Linkuri accesibilitate

„Domnul Kiril”. Un economist născut la Kiev ar putea juca un rol mare în discuțiile Rusia-SUA


Kiril Dmitriev (d), șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, la o întrevede cu președintele rus, Vladmir Putin, la Moscova, în aprilie 2021.
Kiril Dmitriev (d), șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, la o întrevede cu președintele rus, Vladmir Putin, la Moscova, în aprilie 2021.

La eliberarea cetățeanului american Marc Fogel de săptămâna trecută, emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care l-a adus înapoi în SUA cu propriul avion, a spus că discuțiile au fost intermediate de un interlocutor „foarte important”, căruia i-a spus „domnul Kiril”.

Deși inițial, într-o discuție cu un jurnalist de la CNN, Witkoff nu a spus clar la cine s-a referit, presa a aflat ulterior că este vorba de... ucraineanul Kiril Dmitriev, care în prezent este șeful Fondului de investiții directe din Rusia, creat în urmă cu peste un deceniu pentru a atrage investitorii străini.

Născut la Kiev în 1975, într-o familie de biologi, Dmitriev este parte din generația de ruși care, în ultimii ani ai Uniunii Sovietice, a plecat în Statele Unite, unde a învățat și absolvit cu onoruri Universitatea Standford și Harvard Business School.

După ce a lucrat ca bancher la Goldman Sachs și firma de consultanță McKinsey&Company, el s-a întors în 2000 la Moscova.

Un personaj cheie în relația Washington-Moscova

Aproape un sfert de secol mai târziu, Dmitriev apare ca unul din oficialii ruși importanți, cu care o delegație americană condusă de secretarul de stat american, Marco Rubio, urmează să se întâlnească în Arabia Saudită.

Rubio, însoțit de consilierul pe securitate națională a lui Trump, Mike Waltz, și trimisul președintelui american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, vor discuta despre modalitățile de a pune capăt războiului din Ucraina, notează Reuters.

Colaj foto, de la stânga la dreapta: Steve Witkoff, Marco Rubio, Mike Waltz
Colaj foto, de la stânga la dreapta: Steve Witkoff, Marco Rubio, Mike Waltz

Deși nu a fost confirmată oficial prezența lui Dmitriev în Arabia Saudită, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că și-a trimis în această țară ministrul de Externe, Serghei Lavrov și consilierul pe politică externă, Iuri Ușakov.

Presa a mai scris că el a jucat un rol important în discuțiile dintre SUA și Rusia inclusiv în prima administrație Trump. În același timp, a fost și unul din cei care au creat o relație a Moscovei cu Arabia Saudită, care a dus la un acord privind prețurile asupra petrolului cu OPEC+.

Dmitriev s-a întâlnit de mai multe ori cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care a jucat, de asemenea, un rol în medierea schimbului de prizonieri de săptămâna trecută între Rusia și SUA. Arabia Saudită a fost menționată de ambele părți ca un loc probabil pentru summitul planificat Putin-Trump.

O căsătorie care l-a urcat în carieră

Publicația rusă Meduza scrie că soția lui Dimitriev, Natalia Popova, este o fostă colegă de facultate și prietenă apropiată fiicei mai mici a lui Putin, Katerina Tihonova. Împreună, ei au participat la diverse evenimente internaționale, cum ar fi ediția din 2015 a Forumului Economic Mondial de la Davos, ceea ce le-a consolidat statutul de apropiați ai lui Putin.

La revenirea în Rusia, Dmitriev a condus firma de capital străin Delta Equity Partners, după care din 2007 și până în 2011 a fost la conducerea fondului de investiții ucrainean Icon Private Equity, unde a gestionat circa un miliard de dolari - cea mai mare parte aparținând lui Victor Pinciuk, ginerele fostului președinte ucrainean, Leonid Kucima, notează The Insider.

Pinciuk a fost și cel care l-a recomandat pe Kiril Dmitriev lui Vladimir Dmitriev (nu au nici o legătură de familie între ei), pe atunci șef al corporației ruse de stat pentru dezvoltare, VEB. În 2011, ei doi l-au convins pe președintele de atunci, Dmitri Medvedev, și pe prim-ministrul, Vladimir Putin, să înființeze un fond suveran de investiții cu Kiril Dmitriev la conducere.

Dmitriev a participat în perioada primei administrații Trump la mai multe întrevederi cu oficiali americani, inclusiv în Seychelles, care a avut loc înainte de începutul primului mandat al republicanului. În plus, el are legături extinse în Orientul Mijlociu, unde colaborează cu fondurile suverane din țări precum Qatar, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, state care au încercat să preia rolul de mediatori în războiul dintre Rusia și Ucraina.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG