Linkuri accesibilitate

Funeraliile Papei Francisc: zeci de lideri mondiali prezenți la Vatican, în timp ce lumea își ia rămas-bun de la un pontif adorat  


Cardinalul Giovanni Battista Re, sfințind sicriul Papei Francisc în timpul funeraliilor suveranului pontif în Piața Sfântul Petru de la Vatican, pe 26 aprilie 2025
Cardinalul Giovanni Battista Re, sfințind sicriul Papei Francisc în timpul funeraliilor suveranului pontif în Piața Sfântul Petru de la Vatican, pe 26 aprilie 2025

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă încă de la primele ore ale dimineții în Piața Sfântul Petru pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc.

Francisc, primul papă latino-american și primul iezuit devenit papă, a murit în Lunea Paștelui, la vârsta de 88 de ani, după ce a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se recupera acasă de pneumonie.

Peste 50 de șefi de stat și lideri din peste 150 de țări au participat la slujba de înmormântare de la Vatican.

În fața Bazilicii Santa Maria Maggiore, unde urma să fie înmormântat, sicriul papei a fost întâmpinat însă de 40 de invitați speciali, reflectând astfel grupurile marginalizate pe care Francisc le-a sprijinit ca pontif: persoane fără adăpost și migranți, deținuți și persoane transgender. „Săracii au un loc privilegiat în inima lui Dumnezeu”, l-a citat Vaticanul pe Francisc în explicarea acestei alegeri.

Slujba de înmormântare a început Piața Sfântul Petru a început la ora 10:00, ora locală (11.00, ora Chișinăului).

Până la 300.000 de oameni, potrivit estimărilor, se vor alinia pe traseul de 4 kilometri (2,5 mile) pe care va fi dus sicriul său de la Vatican prin centrul Romei până la bazilică după slujba de înmormântare.

Papa Francisc a rupt tradiția recentă, exprimându-și voința să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, aproape de principala gară a Romei, unde îl aștepta un mormânt simplu subteran, pe care este scris doar numele său: Franciscus.

Printre oficialii prezenți la funeralii - șefii de stat ai Franței, Germaniei, Italiei, Filipinelor, Poloniei, Marii Britanii, Noii Zeelande etc.

A fost prezent și Președintele SUA, Donald Trump, care s-a aflat de mai multe ori în dezacord cu Papa Francisc, în special din cauza pozițiilor lor divergente privind imigrația. Liderilor mondiali li s-a alăturat și fostul președinte american Joe Biden. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent de asemenea, a fost aplaudat la apariția sa pe piață. Funeraliile au oferit ocazia unei scurte întâlniri între el și Donald Trump, într-un moment în care președintele american afirmă că va insista în continuare pentru un acord de încheiere a războiului din Ucraina.

Într-o fotografie difuzată de biroul lui Zelenski, cei doi lideri apar așezați aproape unul de altul, discutând în Bazilica Sfântul Petru.

În această fotografie oferită de Biroul de Presă al Președinției Ucrainei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și fostul președinte american Donald Trump discută în timpul funeraliilor Papei Francisc, la Vatican, sâmbătă, 26 aprilie 2025.
În această fotografie oferită de Biroul de Presă al Președinției Ucrainei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și fostul președinte american Donald Trump discută în timpul funeraliilor Papei Francisc, la Vatican, sâmbătă, 26 aprilie 2025.

Peste o duzină de membri ai familiilor regale, inclusiv prințul William al Marii Britanii, au fost de față, împreună cu aproximativ 224 de cardinali și 750 de episcopi și preoți.

Prezentă la funeralii în Piața Sfântul Petru a fost și Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de Președintele interimar al României Ilie Bolojan, însoțit de alți oficiali.

În timpul pontificatului său, Francisc, ales să conducă Biserica Catolică Romană — cu 1,4 miliarde de credincioși — în 2013, a încercat să creeze o Biserică mai deschisă. A militat constant pentru săraci și marginalizați, cerând în același timp națiunile bogate să sprijine migranții și să abordeze schimbările climatice.

„A fost un simplu și foarte iubit păstor în arhiepiscopia sa, care călătorea mult, inclusiv cu metroul și autobuzul”, se arată într-un document de o pagină despre pontificatul său, plasat în sicriu înainte ca acesta să fie sigilat. „Locuia într-un apartament și își gătea singur cina, pentru a se simți ca un om obișnuit”.

Sicriul Papei Francisc este purtat în Piața Sfântul Petru pentru funeraliile sale, la Vatican, sâmbătă, 26 aprilie 2025.
Sicriul Papei Francisc este purtat în Piața Sfântul Petru pentru funeraliile sale, la Vatican, sâmbătă, 26 aprilie 2025.

***

După funeralii, în dangătul solemn al clopotelor Bazilicii Sfântul Petru, sicriul a fost așezat pe papamobilul descoperit și dus într-o procesiune prin centrul Romei către Bazilica Santa Maria Maggiore, unde avea să aibă o înmormântare modestă.

Francisc, care a refuzat de-a lungul pontificatului său multe dintre privilegiile tradiționale ale papalității, a cerut să fie înmormântat acolo, în locul criptei din Sfântul Petru, locul obișnuit de odihnă al papilor.

Dorind simplitate până la final, Francisc a rescris riturile complexe ale funeraliilor papale și a renunțat la tradiția înmormântării în trei sicrie suprapuse din chiparos, plumb și stejar. Corpul său neînsuflețit a fost depus într-un singur sicriu de lemn căptușit cu zinc.

Papamobilul a părăsit Vaticanul prin Poarta Perugino, aflată în apropierea casei Santa Marta, unde Francisc a ales să locuiască, în loc să ocupe apartamentele luxoase ale palatului papal.

Poliția a estimat la circa 150.000 numărul oamenilor care s-au aliniat de-a lungul traseului de 5,5 km (3,4 mile) către Santa Maria Maggiore.

Înmormântarea propriu-zisă s-a desfășurat în intimitate deplină, după o scurtă slujbă privată la care nici publicul și nici presa nu au acces.

Francisc este primul papă, de la Leon al XIII-lea, decedat în 1903, care va fi înmormântat în afara Vaticanului.

După perioada de doliu, cardinalii catolici din întreaga lume se vor reuni pentru conclavul de alegere a unui nou papă. Această adunare secretă este puțin probabil să înceapă înainte de 6 mai, pentru a permite cardinalilor să țină întâlniri regulate, să se cunoască reciproc și să evalueze starea Bisericii, inclusiv problemele sale financiare și diviziunile ideologice.

(După AP, Reuters și AFP)

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG