Linkuri accesibilitate

Trump își intensifică criticile la adresa lui Putin, promite armament Kievului și ia în considerare sancțiunile


Atitudinea președintelui Trump față de omologul său rus s-a deplasat treptat spre negativ în prima jumătate a anului curent.
Atitudinea președintelui Trump față de omologul său rus s-a deplasat treptat spre negativ în prima jumătate a anului curent.

Președintele american Donald Trump și-a exprimat frustrarea crescândă față de omologul său rus, Vladimir Putin, pe fondul războiului prelungit din Ucraina, afirmând că ia în considerare impunerea de noi sancțiuni Moscovei.

În comentarii făcute la Casa Albă pe 8 iulie, la cinci zile după ultima sa convorbire telefonică cu Putin, Trump a recunoscut că face puține progrese în efortul său de a pune capăt războiului de peste 40 de luni, iar de vină ar fi liderul rus.

„De la Putin ne parvin tot felul de tâmpenii. Este foarte amabil, de cele mai multe ori, dar fără sens", a declarat Trump în probabil cele mai critice comentarii ale sale la adresa liderului de la Kremlin de la lansarea eforturilor de pace în februarie.

Comentariile lui Trump vin la o zi după ce a declarat că va trimite, totuși, arme Ucrainei, în ceea ce pare să fie și o urmare a reacțiilor din partea legislatorilor din Congres, inclusiv a membrilor propriului său partid, după ce a început să apară perspectiva limitării înarmării Ucrainei.

„Trimitem arme defensive Ucrainei pentru că Putin nu tratează corect ființele umane", a spus Trump. „Vom cere producătorilor de armament să lucreze mult mai repede. Ei sunt foarte buni, dar sunt lenți. Avem nevoie de armament mai repede, din păcate".

Invazia Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie 2022, este cel mai mare și cel mai mortal conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial. Se așteaptă ca numărul victimelor rusești să depășească 1 milion în această vară, în timp ce Ucraina a pierdut aproximativ 400 000, potrivit unui raport întocmit luna trecută de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul la Washington.

De la preluarea mandatului în ianuarie, Trump a făcut din încetarea invaziei Rusiei în Ucraina principala sa prioritate în materie de politică externă, având șase convorbiri telefonice cu Putin și trimițându-și emisarul special la Moscova de trei ori.

Putin a răspuns propunerii lui Trump de încetare a focului pentru 30 de zile prin intensificarea bombardamentelor aeriene asupra Ucrainei. Aceste atacuri au ucis sute de civili, inclusiv mulți copii, indignând atât americanii, cât și europenii și sporind presiunea asupra lui Trump de a lua măsuri mai dure împotriva Rusiei pentru a-l aduce pe Putin la masa negocierilor.

În vreme ce eforturile de pace nu duc nicăieri, ucrainenii continuă să trăiască cu frica. Imagine din metroul de la Kiev, pe 8 iulie 2025.
În vreme ce eforturile de pace nu duc nicăieri, ucrainenii continuă să trăiască cu frica. Imagine din metroul de la Kiev, pe 8 iulie 2025.

În timpul convorbirii telefonice din 3 iulie, a șasea din acest an dintre cei doi lideri, Putin a respins cererea lui Trump de încetare a focului, spunându-i președintelui american că „Rusia își va atinge obiectivele" în Ucraina și „nu le va abandona", potrivit consilierului Kremlinului Iuri Ușakov.

Trump s-a declarat ulterior „dezamăgit" de convorbire, după ce descrisese drept „bune" convorbirile sale anterioare cu Putin despre Ucraina.

De la „e inteligent” la „spune tâmpenii”

Criticile mai aspre ale lui Trump la adresa lui Putin sunt notabile, deoarece acesta a făcut în trecut comentarii pozitive și măgulitoare despre liderul rus. Trump l-a numit „inteligent" și anul trecut a spus că are o relație „foarte bună" cu Putin. Trump a dat de înțeles că ar putea profita de această relație pentru a asigura o încetare a focului.

Cu toate acestea, la două luni de la începerea eforturilor sale de a pune capăt războiului, pe fondul intensificării bombardamentelor rusești asupra orașelor ucrainene și al deceselor de civili, Trump a început să pună la îndoială sinceritatea dorinței de pace a lui Putin. La sfârșitul lunii aprilie, președintele american a declarat că este posibil ca Putin să îl „exploateze" sau să se „joace” cu el.

Experții ucraineni și occidentali au afirmat de mult timp că Putin nu este interesat de pace și că se angajează în discuții doar pentru a-și menține relația de prietenie cu Trump. Aceștia spun că Putin vrea să cucerească toată Ucraina, despre care susține că este pământ istoric rusesc. Rusia controlează în prezent aproximativ 20 % din Ucraina.

Kremlinul nu a răspuns imediat la comentariile lui Trump din 8 iulie. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care încearcă să își restabilească influența politică prin poziții extrem de dure, a atacat pe rețelele de socializare noua atitudine a lui Trump cu privire la Putin și la ajutorul acordat Ucrainei.

„Americanul (Trump) a revenit la oscilațiile sale politice preferate: îi place să vorbească cu Putin, este dezamăgit după ce a vorbit cu Putin; nu dăm arme Ucrainei, dăm arme Ucrainei. Cum ar trebui să reacționăm? Ignorați. Doar continuați să luptați, să ne recuperați pământul (Ucraina), să lucrați pentru victorie", a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram din 8 iulie.

Legislatorii americani l-au îndemnat pe Trump să trimită mai mult armament în Ucraina și să impună noi sancțiuni Rusiei, afirmând că numai măsurile dure vor determina Kremlinul să pună capăt războiului.

Senatorul Lindsey Graham (republican - Carolina de Sud) a prezentat un proiect de lege care ar da președintelui puterea de a impune sancțiuni suplimentare Rusiei și noi tarife punitive țărilor care sprijină efortul de război al Rusiei.

Senatorul Lindsey Graham
Senatorul Lindsey Graham

Proiectul de lege are mai mult de 80 de co-sponsori, un indiciu al sprijinului larg din Senat pentru Ucraina. Un proiect de lege similar a fost introdus în Camera Reprezentanților.

Trump a rezistat până acum să impună Rusiei noi sancțiuni, temându-se că acest lucru ar submina negocierile de pace. Acum, când discuțiile de pace nu duc nicăieri, Trump a declarat că studiază opțiunea.

„Luăm în considerare sancțiunile lui Lindsey Graham împotriva Rusiei", a spus el.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG