Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, șeful CSM anticipează că situația cu cadrele în sistemul judecătoresc se va stabiliza către începutul anului 2026. Sergiu Caraman admite că, peste un an, vor fi organizate concursuri pentru suplinirea a unu-două posturi vacante în instanțe, față de 20-25 acum.
Câți au plecat, câți vor mai pleca
Cele mai afectate instanțe de plecările magistraților din sistem sunt Curțile de Apel (CA) și Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În ultimii doi ani, au demisionat peste o sută de judecători – majoritatea de la instanțele de apel și din CSJ, povestește Sergiu Caraman. Potrivit lui, „situația este mai gravă, cu un număr semnificativ de posturi vacante” în cele două verigi ale sistemului. Asta a crescut presiunea pe magistrații rămași să activeze. În unele instanțe, unui singur judecător îi revin câte aproximativ o mie de dosare, iar unele ședințe sunt fixate peste un an. Respectiv, și rata de soluționare a dosarelor este în scădere.
Șeful CSM recunoaște că evaluările extraordinare continuă să fie o sperietoare pentru unii judecători, astfel că ei preferă să le evite demisionând.
Invitatul podcastului observă că tot mai mulți judecători experimentați pleacă, astfel că se atestă o „întinerire” a sistemului, dar se rupe o verigă între generațiile de judecători sub aspectul transmiterii experienței.
Din 2022, când au început evaluările extraordinare și până la sfârșitul anului 2024, CSM a agreat eliberarea a 112 judecători. Cei mai mulți magistrați, 52, au fost eliberați în acest an; 47 de judecători – în 2023; în 2022 – 13 judecători. Din 2019, când a fost debarcat de la putere PDM, formațiune controlată de structuri oligarhice, și până în 2024, din sistemul judecătoresc au fost eliberați puțin peste 160 de magistrați.
Sergiu Caraman anticipează în podcast că la începutul anului 2025, când președinții și vicepreședinții judecătoriilor vor trebui să treacă prin procedura de evaluare, vor alege să demisioneze alți între 10 și 15 judecători.
Estimări optimiste pentru CSJ
Cât despre deficitul de judecători la CSJ, Sergiu Caraman afirmă că anul viitor, adică la doi ani de la lansarea reformei, instanța supremă va avea cel puțin 15 judecători. Asta va permite Curții să dispună de un plen, care că propună numirea unui președinte și să elaboreze ghiduri de orientare a practicii judiciare.
Reforma Curții Supreme de Justiție a fost inițiată în 2023. Între altele, numărul judecătorilor a fost redus de la 33 la 20. Acum sunt doar 8 magistrați, dintre care patru activează temporar, prin transfer.
Invitatul podcastului spune că reforma CSJ durează din cauza complexității procedurilor. Pe de altă parte, șeful CSM afirmă că nu prea există doritori – atât din partea judecătorilor, cât și a non-judecătorilor – să participe la concursurile pentru posturile vacante. „Bănuiesc că o mare problemă este, totuși, vettingul”, remarcă Sergiu Caraman.
Alte chestiuni discutate în podcast
- Cu ce sentiment aprobă membrii CSM cererile de demisie ale magistraților?
- Există suficiente capacități și cadre pentru acoperirea golurilor formate de pe urma plecărilor din sistemul judecătoresc?
- Cât de mult afectează plecările judecătorilor actul de justiție?
- Câți judecători asigură actul justiției în teritorii? Reușesc, oare, instanțele să emită hotărâri în timp util?
- Posturile vacante de judecători, suspendați sau transferați la alte instanțe și ratele scăzute de soluționare a dosarelor.
- Cât de mult au fost afectate Curțile de Apel de demisiile magistraților? Ce se întâmplă, de fapt, în Curtea de Apel Chișinău, cum se face actul justiției pe fondul deficitului de judecători?
- De ce se mișcă lent lucrurile și de ce nu vin judecători la CSJ?
- Transferurile judecătorilor de la o instanță la alta – singura soluție salvatoare? Cât de legale sunt ele?
- Despre planurile de majorare a salariilor judecătorilor, asistenților și grefierilor. Cu cât vor crește salariile lor?
- Cât de independenți în înfăptuirea justiției sunt, la această etapă, judecătorii, inclusiv față de politic și anumite cercuri de afaceri?
- Despre viteza și eficiența de examinare a dosarelor.
- Când s-ar putea stabiliza situația cu golul de cadre din sistemul judecătoresc din R. Moldova?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.