Linkuri accesibilitate

În ce condiții poate fi administrată anestezia și ce riscuri comportă   


Anestezia generală, prin care persoana este adormită, se efectuează doar într-o sală de operație, în prezența unei mașini de anestezie și cu toate ustensilele necesare.
Anestezia generală, prin care persoana este adormită, se efectuează doar într-o sală de operație, în prezența unei mașini de anestezie și cu toate ustensilele necesare.

O anesteziologă este bănuită că a cauzat decesul unei femei de afaceri, în timpul unei proceduri estetice, într-un salon de frumusețe din Chișinău. Potrivit unor surse, femeia, pusă sub anestezie generală, a făcut șoc anafilactic. Protocolul spune că aceasta se efectuează doar în sala de operație. 

Orice intervenție chirurgicală sau procedură minim-invazivă este realizată cu ajutorul anesteziei. Aceasta este de mai multe tipuri și trebuie efectuată în anumite condiții, fie că se realizează în sala de operație, fie – în afara ei.

Potrivit protocolului clinic standardizat în anestezie, în R. Moldova se efectuează patru tipuri de anestezie: intravenoasă totală, generală cu pivot inhalator, loco-regională și combinată.

Anestezia este un procedeu medical de diminuare sau de suprimare temporară, completă sau parțială, a sensibilității corpului la dureri, realizat prin agenți fizici sau chimici. Se folosește în proceduri chirurgicale pentru a le permite pacienților să suporte intervenția fără durere.

Înainte de o intervenție chirurgicală de orice tip, pacientul trebuie să aibă o discuție cu medicul anesteziolog. Acesta va afla informații generale despre pacient, cum ar fi starea de sănătate, lista medicamentelor pe care le ia în acest moment, reacțiile anterioare pe care acesta sau rudele sale de gradul I le-au avut după administrarea anesteziei.

De asemenea, medicul va întreba pacientul la ce substanțe este alergic, dacă fumează, consumă alcool sau substanțe narcotice.

Anestezie generală versus anestezie locală

Anestezia generală, prin care persoana este adormită, se efectuează doar într-o sală de operație, în prezența unei mașini de anestezie și cu toate ustensilele necesare (masa de operație, suport respirator).

În timpul anesteziei generale, anestezistul va monitoriza funcțiile vitale, va continua anestezia și va avea grijă ca pacientul să se simtă cât de confortabil posibil pe parcursul operației.

Anestezia regională, când o suprafață mare a corpului este amorțită, necesită aceleași pregătiri și măsuri de precauție ca și cea generală. Este efectuată cu instalarea unei perfuzii intravenoase, prin administrarea oxigenului, pe mască sau pe sondă endonazală, și asigurarea unei posibilități de ventilație, eventual chiar intubație, în caz de necesitate.

Anestezia locală (prin infiltrație) se indică pentru intervențiile chirurgicale mici, sutura plăgilor superficiale, cutanate și subcutanate, herniotomie (operație reparatorie a unei hernii) și hernioplastie (refacerea plastică a unei hernii).

Pentru posibilele accidente alergice, din dotarea cu medicamente de urgență nu trebuie să lipsească trusa antișoc.

Anestezie în afara blocului operator

Protocolul mai spune că „din cauza măririi numărului de proceduri de diagnostic sau tratament, anestezia în afara sălii de operație poate fi efectuată pentru pacienții care nu necesită o anestezie complexă”.

Înainte de a efectua o anestezie în afara blocului operator, anestezistul se va asigura că are o sursă de oxigen, sistem de evacuare a gazelor anestezice, echipament anestezic și de monitorizare, balon auto-gonflabil pentru ventilație manuală, iluminare adecvată, echipament de resuscitare imediat disponibil, defibrilator, medicație de urgență, echipament de resuscitate cardio-pulmonară.

În cazul unei anestezii generale, pacientul poate sta mai multe zile în instituția medicală, în funcție de starea de sănătate și de tipul de operație.

După o anestezie locală, pacienții sunt supravegheați de la câteva până la 24 de ore.

Factori care fac anestezia mai riscantă

Anestezia poate implica anumite riscuri, dacă pacientul este alergic la anestezie, are diabet, boli de inimă (angină, boală valvulară, insuficiență cardiacă sau a făcut anterior un atac de cord), hipertensiune arterială, probleme cu rinichii, afecțiuni pulmonare (astm și boală pulmonară obstructivă cronică), obezitate, apnee obstructivă de somn, accident vascular cerebral, convulsii sau alte tulburări neurologice.

Reacții adverse după anestezie

Cele mai multe reacții adverse sunt minore și temporare: greață, vărsături, frisoane, confuzie timp de câteva zile și o durere în gât cauzată de tubul de respirație.

Dar pot fi și consecințe mai grave: delirul post-operator sau disfuncția cognitivă, hipertermie malignă (reacție gravă, care provoacă febră rapidă și contracții musculare), probleme de respirație în timpul și după intervenția chirurgicală.

Cel mai sigur tip de anestezie este anestezia locală. Anestezia regională, care amorțește o parte mai mare a corpului, cum ar fi de la talie în jos, este mai sigură decât anestezia generală, dar prezintă și ea anumite riscuri. De exemplu, pacienții au uneori dureri de cap după anestezia regională.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG