Linkuri accesibilitate

În Ucraina, situația de pe front e complicată. Cea din politică, la fel


Cota de încredere a președintelui Volodimir Zelenski (fotografiat vorbind cu jurnaliștii după ce a vizitat Harkovul în aprilie 2024) a scăzut în rândul ucrainenilor.
Cota de încredere a președintelui Volodimir Zelenski (fotografiat vorbind cu jurnaliștii după ce a vizitat Harkovul în aprilie 2024) a scăzut în rândul ucrainenilor.

Primarul capitalei Ucrainei se ceartă cu președintele. Ministrul apărării este criticat în cadrul unei dispute acerbe privind controlul achizițiilor de arme. Birourile de recrutare se străduiesc să trimită oameni pe front. Ucrainenii protestează împotriva apelurilor de a se reduce vârsta de recrutare.

Iar săptămâna trecută, alte două orașe au căzut în mâinile forțelor ruse, deși aceste pierderi au fost mai mult simbolice decât tactice.

Ucraina poartă un război existențial de apărare, încercând să țină în frâu invazia totală a Rusiei, pornită în urmă cu aproape trei ani. Epuizată și atacată, populația țării s-a unit în momentele cele mai grele mai ales în jurul lui Zelenski.

Apar însă diviziuni în conducerea țării și în clasa politică. Cât de largi și adânci pot deveni ele? - este o întrebare deschisă.

Pe front, ucrainenii sunt mereu în retragere în fața unor trupe rusești mai numeroase și mai bine înarmate. (În imagine: soldați ruși pe un tun autopropulsat într-un loc neprecizat din estul Ucrainei, la 15 februarie).
Pe front, ucrainenii sunt mereu în retragere în fața unor trupe rusești mai numeroase și mai bine înarmate. (În imagine: soldați ruși pe un tun autopropulsat într-un loc neprecizat din estul Ucrainei, la 15 februarie).

În orice caz, disputele vin într-un moment nepotrivit pentru Kiev, într-o vreme când cresc presiunile pentru o încetare a focului cu Moscova, iar principalul furnizor de arme al Ucrainei - Statele Unite - se arată mai dornic ca oricând să pună capăt războiului, cum se va vedea probabil foarte bine la Conferința de Securitate de la München, din acest weekend.

„Toate acestea demonstrează că procesul politic rămâne activ în Ucraina chiar și în timpul războiului", a declarat Orysia Lutsevych, analistă pentru Ucraina la think tank-ul Chatham House, cu sediul la Londra. „Există multe speranțe că ar putea exista într-adevăr o încetare a focului și că viața politică reală, internă, va reîncepe. Este aproape ca și cum am reveni la viața normală, când trebuie să avem alegeri și să avem concurență."

Incursiune (aproape) de succes

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene sunt în defensivă de luni de zile, de fapt încă din februarie 2024.

În august anul trecut, Ucraina a încercat să schimbe scenariul, organizând un atac transfrontalier îndrăzneț asupra regiunii ruse Kursk, în cea mai mare invazie a Rusiei de către trupe străine de la al Doilea Război Mondial. Kievul a sperat că astfel va reduce presiunea în alte sectoare ale liniei frontului și va dovedi susținătorilor săi occidentali că armata sa este încă agilă și capabilă de ingeniozitate pe câmpul de luptă.

Occidentul a fost cu siguranță surprins, dar trupele ruse nu s-au diluat în alte părți ale frontului. Ucraina se retrage constant în est, din multe locuri.

„Ilustrată” de război de la Kurahove, în noiembrie 2024, când încă mai era controlat parțial de ucraineni.
„Ilustrată” de război de la Kurahove, în noiembrie 2024, când încă mai era controlat parțial de ucraineni.

Velika Novosilka, un oraș din sudul Donbasului, a căzut în mâinile rușilor, oficialii ucraineni confirmând, la 27 ianuarie, retragerea Brigăzii 110 Mecanizate Separate. Câteva zile mai târziu, forțele ruse au preluat controlul asupra localității Kurahove, împingând trupele ucrainene spre vest, spre orașul Zaporijie.

Generalului-maior Mihailo Drapatîi, noul comandant al forțelor terestre ucrainene, i s-a ordonat să preia comanda directă a frontului de est, o mișcare pe care mulți au văzut-o ca un posibil indiciu al îngrijorării comandanților cu privire la apărare.

Disputele din capitală

La Kiev, primarul Vitali Kliciko, fost campion de box la categoria grea, a declanșat o mare dispută la 29 ianuarie, acuzând biroul prezidențial al lui Zelenski de „intrigă politică” la alegerea unui nou administrator militar pentru oraș.

Administratorii militari, numiți în funcție în întreaga țară de la începutul invaziei, au rolul de a simplifica coordonarea dintre autoritățile civile și militare. Dar numirea lui Timur Tkacenko în decembrie trecut a avut „motive politice", a afirmat Kliciko, acuzându-l pe Tkacenko că „blochează activitatea economică" din capitală.

Vitali Kliciko inspectând urmările unui atac rusesc la Kiev, la 20 decembrie 2024.
Vitali Kliciko inspectând urmările unui atac rusesc la Kiev, la 20 decembrie 2024.

„Mă adresez președintelui Ucrainei", a declarat Kliciko într-un videoclip postat pe Telegram. „În timp ce dumneavoastră, în calitate de comandant suprem, vă concentrați asupra războiului și a apărării Ucrainei, oamenii din jurul dumneavoastră au timp de intrigi politice."

Tkacenko a ripostat.

„Nu am în obicei să fac spectacole politice, cum fac oamenii care au fost în administrația orașului timp de decenii", a spus el, într-o aluzie directă la Kliciko. „Noi vom rezolva problemele orașului și vom ajuta locuitorii din Kiev."

Probleme de achiziții

Între timp, Ministerul Apărării este implicat într-un război birocratic acerb pe tema achiziționării armamentului pentru forțele armate.

Agenția de Achiziții pentru Apărare a fost înființată în 2022 ca o modalitate de a gestiona fluxul de armament - atât din străinătate, cât și din țară. Mai înainte, în Ucraina, achizițiile de armament fuseseră afectate în mod notoriu de corupție și furturi.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov (primul din stânga), cu liderii G7 la Napoli, Italia, în octombrie 2024.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov (primul din stânga), cu liderii G7 la Napoli, Italia, în octombrie 2024.

La 31 ianuarie, ministrul Apărării, Rustem Umerov, a demis-o pe șefa agenției, Maria Bezrukova, acuzând-o de gestionare defectuoasă.

Bezrukova a negat acuzația, susținând că ordinul de demitere al lui Umerov ar fi ilegal, deoarece consiliul de supraveghere al agenției îi prelungise contractul. Biroul Național Anticorupție, o agenție independentă de aplicare a legii, a intrat apoi și el în conflict, deschizând o anchetă și afirmând că Umerov ar fi putut încălca legea prin nerecunoașterea prelungirii contractului femeii.

Turbulențele au stârnit îngrijorarea țărilor din G7: „Respectarea principiilor de bună guvernanță și a recomandărilor NATO este esențială pentru menținerea încrederii publicului și a partenerilor internaționali", au afirmat liderii acestor țări într-o declarație.

Mai mulți bărbați, mai mulți băieți

Problemele de pe câmpul de luptă provin în mare parte din incapacitatea Ucrainei de a trimite suficienți bărbați pentru a sprijini unitățile epuizate, care se luptă să țină piept unei armate ruse mai mari și mai bine înarmate. În ciuda adoptării anul trecut a unei legislații care să revizuiască sistemul existent, oficialii încă au mari probleme să recruteze și să instruiască destui oameni.

Ucraina cu greu reușește să recruteze noi soldați pentru efortul de război.
Ucraina cu greu reușește să recruteze noi soldați pentru efortul de război.

Scandalul din jurul Brigăzii Mecanizate Separate 155, o unitate instruită și înarmată în Franța, care ar fi trebuit să fie avangarda unei forțe armate modernizate în Ucraina, evidențiază dificultățile de recrutare. Zeci de oameni au dezertat din unitate; comandantul ei a fost eliberat din funcție chiar înainte ca unitatea să fie desfășurată în Donbas, iar anchetatorii analizează acum ce a mers prost. Zelenski a ordonat să nu se mai înființeze asemenea brigăzi.

Oficialii americani și alți oficiali occidentali au solicitat reducerea vârstei de recrutare de la 25 la 18 ani. Zelenski a rezistat, temându-se că această măsură ar decima demografia deja fragilă a țării, făcând imposibilă creșterea populației în viitor.

Umbra lui Zalujnîi, la Londra

Peste toate acestea planează perspectiva negocierilor de pace. Administrația Trump a semnalat că va utiliza un amestec de constrângeri și stimulente pentru a determina Kievul și Moscova să se așeze măcar la masă și să negocieze.

Una din întrebările perene este dacă Ucraina ar trebui să suspende legea marțială pentru a permite noi alegeri prezidențiale, care au fost interzise de la începutul invaziei ruse. Zelenski a câștigat un mandat de cinci ani în 2019.

Ambasadorul ucrainean la Londra, Valeri Zalujnîi, vorbind la o conferință la 17 octombrie 2024.
Ambasadorul ucrainean la Londra, Valeri Zalujnîi, vorbind la o conferință la 17 octombrie 2024.

Un sondaj în care ucrainenii au fost întrebați anul acesta care sunt personalitățile publice în care au cea mai mare încredere a arătat că Valeri Zalujnîi, fostul comandant al armatei, se află în fruntea listei. De când a fost numit ambasador în Marea Britanie, Zalujnîi nu s-a prea amestecat în politica de vârf, dar mulți îl văd ca pe un candidat puternic dacă vor avea loc alegeri.

El a fost urmat în clasament de Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, și de Oleksandr Usik, care anul trecut a câștigat titlul mondial la box la categoria grea.

Zelenski îl decorează pe Budanov, în februarie 2024, la Kiev.
Zelenski îl decorează pe Budanov, în februarie 2024, la Kiev.

Pe locul patru: Zelenski.

Oamenii lui Zelenski sunt conștienți că Zalujnîi ar fi un rival formidabil în alegeri. De la mutarea sa la Londra, majoritatea declarațiilor publice ale fostului general au făcut apel la solidaritate națională în lupta împotriva unui inamic străin.

Există, de asemenea, teama că Rusia s-ar putea amesteca în alegerile ucrainene - așa cum a mai făcut-o în trecut.

Sergei Zhuk, de la think tank-ul Wilson Center din Washington, profesor la Universitatea Ball State din Indiana, a declarat pentru Europa Liberă luna trecută că Kremlinul ar putea folosi puternica sa mașină de propagandă și forțele proruse din Ucraina pentru a destabiliza țara în timpul alegerilor.

Poroșenko la un congres al partidelor europene de centru-dreapta, București, 6 martie 2024.
Poroșenko la un congres al partidelor europene de centru-dreapta, București, 6 martie 2024.

La pândă, în fundal, stă și fostul președinte Petro Poroșenko, pe care Zelenski l-a învins în 2019. Susținătorii lui Poroșenko par să pregătească terenul pentru ca acesta să candideze din nou, deși este încă destul de nepopular.

„Întotdeauna au existat aceste discuții în contradictoriu despre mobilizare, despre nivelul impozitării pe timp de război, despre procesul de achiziții la [Ministerul Apărării], despre apărarea centralelor electrice...", a declarat Lutsevych. „Unitate există numai acolo unde contează într-un război: când vine vorba despre inamic, iar acest inamic este Rusia".

Serviciul ucrainean al Europei Libere a contribuit la acest articol.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG