Anastasia Sava a trăit aproape 10 ani cu dureri chinuitoare. Fiecare menstruație îi provoca nu doar dureri în zona pelviană, dar și arsuri la stomac, balonări excesive, schimbări de comportament și o stare de neputință. Lună de lună, era nevoită să își ia liber de la școală în prima zi a ciclului menstrual, iar o dată la două luni chema ambulanța.
„Toți medicii îmi spuneau că durerile menstruale sunt un lucru normal”, povestește Anastasia. A înțeles mult mai târziu că aceste manifestări aveau un nume – „endometrioza”, dar până să fie diagnosticată a fost o cale lungă, cu multe lacrimi, durere și neputință.
Ce este endometrioza?
Endometrioza este o boală cronică, încă puțin cunoscută, care este adesea diagnosticată și tratată greșit și care poate duce la infertilitate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global, aceasta afectează 10% din femeile de vârstă reproductivă. Este cauzată de prezența țesutului endometrial (care, în mod normal, tapetează uterul) în afara uterului: pe ovare, pe trompele uterine, intestin sau pe pereții interiori ai pelvisului.
Se manifestă prin dureri severe în timpul menstruației și a contactelor intime, greață, oboseală, iar uneori – și prin anxietate și depresie, afectând astfel viața femeii. În prezent, nu există un tratament specific care să vindece complet endometrioza, dar există opțiuni care să reducă substanțial simptomele.
Anastasia, acum în vârstă de 22 de ani, spune că a început să trateze încă de la 17 ani durerile mari de stomac, deoarece credea că acolo era problema. A mers la diferiți medici, a făcut investigații și tratamente costisitoare, dar durerile nu au încetinit. „Erau zile când nu mâncam și așa mi-am creat probleme și mai mari la stomac”, spune tânăra.
În 2023, după un examen ultrasonografic la stomac, medicul gastrolog i-a recomandat să facă o ecografie transvaginală. Cea din urmă a arătat că Anastasia avea pe ovare chisturi, dar medicul ginecolog a asigurat-o că acestea sunt „normale” și că „orice femeie poate să le aibă”.
„Timp de șase luni, am urmat un tratament, pentru care am cheltuit aproape 20.000 de lei. În acest timp, durerile de stomac au mai trecut, dar cele din timpul menstruației – nu. Ba chiar erau din ce în ce mai mari”, își aduce aminte Anastasia.
De la diagnostic, la operație și la tratament
Abia în decembrie 2023 a ajuns la un ginecolog care „cât de cât știa ce înseamnă endometrioza”. Medicul i-a indicat un examen ultrasonografic, care a arătat că avea pe ovarul stâng un chist endometrial de 6,8 mm.
„De atunci, am început să iau un medicament pe care îl cumpăr din România, pentru că la noi nu se găsește, iar ceea ce se găsește aici e mai scump”, explică Anastasia.
După acest tratament, continuă ea, chistul s-a micșorat, dar se întărise ca o piatră și medicii chirurgi i-au spus că unica soluție era să-i taie ovarul stâng în întregime: „Am fost la patru medici de la noi și toți mi-au spus asta”.
A ales să meargă în Federația Rusă, acolo unde i s-a confirmat diagnosticul și unde a fost operată. „Am găsit un specialist care se ocupă doar de endometrioză. El mi-a îndepărtat chistul, care era pe o jumătate de ovar. Am rămas cu cealaltă jumătate. Mi-a curățat și trompele uterine și mi-a spus că și uterul a fost afectat”, povestește tânăra. Acum, trebuie să facă examene ultrasonografice o dată la șase luni, iar ultimul a arătat că operația a fost reușită, după cum i-a confirmat medicul ecografist.
Totuși, spune Anastasia, durerile menstruale nu au dispărut complet, iar ea este dependentă de pastile hormonale. Boala i-a afectat și calitatea vieții: „Psihologic a fost foarte greu. Am apelat la un psiholog, de două luni sunt pe calmante. Nu știi niciodată ce îți aduce această zi și când te apucă durerile”, spune tânăra, conștientă că nu a scăpat de endometrioză definitiv.
De când a aflat diagnosticul, ea își spune povestea pe Instagram, ca să le informeze și pe alte femei despre această boală.
Cum este diagnosticată endometrioza în Moldova?
„Endometrioza este diagnosticată în baza simptomelor cu care se adresează pacienta la medic și vorbim aici de cei «patru D»: durere în timpul actului sexual, durere în timpul menstruației, durere în timpul micțiunii și durere în timpul defecației”, explică Victoria Grejdean Voloceai, medic ginecolog obstetrician și conferențiară universitară.
Acestea sunt primele semne pe care chiar și un medic de familie ar trebui să le ia în considerare la orice femeie de vârstă reproductivă care vine la consultație.
Urmează o ecografie care confirmă sau infirmă prezența endometriozei. Dacă mai există dubii, se efectuează un RMN (imagistică prin rezonanță magnetică), iar dacă simptomele sunt asociate cu infertilitatea – laparoscopia, o metodă chirurgicală minim invazivă.
Medicii spun că afecțiunea este tot mai frecventă, dar multe femei trăiesc cu ea fără să aibă simptome. „Practic, am la fiecare două-trei zile o pacientă cu endometrioză. Cel mai trist este că maladia se asociază cu un grad înalt de infertilitate, care poate fi greu de corectat, inclusiv în programele de fertilizare in vitro”, spune Victoria Grejdean Voloceai.
Tratamentul constă în terapia hormonală de durată, dar este și unul simptomatic, în funcție de ce o deranjează pe pacientă, de vârsta și patalogiile ei concomitente. „Endometrioza este o maladie complexă, iar pentru rezultate eficiente este nevoie de o echipă multidisciplinară bine pregătită și de centre, unde este operată zilnic”, conchide medicul.
Primul protocol național de endometrioză... abia în 2025
În februarie 2025, în R. Moldova a apărut primul protocol clinic național privind endometrioza. Documentul, care urmează să ajungă pe masa tuturor medicilor de familie, ginecologilor și morfopatologilor, stipulează ce trebuie să facă doctorul și ce investigații trebuie să treacă pacienta la fiecare etapă.
Una din autoarele protocolului, conferențiara universitară Nadejda Codreanu, ne-a explicat de ce endometrioza era diagnosticată cu întârziere până acum. „Anterior, lucram cu alte metode. Medicii știau că, pentru diagnostic, trebuie să ia o bucățică de țesut care să confirme endometrioza. Acum, este destul ca pacienta să anunțe că are dureri pentru ca medicul să o evalueze, să îi facă ultrasonografie și, la necesitate, o rezonanță magnetică. Iar până la rezonanță, trebuie să se înceapă tratamentul de probă, cu contraceptive, care să-i amelioreze durerea”, spune Nadejda Codreanu.
Potrivit ei, în R. Moldova au fost diagnosticate și forme severe ale bolii. „Endometrioza profundă este foarte agresivă. Am o pacientă căreia de șapte ori i-au plesnit plămânii, pentru că avea endometrioza în plămâni. Am avut și pacientă cu endometrioza oculară. La fiecare menstruație, femeia avea hemoragie din ochi. Lucrăm acum la documente ca această formă să fie considerată dizabilitate”, a spus Europei Libere specialista, care coordonează câteva teze de doctorat despre endometrioză.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te