Linkuri accesibilitate

Educația bună trebuie să doară? Un nou sezon „Laboratorul social” din 25 februarie


Noul sezon al „Laboratorului social” va fi lansat marțea viitoare și analizează relațiile profesori-elevi în școlile din R. Moldova, pornind de la cazuri reale.
Noul sezon al „Laboratorului social” va fi lansat marțea viitoare și analizează relațiile profesori-elevi în școlile din R. Moldova, pornind de la cazuri reale.

Am discutat cu elevi, părinți, profesori, psihologi, formatori și autorități ca să înțeleg cât de răspândită este violența din partea pedagogilor în școlile și grădinițele din R. Moldova și unde este granița dintre educație și violență?

Educația bună trebuie să doară? Un nou sezon „Laboratorul social” din 25 februarie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00

În ce moment buna intenție a unui pedagog de a educa se transformă în abuz? Influențează relația cu profesorii atitudinea copiilor față de școală și învățare și într-un final reușita școlară? Ce fel de oameni creștem în școlile din Republica Moldova? Ce fel de societate dezvoltăm? E posibilă oare educația cu blândețe, cu calm, cu încredere și fără frică? Sunt întrebările la care se caută răspuns pe parcursul celor opt episode în care am discutat cu toate părțile implicate în educație.

Aceleași întrebări sunt valabile și pentru părinți. Dar, de această dată, mi-am îndreptat atenția mai ales spre cadrele didactice, pentru că ei sunt profesioniștii în educație. Cei care au făcut o facultate unde au învățat cum se face educația profesionist, bazat pe dovezi științifice. Sau cel puțin așa ne așteptăm să fie. Noi toți suntem responsabili, de exemplu, de sănătatea noastră, dar atunci când avem nevoie de o consultație mergem la medic, la un profesionist în sănătate. Așa și cu educația, toți suntem responsabili de educație, dar ne așteptăm ca profesioniștii să știe cel mai bine cum trebuie să educăm.

Pornesc această analiză de la istoriile unor oameni reali, elevi și părinți, care au trecut prin situații de abuz în școlile din R. Moldova. Dar nu mi-am propus să spun doar niște istorii cu personaje pozitive și negative. Ceea ce mi-am propus prin aceste discuții, e să înțelegem cum se simte fiecare parte implicată, ce explicații are și ce soluții propune. Cum se simte un elev la care se țipă, dar un profesor care ajunge să țipe? Am discutat și cu psihologi ca să vedem unde e granița dintre educație și violență, ce percepem a fi educație și ce credem că este violență. Și dacă e posibilă educația fără violență. De ce ar fi nevoie ca să sprijinim pedagogii?

Un episod nou va apărea în fiecare marți, începând cu 25 februarie, pe toate platformele de podcast și pe moldova.europaliberă.org.

Până atunci ascultă alte episode din Laboratorul social.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG