost nu atât de vizibilă, președintele moldovean ar fi avut mai multe opțiuni.

Un alt aspect ține de imaginea Rusiei, care acum este un stat izolat, de imaginea Uniunii Eurasiatice care a fost distrusă de agresiunea Rusiei în Ucraina. În acest context, faptul că președintele moldovean a decis să adere la acest club în calitate de membru de mâna a doua, adică în calitate de observator, evident că a făcut clasa politică a Rusiei fericită. În mod sigur, acesta va fi un argument pentru a specula că noi și noi state doresc aderarea la Uniunea Eurasiatică.”

Sistemul rusesc, bazat pe corupție, pe fraudă, pe violarea drepturilor omului și a principiilor democratice are tendința să se extindă...

Europa Liberă: Care credeți că este impactul problemelor interne ale Republicii Moldova – corupția, problemele legate de democrație și de sistemul electoral, în domeniul bancar și economic – asupra relației cu Uniunea Europeană? Acum câțiva ani era povestea de succes…

Sławomir Dębski: „Absolut. Este un aspect foarte important. Dacă preferați să vă bazați politica internă pe un model generat de interconexiunea dintre politic, business și crimă, nu vă puteți aștepta ca această decizie să vă aducă mai aproape de Europa. Din contra – vă va duce către un alt model de dezvoltare care, știm acum, omoară oameni. Omoară oameni în Ucraina, omoară oameni în Georgia. Deci, trebuie să fie o decizie foarte clară.

Desigur, unii politicieni pot considera că joaca cu focul poate fi un joc în care nu-i paște niciun pericol, că nu li se poate întâmpla nimic rău pentru că, vedeți, noi „suntem suficient de inteligenți, suntem oameni deștepți și nu ne vom băga mâinile în foc”. Și este o afacere riscantă asta, pentru că acest foc are tendința de a se extinde.

Așadar, sistemul rusesc, bazat pe corupție, pe fraudă, pe violarea drepturilor omului și a principiilor democratice, acesta are tendința să se extindă. Și oricine este în apropiere și se joacă cu focul în acest fel invită problemele să vină la el acasă – nu doar pentru el personal sau pentru grupul din care face parte, dar și pentru întreaga societate. Acest lucru trebuie să fie clar înțeles de societatea moldovenească. Pentru că fără cetățenii moldoveni, fără oamenii de rând, fără determinarea lor de a trăi mai bine nimic nu se va schimba.”

XS
SM
MD
LG