Linkuri accesibilitate

Europarlamentarii condamnă interferența Rusiei în alegerile din R. Moldova


În rezoluția Parlamentului European, aleșii își declară susținerea pentru calea europeană a Moldovei și promit să ajute țara să combată dezinformarea rusească.
În rezoluția Parlamentului European, aleșii își declară susținerea pentru calea europeană a Moldovei și promit să ajute țara să combată dezinformarea rusească.

Europarlamentarii au aprobat miercuri, la Strasbourg, o rezoluție de sprijin pentru R. Moldova. Ei condamnă interferența Rusiei în alegeri, promițând să ajute Chișinăul să combată dezinformarea venită de la Kremlin.

Rezoluția pe tema interferenței rusești în alegerile din Moldova a fost aprobată miercuri cu 558 de voturi. Doar 53 de europarlamentari au votat împotriva rezoluției, în timp ce alți 104 s-au abținut.

Eurodeputații au promis susținerea necesară pentru toate instituțiile țării pentru procesul de aderare europeană, inclusiv prin includerea Moldovei între prioritățile bugetare ale UE, trimiterea mai multor experți europeni la Chișinău și grăbirea procesului de screening (comparația legilor moldovene cu cele europene).

Ei promit să mobilizeze resursele europene pentru a ajuta Moldova în toate domeniile posibile, de la economie la energie, apărare și sprijinirea „alfabetizării informaționale” a populației, pentru ca țara să poată face față inclusiv în spațiul digital acțiunilor „maligne” rusești.

Rezoluția declară solidaritatea aleșilor europeni cu Moldova și cere sancționarea celor implicați în încercarea de a destabiliza țara, inclusiv prin extrădarea oligarhilor fugari Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și a altor persoane pe care îi așteaptă procese în Republica Moldova.

Aleșii europeni s-au abținut de la criticile împotriva guvernului de la Chișinău, precizând că orice neajunsuri trebuie compensate cu ajutorul UE.

Rezoluția a fost discutată de europarlamentari în ședința de marți, când zeci de europarlamentari din întreaga UE au susținut Moldova în pragul alegerilor și au condamnat încercarea Rusiei de a influența cetățenii să voteze împotriva aderării la UE. Românii, cum era de așteptat, au fost printre cei mai entuziaști.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG