Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Cum e să fii cetățean al unei țări în care nu locuiești zi de zi?


Mariana Plămădeală, în timpul interviului pentru podcastul „Laboratorul social”.
Mariana Plămădeală, în timpul interviului pentru podcastul „Laboratorul social”.

Mariana Plămădeală este plecată din R. Moldova de 18 ani. La alegerile prezidențiale din 2016 a fost una dintre miile de cetățeni moldoveni care nu au putut să voteze, după ce a stat 6 ore la coadă. Dar nu a renunțat să lupte pentru dreptul ei. De ce i-ar mai păsa după două decenii de când a plecat?

Cum e să fii cetățean al unei țări în care nu locuiești zi de zi?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:50 0:00
Mariana Plămădeală
Mariana Plămădeală

Mariana Plămădeală este originară din Ialoveni. De 10 ani locuiește în Birmingham, Marea Britanie. Iar până atunci alți opt ani a locuit în Franța, unde a studiat. Deși părinții ei mergeau regulat să voteze, iar mama lucra în secția de votare, ceea ce auzea în R. Moldova despre politică era discursul obișnuit: că toți politicienii sunt la fel, că nu are rost să mergi la vot și că nimic nu se va schimba. Dar experiența din migrație a făcut-o să-și schimbe atitudinea față de puterea ei ca cetățeană și să nu se limiteze doar la dreptul la vot.

La alegerile prezidențiale din 2016 s-a dus să voteze la una din cele două secții de vot din Londra, singurele de la acea vreme din Marea Britanie. După două ore și jumătatea de mers cu mașina doar într-o direcție și 6 ore de stat la coadă, nu a putut să-și exercite dreptul la vot. Cele 100 de secții de votare deschise în afara țării și 3000 de buletine per secție s-au dovedit a fi insuficiente pentru a asigura dreptul la vot al tuturor cetățenilor din afara țării care doreau să și-l exercite.

Atunci Mariana a înțeles că trebuie să gândească pragmatic și să obțină deschiderea unei secții de votare la Birmingham, așa cum în Marea Britanie comunitatea de cetățeni moldoveni devenea tot mai mare. La alegerile prezidențiale din 2020, Mariana a fost președinta primei secții de votare deschise la Birmingham.

Indicator spre o secție de votare deschisă în Birmigham, Marea Britanie pentru votanții din R. Moldova.
Indicator spre o secție de votare deschisă în Birmigham, Marea Britanie pentru votanții din R. Moldova.

Cum i-a reușit Marianei să facă asta, cum experiența migrației a făcut-o să-și schimbe perspectiva asupra rolului ei de cetățeană și de ce, după aproape două decenii de când a plecat de acasă, încă îi pasă de ceea ce se întâmplă în R. Moldova află din acest episod al podcastului „Laboratorul social” despre cum e să fii cetățean civic implicat de la mii de kilometri distanță.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG