Linkuri accesibilitate

Cum o cale ferată electrică va uni R. Moldova cu România


În prezent, R. Moldova nu are nici un kilometru de cale ferată electrificată, iar ecartamentul este cel rămas de pe timpul Uniunii Sovietice.
În prezent, R. Moldova nu are nici un kilometru de cale ferată electrificată, iar ecartamentul este cel rămas de pe timpul Uniunii Sovietice.

R. Moldova plănuiește să construiască, peste un an, primii doi kilometri de cale ferată electrică cu ecartament european, care va lega Ungheniul de Iași. Linia urmează să fie extinsă ulterior până la Chișinău și, într-o perspectivă mai îndepărtată, până la Odesa.  

România și R. Moldova vor derula un proiect transfrontalier, care prevede construirea unui segment de 25 de kilometri de cale ferată electrificată pe ecartament european. Asta ar însemna că distanța feroviară dintre Ungheni și Iași va fi electrificată complet.

Proiectul se cifrează la 68 de milioane de euro, jumătate fiind un grant oferit de Comisia Europeană, printr-un mecanism de interconectare a Europei. R. Moldova ar urma să valorifice 7,2 milioane de euro și România – restul. Lucrările ar urma să înceapă vara viitoare și se vor termina în iunie 2028.

Eurostat arată că în România gradul de electrificare a căilor ferate oscilează, în funcție de zone, între 20 și peste 50%, în timp ce R. Moldova nu are acum nici un kilometru de cale ferată electrificată.

Cum vor fi cheltuiți banii

Jumătate din cele 7,2 milioane de euro vor fi bani nerambursabili europeni, cealaltă jumătate – va fi acoperită din bugetul de stat. Cu acești bani, va fi adaptată infrastructura și va fi construită linia ferată electrică cu lungimea de 2 km în zona stației Ungheni. De asemenea, va fi reabilitat podul feroviar peste Prut, supranumit „podul Eiffel” de la Ungheni, a relatat Europei Libere Mircea Păscăluță, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Segmentul de cale ferată electrică de la Ungheni care va lega România de R. Moldova
Segmentul de cale ferată electrică de la Ungheni care va lega România de R. Moldova

Harta proiectului, oferită Europei Libere de minister, arată cum va avea loc joncțiunea dintre linia de 25 de kilometri care urmează să fie construită și sistemul de transport feroviar electric românesc.

Pe viitoarea linie feroviară electrică, trenurile de pasageri vor putea dezvolta o viteză de până la 140 km/h, astfel încât se va putea ajunge mai repede de la Ungheni la București și viceversa, susține Mircea Păscăluță.

Acordurile pentru accesarea banilor europeni vor fi semnate în luna octombrie, după alegerile parlamentare.

Întrebat dacă proiectul ar putea fi pus pe pauză dacă la Chișinău se va schimba guvernarea, oficialul a spus că UE nu condiționează nimic în acest sens, dar că își dorește să coopereze cu un guvern ce susține reformele și derulează proiectele după standardele și procedurile europene.

Totuși, secretarul de stat admite că, dacă după alegeri va fi format „un guvern fără viziuni pro-europene, există riscul ca multe proiecte de asistență tehnică să fie stopate”.

Expert: linia electrică trebuia extinsă până la Berești

Vorbind Europei Libere, fostul director al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Oleg Tofilat, acum director al Asociației Patronale a Uniuni Transportatorilor și Drumarilor, a criticat autoritățile pentru că nu au asigurat transparența deplină a proiectului. „Nu am văzut ca studiul de fezabilitate să fi fost pus în discuții publice, pentru a fi evitate eventuale greșeli, să-l vadă experții și comanditarii de servicii de transport”, a spus Tofilat.

Oleg Tofilat, care recent a aderat la blocul politic extraparlamentar „Împreună”, consideră că, din punct de vedere logistic, linia ferată electrică pe ecartament european trebuia extinsă până la stația Berești – un nod feroviar important aflat în apropiere de Ungheni. Asta ar fi creat, potrivit lui, mai multe oportunități pentru transportul feroviar de pasageri, dar și pentru cel de mărfuri.

Cu locomotive și vagoane din România

Acum, R. Moldova nu are o flotă feroviară pentru căi ferate electrice. Autoritățile de la Chișinău susțin însă că au convenit cu Bucureștiul ca, la prima etapă, infrastructura de transport să fie asigurată de România.

Mircea Păscăluță a confirmat Europei Libere că R. Moldova plănuiește să cumpere locomotive și vagoane pentru linii electrice pe ecartament european. Angajamentele asumate față de UE pun în sarcina Moldovei să-și dezvolte o rețea de linii feroviare cu ecartament normal (european).

În paralel cu modernizarea căii ferate interne, spune secretarul de stat, R. Moldova își „va deschide piața” pentru operatori din afară.

Ecartament european până la Chișinău și Odesa

În următorii ani, R. Moldova planifică să extindă linia electrică cu circa 200 km, inițial – până la Chișinău, iar ulterior – până la Odesa.

Mircea Păscăluiță afirmă că până la Chișinău linia electrică feroviară ar putea fi construită până în 2032, iar până la Odesa – estimativ, până în 2040. Experții susțin că acești termeni sunt „trași de păr”.

R. Moldova are peste 1.200 de kilometri de căi ferate, dintre care aproximativ jumătate sunt într-o stare tehnică proastă. Pe unele porțiuni, garniturile de tren se deplasează cu 30 km/h. CFM modernizează etapizat liniile, în mare parte din fonduri europene.

Compania trece, de câțiva ani, printr-o criză financiară, care a fost amplificată și de războiul din Ucraina. Volumul mărfurilor transportate s-a prăbușit, iar cei circa 5.000 de angajați nu și-au primit salariile de mai multe luni.

Estimările arată că, pentru a moderniza complet căile ferate din R. Moldova, ar fi nevoie de o investiție de 3 miliarde de euro.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG