Președinta Maia Sandu a declarat, pe 6 februarie, la o emisiune de la TV8, că activitatea comisiei de evaluare a procurorilor a fost susținută de USAID. Recent, finanțarea a fost stopată, iar autoritățile moldovene nu au o certitudine că va fi reluată. „Între timp, încercăm să compensăm cu banii Uniunii Europene”, a spus Maia Sandu.
Ea a anticipat că activitatea comisiei va fi pusă pe pauză. „Deci, la pauzele care au fost până acum, va mai fi o pauză”, a spus președinta, precizând că evaluarea procurorilor ar fi trebuit să se încheie la sfârșitul anului trecut.
Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor prevede că activitatea comisiilor poate fi finanțată din bugetul de stat și din „alte surse neinterzise”, adică de partenerii externi ai R. Moldova.
Comisiile de evaluare sunt compuse din câte trei experți moldoveni și trei internaționali și au câte un secretariat, componența căruia este ținută în secret.
Membrii naționali au salarii egale „cu mărimea dublă a salariului de bază al judecătorului Curții Supreme de Justiție (CSJ)”. Legea bugetului de stat pentru anul 2025 stabilește un salariu lunar de 36.870 de lei pentru un judecător al CSJ, iar pentru cei care au promovat vettingul – de 55.300 de lei.
Salariile membrilor internaționali și ale angajaților din secretariat nu sunt specificate în lege.
Cum este finanțată comisia vetting
În același timp, comisia vetting, care evaluează acum judecătorii curților de apel, susține că nu este finanțată din SUA și, respectiv, nu este afectată de oprirea programelor americane de stat.
Într-un răspuns oferit Europei Libere se arată că atât comisia de evaluare a judecătorilor, cât și secretariatul sunt finanțate doar de Delegația Uniunii Europene în R. Moldova și de Ministerul de Externe al Regatului Țărilor de Jos. Această finanțare este asigurată prin proiectul „Vetting și reforma justiției în R. Moldova”, coordonat de Centrul pentru Cooperare Legală Internațională (CILC) din Haga.
Reprezentanții comisiei au mai precizat că în secretariatul lor activează 22 de persoane și „procesul de recrutare pentru completarea echipei cu câțiva noi specialiști este în curs de desfășurare”.
Unde a ajuns evaluarea procurorilor
Vettingul este o evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, scopul căreia este de a elimina din sistem persoanele compromise. Comisia verifică veniturile și cheltuielile subiecților, dar și felul în care aceștia au respectat normele de etică în activitatea lor. Cei care pică evaluarea pot fi concediați și li se poate interzice să lucreze în sistem timp de 5-7 ani.
Conform planului autorităților, comisia ar trebui să evalueze toți procurorii din Procuratura Anticorupție și din cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și persoanele care au ocupat funcții de conducere în Procuratura Generală.
Vettingul angajaților Procuraturii Anticorupție a început în primăvara anului 2024, iar, potrivit autorităților, evaluarea se mișca lent și până la stoparea finanțării americane.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus că toți 37 de procurori au trimis răspunsuri la primele întrebări ale comisiei în iunie, dar în decembrie doar 10 colegi au primit întrebări suplimentare. De obicei, comisia pune subiecților mai multe întrebări în formă scrisă, iar dacă dubiile nu sunt aplanate, ei pot fi invitați la audieri. După interviuri, comisia ar trebui să emită un raport, pe care îl va trimite Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru aprobare.
Recent, Veronica Dragalin a spus la o emisiune televizată că nu are certitudinea că ea însăși va fi evaluată pozitiv. „Din câte văd, au anumite suspiciuni, dubii. Nu am nicio garanție. Sunt legate de finanțele din perioada 2012-2018, ceea ce mie îmi pare foarte caraghios, pentru că eu atunci eram avocat și procuror în Statele Unite”, a spus ea.
Unde a ajuns evaluarea judecătorilor
Creată în iunie 2023, comisia vetting și-a început activitatea cu evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a candidaților pentru funcții în această instanță.
Până acum, comisia a emis 13 decizii pozitive și 13 negative. Judecătorii care nu au promovat evaluarea au contestat la CSJ deciziile de eliberare din funcții. Cererile lor sunt pendinte, iar magistrații nu pot participa la examinarea dosarelor.
În 2024, comisia vetting a început evaluarea magistraților din curțile de apel Centru, Nord și Sud. Primii sunt audiați, din februarie, cei de la Curtea de Apel Centru.
După această etapă, urmează să fie verificați magistrații care au ocupat funcții de conducere în instanțele de fond începând cu anul 2017.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te