„Acesta este proiectul nostru de țară – integrarea europeană. Am vrut să arătăm că nu doar cei de acasă, președinta și un partid își doresc acest lucru. Noi trăim în Uniunea Europeană, știm cum e și ar fi absurd să nu ne dorim ca țara noastră să beneficieze de această oportunitate. Sperăm să contribuim la acest vis național”, argumentează Natalia.
Inițiativa lor funcționează pe bază de voluntariat, fără o finanțare dedicată, contând doar pe sprijinul comunității și al partenerilor care contribuie logistic la organizarea evenimentelor.
Vara în care R. Moldova a devenit candidată la aderare
Veronica s-a mutat în Austria, împreună cu toată familia, în vara anului 2018, cu scopul de a le oferi copiilor săi un mediu de învățare mai prietenos. Lăsa în spate activități profesionale importante, precum coordonarea agendei de guvernare deschisă la nivel național, rolul de președinte al Institutului pentru o Guvernare Deschisă, angajamente cu Banca Mondială și alte organizații internaționale și proiecte cu diverse instituții publice.
„Ne doream ca toți cei trei copii ai noștri să aibă acces la un sistem educațional participativ, deschis, centrat pe elev, în care gândirea critică să fie stimulată”, explică ea.
Al doilea motiv pentru care s-au decis să plece era că, după anexarea Crimeii de către Rusia, în anul 2014, familia era îngrijorată de situația din regiune. Părinții își doreau un mediu sigur pentru cei trei copii.
Natalia, în schimb, a locuit în Statele ale Americii și în Olanda, unde soțul său fusese trimis cu misiuni diplomatice, înainte de a se muta la Viena, în 2013. „Primii ani au fost destul de complicați. Copiii erau mici, integrarea nu e atât de ușoară și, chiar dacă oamenii sunt deschiși, bariera lingvistică îngreuna procesele”, spune ea.
Când familia s-a pus mai bine pe picioare, Natalia s-a implicat activ în acțiuni de consolidare a diasporei (așa cum făcuse și în comunitățile de moldoveni din țările în care locuise anterior), începând cu organizarea unor ateliere de „Mărțișor” și până la serbările de Crăciun.
Deși trăiau în aceeași țară, Veronica și Natalia nu s-au intersectat decât în vara lui 2022, când R. Moldova a obținut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată la aderarea la UE.
„Eu zic că în viață trebuie să ai noroc nu la bunuri materiale, ci la oameni. Noi nu am avut ocazia să ne întâlnim în toți acești ani, să stăm la povești, dar, până la urmă, viața ne-a conectat”, adaugă Natalia.
Suport din diaspora pentru apropierea Moldovei de UE
Se întâmpla la un flashmob din centrul Vienei, unde au mers ambele. S-au alăturat atunci ucrainenilor și georgienilor, care salutau anunțul istoric făcut de UE.
Mai târziu, într-un parc de lângă Palatul Hofburg, martor al multor momente-cheie în relația Austriei cu UE, cele două moldovence, purtând încă drapelele R. Moldova și UE în spate, au discutat despre cum și-ar putea ajuta țara să se apropie de obiectivul pe care tocmai îl sărbătoriseră.
„Ne-am așezat și am hotărât că trebuie să acționăm. Diaspora moldovenească este diversă, cu multiple perspective și voci. Ne-am dorit ca autoritățile austriece să aibă o înțelegere echilibrată și autentică a aspirațiilor europene ale comunității noastre, astfel încât interacțiunile să reflecte cu adevărat valorile și angajamentele noastre”, spune Veronica.
Așa a luat naștere Moldova4EU Diaspora Task Force. Și-au unit forțele pentru a oferi diasporei o platformă de implicare strategică. Natalia aducea cu sine aici o vastă experiență în mobilizarea și consolidarea comunităților din diaspora, iar Veronica – expertiza necesară în politici publice, pentru a transforma ideile în inițiative concrete.
„Noi avem două dimensiuni. Prima e să promovăm pe căi diplomatice aderarea R. Moldova la UE. A doua e să adunăm la un loc oameni calificați din diaspora și să creăm un centru de resurse pentru colaborări dintre ei și diverse sectoare de acasă”, explică Natalia.
Urmărind drumul anevoios al României spre aderarea la spațiul Schengen, moldovencele au înțeles cât de importantă este dimensiunea diplomatică a inițiativei lor.
„Putem să facem progrese remarcabile acasă, să muncim neobosit 7, 10 sau chiar 15 ani, dar, dacă în capitalele europene nu există un efort susținut de sensibilizare și sprijin politic la nivel înalt, parcursul nostru european va rămâne incert”, spune Veronica.
Astfel, și-au propus ca, cel puțin o dată pe an, să organizeze la Viena, dar și în alte capitale europene, prin intermediul membrilor care s-au alăturat pe parcurs inițiativei lor, un eveniment de nivel înalt cu participarea autorităților austriece și experților de acasă, din Moldova.
Ajutor din comunitate, pentru comunitate
Astfel, pe 24 noiembrie 2023, la Viena, a avut loc evenimentul „Moldova’s Progress in Implementing European Commission Recommendations” (Progresul Moldovei în implementarea recomandărilor Comisiei Europene), organizat, prin colaborare, de Ambasada R. Moldova în Austria și Slovacia și Moldova4EU Diaspora Task Force, cu sprijinul organizațiilor partenere din Moldova și a Biroului pentru Relații cu Diaspora.
În discuții, s-a pus accent pe progresele în îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru R. Moldova, provocările existente și sprijinul necesar pentru pașii următori.
„La dezbateri au participat reprezentanți ai instituțiilor publice austriece, think tank-uri, diplomați europeni, organizații internaționale și agenții de dezvoltare, alături de oficiali moldoveni, societatea civilă și membri ai diasporei, consolidând astfel un parteneriat strategic pentru sprijinirea parcursului european al R. Moldova”, precizează Veronica.
Reacțiile pozitive de după eveniment le-au motivat să continue în anul următor. Astfel, la sfârșit de 2024, Natalia și Veronica au organizat un eveniment similar, extinzând, de această dată, aria de subiecte, pentru a include și Ucraina, cu scopul de evidenția atât progresele, cât și provocările cu care se confruntă cele două state în prezent.
„Am adus în discuție inclusiv interferența Rusiei și instrumentele pe care le folosește aceasta pentru a destabiliza și a compromite mersul democratic al țării, iar într-un final și integrarea UE”, adaugă Veronica.
- Citește și: O moldoveancă, la conducerea departamentului medical al unei companii farmaceutice din Germania
În acest an, Veronica și Natalia planifică să organizeze discuții tematice cu diaspora și cu actorii relevanți de la Viena, iar pe de altă parte, speră ca platforma pe care au creat-o să devină utilă pentru cât mai multă lume din instituțiile din Moldova.
„Nu știm cu exactitate cum vor evolua lucrurile, dar știm sigur că inacțiunea nu este o opțiune. Fiecare pas pe care îl facem, fiecare inițiativă pe care o testăm ne ajută să învățăm și să ne adaptăm. Scopul nostru este să construim, împreună cu membrii noștri, o platformă funcțională, care să sprijine R. Moldova în procesul său de integrare europeană”, încheie Veronica.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te