Linkuri accesibilitate

Cum se exportă fructele de sezon din R. Moldova


Serviciul vamal anunță că asigură prioritar trecerea frontierei pentru produsele agricole alterabile, ca urmare a unui mecanism agreat cu Agenția națională pentru siguranța alimentelor. Producătorii agricoli au cerut autorităților să intervină întrucât la punctele de trecere a frontierei cu România s-au format coloane de camioane de câțiva kilometri, din cauza războiului din Ucraina, care a blocat estul Moldovei și porturile ucrainene de la Marea Neagră. Despre cum funcționează procedura și îngrijorările agenților economici care încearcă să-și exporte produsele relatează Tamara Grejdeanu:

Cum se exportă fructele de sezon din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

Odată cu obținerea certificatelor fitosanitare, producătorii agricoli care vor să iasă la export cu produse alterabile mai primesc și o eticheta „Perisabil, transport prioritar,” care ar urma să fie lipită pe parbrizul camioanelor, astfel încât să aibă întâietate la controlul vamal de la granițe.

Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct, spune că agenților economici li se spune cum să procedeze și ce să facă dacă din cauza coloanelor de camioane nu au cum să beneficieze de regimul prioritar la ieșirea din Republica Moldova.

„Dacă vede că nu l-a luat nimeni în seamă, atunci să raporteze, să sune la Moldova Fruct sau la vamă. De exemplu, la Leușeni, este o bandă specială care are posibilitatea tehnică ca să fie organizată. La Sculeni, noi ne-am înțeles că o să se adune trei, patru, cinci mașini în marginea satului și o să vină și o să-i escorteze poliția rutieră”, spune Vitalie Goincioi.

Coloane de camioane la frontieră
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Regimul facilitat de trecere a hotarului rezolvă însă doar o parte a problemei, pentru că la intrare în România, camioanele cu produse ușor alterabile nu beneficiază de un regim mai ușor de trecere a graniței.

„O să venim cu o soluție pentru a fluidiza traficul”, a declarat luni președintele parlamentului, Igor Grosu, după o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Ion-Marcel Ciolacu. Acesta, a spus la rândul său că „se va crea un coridor verde ca acest tranzit să fie cât mai facil”.

După intrarea în România, mai apare o problemă pentru exportatorii moldoveni, și anume tranzitarea Poloniei, pentru care transportatorii nu au autorizație. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de responsabili din cadrul Agenției Naționale Transport Auto. Potrivit susei citate, Republica Moldova a primit liberalizare de tranzit și cote suplimentare pentru autorizații de la toate țările din rutele ocolitoare stabilite la începutul războiului, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia sau Georgia și Azerbaidjan, prin coridorul de sud, cu excepția Poloniei, de care se așteaptă un răspuns oficial.

Între timp, agenții economici nu au certitudinea că vor reuși să ajungă cu producția în stare bună la partenerii lor din țările Uniunii Europene, spune Mariana Pîslaru, fondatoarea unei întreprinderi agricole care are în gestiune 50 de hectare de livezi de cireși.

„Avem marfă, avem cumpărători, dar nu avem căi de realizare. Noi acum mergem la risc, o trimitem, dar nu se știe câte zile și câte săptămâni o să fie pe drum. Nimeni nu știe și nimeni nu ne dă garanții. Dacă o să ne întoarcă înapoi, transportatorii o să vină cu cireașa peste 10 zile, noi o s-o ducem fix în Piața Marii Adunări Naționale și o s-o descărcăm.”

Mai ales producătorii de cireșe și căpșune, a căror recoltare este în toi, așteaptă soluții urgente pentru a intra în timp util cu marfa în spațiul Uniunii Europene. Printre ei, mai sunt și exportatorii de mere, spune Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct, care notează că din cele 120.000 de tone care se aflau în frigidere la începutul războiului din Ucraina, aproape 80 au fost exportate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG