Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Cum vrea R. Moldova să-și facă curățenie cu o „mătură” nouă


 În R. Moldova ar urma să fie create opt regiuni de gestionare a deșeurilor.
În R. Moldova ar urma să fie create opt regiuni de gestionare a deșeurilor.

Primele trei Regiuni (nr.5, 8 și 1) de gestionare a deșeurilor în R. Moldova vor deveni funcționale, respectiv, la sfârșitul anilor 2027, 2028 și 2029, spune în podcastul Europei Libere „În esență...” Grigore Stratulat, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Cum R. Moldova vrea să-și facă curățenie cu o „mătură” nouă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:34 0:00

Noile estimări privind costurile totale ale viitorului sistem de management al deșeurilor se ridică la până 350 milioane de euro, față de 200 de milioane de euro – estimările din 2019. În R. Moldova ar urma să fie create opt regiuni de gestionare a deșeurilor, unde, între altele, vor fi construite câte un poligon modern de depozitare a deșeurilor. Acestea le vor înlocui pe cele aproape 1140 de gunoiști existente la ora actuală și care urmează să fie lichidate.

Cumulativ, cele 1140 de gunoiști acoperă peste 1.200 de hectare, o suprafață ce o depășește pe cea a orașului Soroca.

Grigore Stratulat explică în podcast cum va funcționa viitorul sistem, care va fi circuitul deșeurilor și la ce etapă a ajuns implementarea proiectului. Acesta își propune să schimbe radical abordările și managementul deșeurilor în R. Moldova.

Cum e acum?

Decenii în șir R. Moldova și-a construit sistemul de gestionare a deșeurilor conform modelului economiei lineare, bazată de formula: extrage-produce-consumă-depozitează. Acum țara face eforturi să se alinieze la modelul circular, care presupune inclusiv reutilizarea deșeurilor.

În prezent, gestionarea deșeurilor este reglementată în R. Moldova de aproximativ 40 de acte legislative și mai bine de 50 de hotărâri ale guvernului.

R. Moldova a generat în diferiți ani între două și trei milioane de tone de deșeuri anual. Această cifră s-a micșorat, în 2023, până la aproape 900 de mii de tone. Datele oficiale arată că un cetățean moldovean generează, pe an, între 350 și 400 de kilograme de deșeuri.

Planuri pentru 2025

Invitatul podcastului „În esență...” spune, în contextul dezvoltării sistemului de management al deșeurilor, că autoritățile au de gând să vină cu o serie de măsuri pe segmentul legislativ. Între altele, va fi propusă spre adoptare o nouă lege privind serviciul public de salubrizare, cadrul legal actual fiind depășit. Viitoarea lege va delimita responsabilitățile instituțiilor și administrațiilor publice locale. Pentru a doua jumătate a anului, spune Grigore Stratulat, este planificată începerea lucrărilor de proiectare pentru Regiunile de gestionare a deșeurilor 5 și 8. Regiunea nr. 5 (raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni) va fi prima din cele opt care va deveni funcțională abia în 2027.

Eugen Urușciuc (dreapta), autorul podcastului „În esență...”, și Grigore Stratulat
Eugen Urușciuc (dreapta), autorul podcastului „În esență...”, și Grigore Stratulat

Alte chestiuni discutate în podcast

  • Ce s-a reușit până acum în sensul creării celor opt Regiuni de management al deșeurilor?
  • La ce etapă e proiectul construcției primului poligon modern de deșeuri în Regiunea nr.5.
  • Cum va funcționa viitorul sistem de management al deșeurilor în localitățile rurale și urbane?
  • Cum autoritățile conving populația să opteze pentru servicii municipale de salubrizare pentru care ar trebui să achite taxe?
  • Programul pentru gestionarea deșeurilor până în 2027 prevede că pentru conservarea gunoiștilor ar fi necesară cam o jumătate de miliard de lei. Cine va susține financiar acest proces?
  • Numai în raionul Soroca sunt circa 50 de gunoiști, în raionul Fălești – peste 70 de gunoiști. Cum se explică faptul că anumite zone au un nivel mare de generare a deșeurilor?
  • Peste 300 de localități rurale din R. Moldova beneficiază de servicii de colectare a deșeurilor municipale. E o cifră mulțumitoare la această etapă?
  • În ce măsură administrațiile locale asigură condiții și platforme pentru colectarea deșeurilor și cum este asigurată separarea lor?
  • Câte întreprinderi de reciclare sunt în R. Moldova?
  • Ce rezultate dă mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului - REP?
  • Odată pusă pe roate reciclarea și noul sistem de management al deșeurilor, estimativ cu cât urmează să scadă cantitățile de deșeuri în R. Moldova?
  • Un studiu al PNUD arată că R.Moldova importă anual aprox. 100 de mii de tone de materiale plastice și produce în jur de 18 mii de tone, dintre care exportă doar 7 mii de tone de plastic. Ce politici aplică sau va aplica R. Moldova pentru diminuarea acestui fenomen?
  • Acum trei ani, în R. Moldova s-a interzis utilizarea și comercializarea pungilor și a unor accesorii de masă din plastic. În unele piețe acestea continuă să fie vândute. De ce nu-și fac efectul legile ce vizează eliminarea deșeurilor care se descompun în sol vreme de sute de ani?
  • Cât de aproape sau departe este R. Moldova de normativele europene în gestionarea deșeurilor?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG