Curtea Constituțională a validat într-o ședință solemnă, joi, 22 mai, la ora 12:00, rezultatul alegerilor prezidențiale câștigate de Nicușor Dan pe 18 mai.
„Urmează un nou capitol în istoria contemporană. Vreau să-i asigur pe cetățenii României că înțeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat”, a spus Nicușor Dan.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a spus la eveniment că acesta „e un nou început, un început al încrederii, un început de speranță” și i-a dorit succes noului președinte.
Decizia CCR urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al României. Nicușor Dan va depune jurământul de învestitură în Parlament, pe 26 mai.
Unanimitate în respingerea cererii lui George Simion
Cererea lui George Simion de anulare a alegerilor a fost examinată dimineață, într-o ședință separată. „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor, ca neîntemeiată”, a transmis CCR într-un comunicat.
Hotărârea este definitivă şi urmează să fie comunicată imediată Biroului Electoral Central.
Miercuri seară, Curtea anunțase că va lua în deliberare contestația depusă de președintele partidului Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), deși conform legii de funcționare, cererea trebuia semnată olograf în original sau electronic.
Cum au reacționat George Simion și Nicușor Dan
„CCR a continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine, azi și în următoarele săptămâni!”, a scris George Simion pe pagina de Facebook, la scurt timp după publicarea deciziei CCR.
Întrebat imediat de jurnaliști cum comentează informația privind respingerea contestației lui George Simion, președintele ales Nicușor Dan a spus: „Eu cred că era clar de la început pentru toată lumea că e ceva complet artificial. Eu n-am văzut-o pe cea scrisă, dar să spui că s-au dat sute de milioane de euro în Moldova e total total nerezonabilă”.
Anunțând marți că va solicita anularea alegerilor, George Simion a acuzat că „actori statali” precum Franța și Republica Moldova au contribuit la fraudarea scrutinului. „Frauda a fost la nivelul adăugării de voturi în plus pentru contracandidatul meu”, a spus liderul AUR într-un mesaj video pe Facebook.
Atât autoritățile franceze, cât și cele moldovene au respins alegațiile.
La Chișinău, guvernarea a spus că românii din R. Moldova „au votat liber”. „Facem apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din R. Moldova”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, după declarațiile lui Simion.
În turul doi al prezidențialelor, 88% din cei 158.000 de alegători români din R. Moldova și-au dat votul pentru Nicușor Dan. Revoltați, unii simpatizanți ai lui George Simion i-au criticat dur pe moldovenii cu cetățenie română care au votat masiv pentru contracandidatul acestuia și chiar au lansat o petiție online în care au cerut să li se retragă cetățenia.
Liderul AUR a acuzat – fără a prezenta dovezi – că state străine s-ar fi implicat în alegerile din România, că „a fost vorba de cumpărare de voturi – 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat numai în Republica Moldova” și că unele voturile obținute de Nicușor Dan ar fi fost fraudate.
Simion a cerut, de asemenea, audierea fondatorului Telegram, iar miliardarul rus Pavel Durov a anunțat că este dispus să vină în România să depună mărturie. Asta după ce, duminică, el scrisese într-o postare că ar fi respins o presupusă cerere venită din partea unui guvern occidental de „a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România. Durov nu a a spus în mod explicit că este vorba de Franța, însă a folosit un emoticon cu o baghetă, un produs specific patiseriei franceze.
Simion promitea pe TikTok că va cere anularea alegerilor
George Simion a dat de înțeles încă de luni seară, într-un comentariu pe rețeaua socială TikTok, că va contesta rezultatul alegerilor de duminică, 18 mai. Într-un răspuns pentru un urmăritor care îl îndemna să conteste alegerile, Simion a răspuns: „Fac! Fără probleme! Nu vor accepta dar eu sunt luptător, nu muiere, nici trădător”.
Liderul AUR a pierdut alegerile prezidențiale de duminică după ce a obținut 46,4% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Nicușor Dan, a luat 53,6%.
În noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea oficială arăta clar că Dan este învingătorul alegerilor, Simon a postat un video pe rețelele sociale în care și-a recunoscut înfrângerea. „Aș vrea să-l felicit pe contracandidatul meu, Nicușor Dan. A câștigat alegerile. A fost voința poporului român”, declara atunci liderul AUR.
Simion a susținut că a fost singur împotriva sistemului și a făcut apel la votanți pentru a susține în continuare lupta pentru valorile cu care s-a lansat în campanie - familia naturală, credința creștină, libertatea.
„Vreau să mulțumesc celor peste 5 milioane de români care și-au pus încrederea în mine. Nu îi voi dezamăgi, nu există un lucru mai de preț pentru mine ca încrederea lor”, a spus el.
Mesajul a fost transmis după ce, inițial, imediat după publicarea rezultatelor sondajelor la ieșirea de la urne, George Simion a revendicat o „victorie clară” în fața lui Nicușor Dan.
Prezența la vot la turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost de aproape 65% dintre cei înscriși pe listele permanente, adică aproape 11. 642.000 de alegători, circa 12% mai mult decât în primul tur, când au votat 9.571.000 de alegători.
Observatorii internaționali au transmis pe 19 mai, că „ziua scrutinului a fost, în general, calmă, bine organizată și s-a desfășurat cu profesionalism, în timp ce provocările legate de accesibilitate au persistat”.
Pe 4 mai, George Simion a câștigat primul tur cu peste peste 4 milioane de voturi (40%), în timp ce contracandidatul său, Nicușor Dan, a obținut aproximativ 20%.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te