Pe 30 iunie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că aprobă vânzarea către România, țară aliată din NATO, de echipamente și servicii pentru modernizarea a 32 de avioane F-16. Tranzacția, evaluată la 105 milioane de dolari, va fi realizată prin transferul unei terțe părți din Norvegia. „Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, precizează Departamentul de Stat în comunicatul prin care anunță decizia. Tranzacția mai trebuie aprobată de Congresul american.
Guvernul României solicitase achiziționarea de echipamente și servicii pentru modernizarea a treizeci și două de aeronave F-16 Mid-Life Update Block 10/15. Echipamentele includ dispozitive criptografice KY-58M și KIV-78; sisteme de planificare a misiunilor comune; sisteme de vedere nocturnă (NVD) pentru aviatori; suport pentru baze de date de război electronic; sisteme de identificare a numerelor de program informatic clasificate/neclasificate (CPIN) și echipamente și suport pentru Programul de asistență pentru securitate internațională în domeniul luptei electronice CPIN (ECISAP); servicii de testare a zborurilor; suport și echipamente de integrare și testare; echipamente de sprijin pentru aeronave și de comunicații securizate, navigație de precizie și dispozitive criptografice.
În comunicatul Departamentului de Stat se precizează că vânzare propusă „va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță de stabilitate politică și progres economic în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin consolidarea capacității sale pregătirea operațională, îmbunătățind în același timp capacitățile aeriene și de apărare cu o flotă modernizată.”
România are deja avioane F-16 în inventar și prin urmare nu va întâmpina dificultăți să absoarbă aceste noi aeronave și echipamente în forțele sale armate. De asemenea, se precizează în comunicat: „Vânzarea propusă a acestor echipamente și a sprijinului nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.”
Contractantul principal va fi Lockheed Martin, Fort Worth, TX, iar vânzarea aeronavelor nu va necesita alocarea de fonduri suplimentare din partea guvernului SUA sau a altor state membre.