Linkuri accesibilitate

Explainer | Cum pot obține cetățenii compensații pentru energie


Cei care vor compensații trebuie să se înregistreze, începând cu 1 noiembrie, pe site-ul compensatii.gov.md, inclusiv cei care au făcut-o anul trecut.
Cei care vor compensații trebuie să se înregistreze, începând cu 1 noiembrie, pe site-ul compensatii.gov.md, inclusiv cei care au făcut-o anul trecut.

Începând cu 1 noiembrie, cetățenii se pot înregistra online pentru a solicita compensații pentru perioada rece a anului. Europa Liberă explică ce ajutoare vor primi în acest an gospodăriile pentru a-și reduce cheltuielile la energie, cine va putea beneficia de ele și cum le poate obține.

Programul „Ajutor la contor”, care include platforma compensatii.gov.md, a fost creat în 2022 pentru a ajuta consumatorii casnici să facă față tarifelor care au crescut din cauza crizei energetice. Banii sunt oferiți din fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat de stat și, în proporție de aproape 70%, de Uniunea Europeană, SUA și alți parteneri de dezvoltare.

În sezonul rece 2023-2024, cetățenii vor beneficia de două tipuri de ajutoare, pentru a plăti mai puțin pentru energie:

  • compensații indicate în factura pentru consumul de gaze naturale, agent termic centralizat și curent electric, ca și anul trecut;
  • plăți lunare, de 800 de lei, pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbuni.

Cel de-al doilea tip reprezintă ajutorul pentru perioada rece a anului, care în acest an a fost inclus în programul „Ajutor la contor” și a fost majorat cu 100 de lei.

Cine poate beneficia de compensații?

Gospodăriile din sate care au venituri lunare sub pragul de 3.963 de lei și cele din orașe cu mai puțin de 4.663 de lei au cele mai mari șanse să obțină ajutorul de 800 de lei, numit de autorități „compensație sub formă de plată monetară”.

În același timp, autoritățile vor oferi, ca și anul trecut, compensații în facturi gospodăriilor în funcție de ponderea cheltuielilor la energie în venitul lunar, care arată gradul de vulnerabilitate energetică.

La cele cinci categorii de vulnerabilitate energetică de anul trecut, au fost adăugate două și acum sunt:

  • extremă;
  • foarte ridicată;
  • ridicată;
  • primară;
  • medie;
  • scăzută;
  • fără vulnerabilitate.

„În categoria foarte ridicată, pornind de la un consum mediu, erau încadrate persoane cu venituri între 0 lei și 6.500 de lei. Pentru a putea diferenția mai bine în interiorul acestei categorii, au fost adăugate două noi categorii de vulnerabilitate energetică – extremă și primară”, au explicat autoritățile.

Cine poate primi și compensații, și ajutorul de 800 de lei?

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a precizat, la o conferință de presă, că noile prevederi stabilesc că ajutorul pentru perioada rece a anului este acordat consumatorilor care utilizează ca sursă de încălzire combustibili solizi (lemne și cărbuni). Totuși, până la 15 septembrie, când au intrat în vigoare noile reguli, circa 125.000 de gospodării au obținut dreptul să beneficieze de acest ajutor în baza vechilor reguli. O parte dintre acestea se încălzesc cu gaze naturale, agent termic sau curent.

„Dacă se încălzesc cu gaze, vor primi și plata monetară, și compensația în factură. Doar că cifra din factură va fi mai mică, deoarece primesc și plata monetară. Condiția pentru aceste gospodării, ca și pentru toate celelalte, este să se înscrie în sistem. S-au calificat pentru o compensație lunară de 700 de lei, iar acum vor primi 800 de lei”, a explicat Alexei Buzu.

Bugetul pentru achitarea acestor plăți este de circa 1 miliard de lei.

Ce trebuie să facă cetățenii pentru a primi aceste ajutoare?

Cei care vor compensații trebuie să se înregistreze, începând cu 1 noiembrie, pe site-ul compensatii.gov.md, inclusiv cei care au făcut-o anul trecut. Au la dispoziție 25 de zile pentru a primi compensații pentru luna noiembrie. Dacă nu reușesc, pot completa cererea online și în următoarele luni, însă nu vor primi ajutoare pentru lunile precedente. Compensațiile se acordă pentru perioada noiembrie-martie.

Formularul de înregistrare trebuie completat cu datele din buletinele de identitate al solicitantului și ale membrilor familiei și cele din facturile la energie, cum ar fi numărul locului de consum (NLC). De asemenea, trebuie să indice veniturile acumulate în ultimele șase luni, adresa locuinței și sursa principală de încălzire. În cazul în care solicitantul deține un imobil cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, trebuie să scrie în cerere și numărul cadastral al acestuia.

Potrivit ministrului Alexei Buzu, completarea cererii ar trebui să dureze cel mult 15 minute. Anul trecut, cea mai frecventă greșeală era la indicarea numărului locului de consum (NLC) din factură.

Dacă solicitanții nu au computere sau telefoane cu acces la internet sau întâmpină dificultăți la înregistrarea pe platforma online, pot apela la asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate, care au fost instruiți cum să-i ajute. De asemenea, ei pot obține informații suplimentare și pot fi ghidați pentru a completa online formularul apelând la numărul de telefon 0 8000 5000.

Reportaj video din noiembrie 2022, despre o voluntară de la HelpAge International Moldova care ajută vârstnicii din satul Ghidighici să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md.

Cum îi ajută voluntarii pe bătrânii din sate să completeze cererile pentru compensații
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Care va fi bugetul pentru compensațiile din facturi?

Ministrul Muncii nu au putut spune care este bugetul în acest an pentru acordarea compensațiilor în facturi sau mărimea acestora. Ministerul Finanțelor urmează să vină cu informații privind bugetul de stat pentru anul viitor. De asemenea, autoritățile așteaptă date despre sumele care vor merge pentru compensații din donațiile anunțate de partenerii externi la Platforma de sprijin pentru Moldova, din 17 septembrie.

Anterior, Buzu a spus că în acest an compensațiile vor fi mai mici, deoarece partenerii de dezvoltare au direcționat mai mulți bani spre proiecte de eficiență energetică.

În sezonul rece 2022-2023, au solicitat compensații 763.561 de gospodării. La circa 80% dintre consumatorii casnici li s-a atribuit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică. Valoarea medie a compensației per familie a constituit în jur de 850 de lei pentru consumatorii de gaze naturale, 900 de lei - pentru consumatorii de energie termică și 55 lei - pentru consumatorii de energie electrică.

În total, au fost achitate compensații în valoare de aproape 3,5 miliarde de lei.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG