Acum 13 ani, pe 25 iulie 2012, în familia Dianei și a lui Mihai Berari a apărut cel de-al doilea copil – Delia. Diana a ales să nască într-un spital privat din Chișinău, dar care, la acel moment, nu avea o echipă obstetrică de gardă și nu i-a acordat asistență medicală specializată la timp, noaptea. Astfel, Delia s-a născut cu grave probleme de sănătate – encefalopatie ischemică cerebrală severă, numită și „boala creierului”, și alte complicații.
Verdictul medicilor a fost că fetița va trăi trei zile, apoi – o săptămână, apoi – trei săptămâni. „Când am văzut că a supraviețuit o lună, am zis că e o minune”, a povestit Europei Libere femeia.
Ca să aibă grijă de Delia, familia improvizase o cameră de spital acasă. Toate aparatele de care avea nevoie copilul au fost aduse din străinătate. „Ea făcea progrese bune, chiar și în acele condiții”, spune Diana.
Ultimul drum al Deliei, o șansă la viață pentru alte trei fete
Familia mergea periodic în Italia pentru investigații. Nimic nu prevestea ca în noiembrie 2015 să facă ultimul drum. La întoarcere, Delia a făcut o criză epileptică și a ajuns la cel mai apropiat spital, din Ungaria.
Fata, care avea în acel moment 3 ani, intrase în moarte cerebrală. Părinții căutau orice cale să o aducă în țară. „Am apelat la Ministerul Sănătății, poate să vină un echipaj Smurd după noi. Apoi ne-am gândit să o transportăm cu o ambulanță bine echipată de la Calmed. Medicii însă ne spuneau că nu știu cât va rezista Delia”, își amintește mama.
După 11 zile și a treia confirmare de moarte cerebrală, familia a hotărât să doneze organele fetei. Întâmplarea a făcut ca o cunoștință de la Oradea, România, să îi pună în legătură cu centrul de transplant din acel oraș.
„Din Oradea a venit Smurd-ul în Ungaria, iar Deliei i s-au preluat organele pe ultima sută de metri”, ne spune Diana.
Delia a fost donatoare în moarte cerebrală pentru trei fete. Două au primit câte un rinichi, iar cea de-a treia – ficatul. Transplantul de ficat s-a făcut la București, iar cel de rinichi – la Cluj.
De la dializă continuă la o copilărie normală
Una dintre fete, Diana Lazăr, din Câmpia Turzii, avea atunci 2 ani și 4 luni. Mama ei, Cristina, povestește că Diana a făcut la vârsta de 11 luni rotavirus. Infecția era agresivă și, în scurt timp, rinichii i s-au blocat, fiind nevoită de atunci să facă dializă peritoneală.
„Am petrecut un an în spital. Pentru că rinichii nu și-au revenit, am fost externate și îi făceam acasă câte patru ședințe de dializă din patru în patru ore. Noaptea aveam o pauză de opt ore. Am trăit așa din 2013 până în noiembrie 2015, când ne-au sunat de la Urologie că s-a găsit un donator”, spune Cristina Lazăr.
Astăzi, Diana are 13 ani și urmează să meargă în clasa a VI-a. „După transplant, viața Dianei a devenit normală. Până atunci, noi trăiam după ceas, făceam dializă. Ca părinte, îți dorești să-ți vezi copilul sănătos, să fie fericit”, mai povestește mama Dianei.
Cel de-al doilea rinichi a ajuns la Simona Loredana Filip. Avea atunci 13 ani și făcea de 4 ani dializă, după ce o durere de picior a adus-o la spital și analizele au arătat că rinichii ei nu mai funcționează.
„Viața noastră de până la transplant a fost pe drumuri. Ne împărțeam între Dolj, unde locuim, și București, unde făceam dializa. Ne trezeam la unu noaptea ca să ajungem dimineață la București, de două ori pe săptămână. Asta a făcut ca Simona să piardă ani de studii și să se închidă”, spune Paula Miruna Filip, mama fetei.
Simona are acum 23 de ani și a rămas acasă să-și ajute părinții, care au o mică afacere agricolă.
„Le mulțumim acestor oameni cu suflet mare. Atunci, în perioada aceea, poate altcineva în locul lor nu ar fi făcut acest gest. Ei s-au gândit să facă un bine pentru alți copii”, este recunoscătoare Paula Miruna Filip.
Transplantul care a oprit ciroza
Cea de-a treia fată, Andreea Ioana Zamfir, avea 5 ani și jumătate, când familia ei a fost anunțată că s-a găsit un donator. Andreea a fost diagnosticată la vârsta de un an și jumătate cu colangită autoimună (inflamația canalelor biliare mici din ficat).
„Ni s-a spus că într-o perioadă de 2-5-10 ani se va ajunge la o ciroză hepatică. Avea nevoie de un transplant de ficat”, povestește Ana Mariana Zamfir, mama Andreei.
Până la 5 ani, Andreea nu s-a dezvoltat ca alți copii de vârsta ei, iar transplantul i-a dăruit șansa la o viață normală. Are acum 15 ani, a terminat clasa a VIII-a și urmează să intre la liceu, iar dorința ei este să devină medic.
„O vom susține pe această cale. A marcat-o oarecum experiența prin care a trecut”, spune mama adolescentei.
Zeci de persoane, pe listele de așteptare
Atunci când și-au dat acordul pentru transplant, părinții Deliei s-au angajat să nu caute copiii care au primit organele ei. După un interviu la o televiziune din România, familiile celor trei fetițe au căutat-o pe Diana, cu care păstrează o legătură frumoasă și până astăzi.
„Îndemn lumea să nu se teamă să dăruiască viață. Poate, este cel mai profund gest de umanitate și solidaritate care există. Vreau să cred că asta a fost dorința Deliei, ca prin ea să trăiască cele trei fete”, spune Diana Berari.
- Te-ar putea interesa și: Cum se moare în Moldova în așteptarea unui transplant
Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Transplant, Grigore Romanciuc, în acest an, echipa de transplant a efectuat 10 astfel de operații – șapte de ficat și trei de rinichi, în timp ce anul trecut au fost realizate doar cinci.
„Șase donatori erau în moarte cerebrală și familiile lor au acceptat să doneze organele, ceea ce este îmbucurător”, spune Grigore Romanciuc.
Chiar dacă numărul operațiilor s-a mărit, încă este nevoie de donatori. Pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat sunt acum peste 50 de persoane, iar pentru un rinichi – 25. Pentru mulți dintre ei, orice zi poate fi ultima.
Primul transplant pediatric a avut loc în R. Moldova în anul 2018 și a fost un succes. O fetiță de 9 ani diagnosticată cu sindromul Budd-Chiari (afecțiune gravă, caracterizată prin îngustarea venelor hepatice, vase ce transportă sângele dinspre ficat spre inimă) a primit un ficat nou.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te