Linkuri accesibilitate

După ce fondatorul Telegram a spus că e gata să depună mărturii despre alegerile românești, Dodon îl cheamă și în R. Moldova


Fondatorul și directorul general al Telegram, Pavel Durov
Fondatorul și directorul general al Telegram, Pavel Durov

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, îl invită pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, să facă depoziții despre o presupusă implicare străină în alegerile moldovene. Președinția de la Chișinău respinge acuzațiile și amintește despre implicarea Rusiei în scrutinele precedente, inclusiv prin Telegram. 

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon, un politician filorus și fost președinte al R. Moldova, a afirmat că îl va invita pe fondatorul rețelei de mesagerie de origine rusă la toamnă, după alegerile parlamentare. Dodon se arată sigur că Durov ar avea informații despre ceea ce el numește „fraudarea alegerilor de către unele țări occidentale în favoarea partidului PAS și a Maiei Sandu”.

Invitația lui Dodon vine după ce magnatul rus s-a arătat dispus să meargă în România și să depună mărturii despre alegerile de acolo, dacă astfel „ajută democrația din România”.

Durov a comentat în acest fel, pe rețeaua X, anunțul făcut de liderul AUR, George Simion, că va contesta rezultatele alegerilor prezidențiale pe care tocmai le-a pierdut, învinuind R. Moldova și Franța de interferență în procesul electoral. Alegațiile lui Simion au fost respinse de Guvernul de la Chișinău și de diplomația franceză.

De altfel, chiar duminică, în ziua alegerilor din România, Pavel Durov a declarat că ar fi respins o presupusă cerere venită din partea unui guvern occidental de „a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România. El nu a a spus în mod explicit că este vorba de Franța, însă a folosit în mesaj un emoticon cu o baghetă, un produs specific patiseriei franceze.

După Simion, și Dodon vrea anularea alegerilor

Liderul socialiștilor din R. Moldova susține că va cere anularea alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024, pe motiv că ar fi avut loc fraude, „în special, cu voturile din diaspora”. Dodon spune că se va baza „pe mărturiile lui Durov” și pe alte probe „care, la sigur, vor ieși la iveală după schimbarea guvernării” după parlamentare.

„El însuși [Durov] a recunoscut că serviciile speciale franceze au avut un interes aparte pentru procesele politice și electorale din Republica Moldova”, scrie Igor Dodon.

În replică, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a spus că, de fapt, atunci Rusia și „cei care îi fac jocul în interiorul țării au orchestrat cea mai amplă schemă de cumpărare a voturilor”, inclusiv prin intermediul rețelei Telegram.

După alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, din toamna lui 2024, autoritățile de la Chișinău au acuzat Rusia că s-a implicat masiv în procesul electoral, inclusiv cumpărând voturi și finanțând ilegal candidați pro-Kremlin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG