Linkuri accesibilitate

Doi politicieni, unul de la guvernare și altul din opoziție, spun că nu dorința de putere i-a motivat să intre în politică


Colaj foto: Dan Perciun (stânga) și Grigore Novac, în studioul Europei Libere.
Colaj foto: Dan Perciun (stânga) și Grigore Novac, în studioul Europei Libere.

În acest episod am discutat cu doi politicieni: Dan Perciun, vicepreședinte PAS, aflat la guvernare și Grigore Novac, membru al Comitetului executiv al PSRM, cel mai mare partid din opoziție. Dacă nu puterea, atunci ce i-a determinat să facă o carieră într-un domeniu atât de blamat și controversat?

Unii spun că politica este responsabilitatea noastră, a tuturor, iar alții spun că este doar a politicienilor. Dar, oricum s-ar distribui această responsabilitate, politicienii sunt acei și acele dintre noi care aleg să se ocupe de politică zi de zi, adică să facă din politică o carieră. În primele cinci episoade din acest sezon al „Laboratorului social”, în care cercetez în ce relație sunt moldovenii cu politica, ai cunoscut persoane de diverse vârste și profesii a căror relație cu politica este mai mult sau mai puțin una conștientă. Dar niciuna dintre aceste persoane nu este politician(ă) de profesie. Așa cum am promis și în deschiderea acestui sezon, am discutat și cu aleșii, să vedem cum înțeleg ei politica și ce îi determină să o aleagă ca principală activitate.

Dan Perciun are 33 de ani și este ministru al Educației și Cercetării din vara lui 2023. Din 2019 până în 2023 a fost deputat, iar din 2021 a fost și președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Grigore Novac are 41 de ani, este deputat și președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice. A fost parlamentar în toate legislaturile din 2014 până în prezent.

Interviurile cu acești doi politicieni le-am realizat separat, dar le-am adresat aceleași întrebări, cu excepția unor întrebări de precizare. Cei doi reprezintă partide cu viziuni politice opuse, dar cât de diferit sau asemănător este felul în care înțeleg politica și rolul lor de politicieni? Cât de diferită este atitudinea lor față de electorat și adversarii politici?

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG