Antonin a crescut pe terenul de fotbal din satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, unde a început să practice fotbalul, susținut inițial de tatăl său, iar mai târziu de profesorul său de educație fizică.
„Îmi plăceau, mai ales, victoriile. Sunt din 77 și îmi amintesc cum jucam prin raionul Ialoveni – nu aveam calculatoare, nu existau rețele sociale, iar noi mergeam la meciuri în remorci”, povestește el.
În 2007, la 34 de ani, când nu mai putea juca, Antonin a început să antreneze tineri sportivi, ca amator, pentru că nu voia să se despartă de fotbal. „Am considerat că astfel pot transmite cel mai bine experiența mea noilor generații”, adaugă Panfil.
Sportul care unește
În primăvara lui 2017, când a ajuns în Franța, Antonin a reîntâlnit vechi prieteni și foști elevi care l-au ajutat să-și găsească un loc de trai și un job. „Tot prin fotbal am reușit”, spune el. Prima jumătate de an a lucrat în construcții, iar apoi a trecut la asamblarea mobilei, avansând treptat până la poziția de menuisier, adică tâmplar.
Patru ani mai târziu, Antonin s-a alăturat echipei nou formate - FC Moldavie și a început din nou să antreneze. „Fiecare dintre noi a jucat la câte o echipă dintr-un sat. Ne-am adunat, am calculat cheltuielile pentru a intra în competiții și, văzând potențialul băieților, am zis: de ce nu?”, povestește el.
Tineri din întreaga R. Moldova, stabiliți peste hotare, și-au dorit să facă parte din echipă. Unii și-au sunat colegii sau prietenii să li se alăture, iar alții chiar s-au mutat din alte țări pentru a fi mai aproape de colectiv. Toți membrii echipei au un loc de muncă cu normă întreagă și participă la antrenamente în timpul liber.
„Sigur, din cauza muncii, nu putem dedica mai mult timp sportului. Aici toți lucrează – fie în construcții, fie în transport. În orice caz, nimeni nu profesează în baza diplomei obținute în R. Moldova, deși majoritatea băieților au studii superioare și sunt specialiști acasă”, adaugă Antonin.
Totuși, antrenamentele se fac cu sfințenie, în fiecare miercuri seara, la 19:30, la un complex cu mai multe terenuri, unde echipa merge pentru al treilea an consecutiv. Joia se stabilește componența echipei pentru meciurile de duminică, iar în restul zilelor, atunci când pot, sportivii merg la sala de forță.
În fotbal, 80% înseamnă disciplină și 20% - noroc
Clubul are în prezent legitimați 55 de jucători, organizați în două echipe. Astfel, meciurile de duminică se joacă atât dimineața, cât și seara, cu echipe diferite, în ligi diferite. „În general, încercăm să menținem stabilitatea, să nu dispersăm jucătorii. Pentru o colaborare mai bună pe teren, majoritatea joacă constant: unii într-o echipă, iar ceilalți în cealaltă”, explică Antonin.
De la început, prioritatea sa pentru club a fost menținerea disciplinei. Antrenorul s-a concentrat pe stabilirea unor reguli stricte, convenind cu membrii echipei ca acestea să fie respectate.
„Îmi place să văd când omul muncește și nu face lucrurile doar de dragul bifei. Sunt mulțumit atunci când observ că pe teren s-a depus efort, indiferent de rezultatul final. În fotbal, 80% înseamnă disciplină și doar 20% ține de noroc. O echipă disciplinată își creează singură momentele, fazele de atac și ocaziile de gol”, explică Antonin.
Pentru că mulți dintre sportivi nu sunt doar discipolii săi, ci și prieteni de familie, Antonin recunoaște că odată ce echipa s-a consolidat și a devenit mai activă, presiunea resimțită la antrenamente și meciuri a crescut.
„E complicat să ceri mai mult de la un jucător, știind că riscă să se accidenteze. Ne cunoaștem dincolo de teren – suntem cumetri, fini, nași. De două ori pe an organizăm petreceri cu soțiile. E foarte neplăcut când cineva se accidentează și trebuie să plece acasă. În astfel de momente, e greu să te uiți în ochii soției și ai copiilor săi”, mărturisește el.
Dincolo de mizele sportive, astfel de situații testează spiritul de echipă al moldovenilor. Antonin povestește că, la nevoie, el și colegii adună donații pentru cei aflați la ananghie și se bucură să vadă că toți sunt gata să contribuie.
„Când vedem o galerie plină de moldoveni cu drapele, ne cresc aripi”
În toamna anului trecut, FC Moldavie a reușit, în premieră, să se califice la Cupa Franței. Moldovenii au ajuns în etapa a patra, unde urmau să se confrunte cu FC Ararat Issy, o echipă franceză dintr-o ligă cu patru niveluri superioare.
„Sigur că ei erau favoriți, dar am reușit să-i învingem datorită căpitanului nostru – care a marcat în ultimele secunde ale meciului, când scorul era 2-2”, își amintește Antonin.
După victorie, echipa a avut două săptămâni pentru recuperare și pregătire. Aflând cine le va fi următorul adversar, au analizat potențialul acestuia și s-au pregătit intens. În turul 5 al Cupei Franței, moldovenii au fost eliminați, dar experiența le-a demonstrat cât de departe pot ajunge.
„Dacă acești băieți ar fi avut șansa să se dedice exclusiv fotbalului, ar fi obținut rezultate mai bune. Oricum, atunci când vedem o galerie plină de moldoveni cu drapele și fumigene, ne cresc aripi. Ne încurajează enorm această susținere”, spune Antonin.
La unul dintre primele meciuri din acest an, echipa s-a întâlnit cu sportivi amatori din Ucraina. Antonin consideră că jocurile împotriva echipelor din diaspora – fie ucraineană, portugheză, spaniolă, thailandeză sau vietnameză – sunt printre cele mai interesante și provocatoare.
„Cei din diaspora, care sunt la același nivel cu noi, depun mult efort – dau totul pe teren. Cu ucrainenii chiar ne-am împrietenit în acești ani, dar băieții noștri au jucat perfect, au respectat indicațiile și au obținut o victorie frumoasă, care ne dă avânt pentru următoarele meciuri”, încheie Antonin.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te