Linkuri accesibilitate

Corrida amenințată cu interdicția în Franța și incredibilul faliment al bursei criptomonedelor FTX


Scene de corrida fotografiate de artistul grafic bielorus Aleksandar Lukașuk. 
Scene de corrida fotografiate de artistul grafic bielorus Aleksandar Lukașuk. 

Odată potolite temporar tensiunile în legătură cu racheta căzută pe teritoriu polonez (deci pe sol NATO), Le Monde, la Paris, explică și azi din nou în detaliu ce prevederi conțin articolele 4 și 5 din Carta NATO, în special articolul 5, cel care spune că un atac împotriva unuia din membrii Alianței va fi considerat un atac împotriva tuturor.

În schimb, unde e scutul NATO?

O mare dezbatere agită însă mediile militare poloneze în urma căderii rachetei (sau rachetelor) de “fabricatie rusă” pe teritoriul polonez, provocând moartea a două persoane în satul Przewodow, la 6 km de frontiera ucraineană, cum o rezumă site-ul bulgar Off News, care constată:

«Experții polonezi sunt „sfâșiați între convingerea că o țară întreagă nu poate fi protejată în totalitate și observația că apărarea antiaeriană a Poloniei – și dincolo de asta cea a întregii Alianțe Atlantice (NATO) – a eșuat într-adevăr, neinterceptând acele rachete, de oriunde vor fi venit ele”, scrie Off News. „Cea mai mare problemă a noastră în acest moment este că sistemul de apărare aeriană nu s-a activat. Iar rușii știu asta”, afirmă și Marcin Wyrwal, specialistul militar al site-ului polonez Onet.pl.

La Budapesta, în acest timp, guvernul maghiar repetă pe toate tonurile că Volodimir Zelenski dă un exemplu rău insistând pe faptul că racheta era rusească.

Mai precaut, „ministrul ucrainean al apărării a spus că dorește ca Kievul să poată avea acces la situl polonez”, indică televiziunea americană CNBC, pentru a putea participa la anchetă.

Elon Musk le dă un ultimatum angajaților Twitter

Într-un e-mail trimis miercuri, miliardarul le-a cerut acestora să se angajeze într-un nou Twitter „extrem de hardcore” – „aceasta va însemna să lucrați ore lungi cu intensitate mare”, a precizat el – sau să părăsească compania cu o indemnizatie de concediere.

Destinatarii au fost incitați să dea click pe o pictogramă și să răspundă până azi dacă doresc să rămână.

E-mailul a sosit „la doar câteva ore” după ce antreprenorul a anunțat că întrerupe serviciul Blue Verified, primul său produs major de când a preluat frâiele rețelei de socializare, în urma unei lansări „eșuate”, notează Washington Post.

Incredibilul faliment al Bursei criptomonedelor FTX

Până unde se va prăbuși platforma de criptofinanțare FTX? Vineri, 11 noiembrie, „a treia cea mai mare platformă de tranzacționare cu criptomonede și bijuteria coroanei imperiului lui Sam Bankman-Fried, enigmaticul său fondator, și-a anunțat falimentul”, la fel ca și firma sa de brokeraj Alameda Research, recapitulează The Economist.

Copilul minune al criptomonedelor, adorat de Washington și de investitori, cel care a tot pretins că promovează „o mai bună reglementare a criptomonedelor”, și-a dat demisia din funcția de CEO al firmei; el este acum sub anchetă în Statele Unite şi Bahamas, continuă revista britanică de business.

În “implozia platformei FTX, recapitulează The Guardian, cel puțin un miliard de dolari de active ale investitorilor au dispărut pe loc”, din cele 10 milliarde pe care Sam Bankman-Fried (nume de familie care în mod absolut neironic înseamnă “liniștea bancherului!”) “le-a transferat în ascuns” către firma sa Alameda Research.

Anchetă în SUA și în Bahamas

În Bahamas, unde FTX are sediul, a fost deschisă o anchetă și fondatorul FTX a fost audiat în weekend, relatează Bloomberg. La Paris, săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné oferă în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie) o scurtă explicație a istoriei “creșterii și descreșterii”, înălțării și prăbușirii copilului minune Sam Bankman-Fried, tânărul vrăjitor al monedelor virtuale, în vârstă de doar 30 de ani, care a reușit să piardă într-o săptămână… 16 miliarde de dolari!…

Scrie Le Canard despre acest creator al platformei FTX, devenită a doua platformă mondială pentru schimbul de criptomonezi: «Sam Bankman-Fried este un anti-conformist care venea în șort la reuniunile financiare mondiale: lumea finanțelor vedea însă acolo dovada creativității. În același timp, el a știut să inspire încredere, pledând zgomotos la Washington pentru un control mai eficace asupra lumii demente a banilor virtuali. Si a știut să-și facă prieteni utili, scoțând generos din buzunar — 40 de milioane de dolari pentru democrați la recentele alegeri midterms.

Această excepțională abilitate atrăsese pe platforma sa nu doar 100.000 de mici acționari, dar și serioase fonduri de pensii, sau fonduri suverane de investiții, cum e cel din Singapore.

Dar, drace! devenit prea pofticios și luându-și visurile drept realitate, tânărul geniu avea un mic defect, neremarcat de investitori: el deturna în ascuns fondurile încredințate de clienți pentru a-și finanța propria sa firmă de speculații cu criptomonede.

Catastrofa prin care trece bitcoin a declanșat și prăbușirea lui Bankman-Fried. Astăzi soldul lui este în negativ cu 8 miliarde de dolari, iar Wall Street scuipă în sân pentru ca dezastrul să nu se extindă, cum a fost cu Lehman Brothers, la întregul sector al finanțelor clasice.»

¡ Olé, taureau ! Va fi oare interzisă corrida în Franța?

In sfârșit, în Franța, Libération analizează tauromahia juridică din parlament, unde o serie de deputați au introdus o lege pentru abolirea și interzicerea totală a corridei. Corrida este o veche practică în sudul Franței, la fel de vie și stârnind patimi ca în Spania, dar unii ar dori ca acestei tradiții să i se pună capăt definitiv. Miercuri, însă, comisia juridică a parlamentului a respins proiectul de lege care ar fi interzis corrida.

Proiectul de lege fusese depus de deputatul de extrema stângă și fost jurnalist Aymeric Caron, care s-a lansat, descrie Libération, într-o adevărată tiradă împotriva acelor deputați — majoritari — care au votat împotrivă: „Tocmai le-ați transmis francezilor un semnal cumplit, arătându-le că nu vă pasă deloc de ce vor ei”, s-a înfuriat Caron, cu fața închisă. El se află în cruciadă de mai mulți ani împotriva luptei cu tauri care, potrivit lui, nu este altceva decât „tortură”.

El a denunțat “masiva presiune a unor lobby-uri“: «La corrida est une barbarie», a repetat el, strigând în parlament: „Sunteți dintre cei care tolerează tortura și execuția publică a unui animal? Sau a celor care se ridică împotriva a ce trebuie numit o barbarie?”

Colegii săi din amfiteatru s-au arătat foare crispați. „Ați făcut alegerea radicalismului și a caricaturii”, i-a aruncat deputata macronistă Marie Lebec. Iar Timothée Houssin din partea Rassemblement national (extrema dreaptă) a argumentat că parlamentarii apără «o tradiție ancestrală înrădăcinată în regiunile din sudul Franței și documentată încă din 1289. Dar, la fel ca macroniștii, socialiștii și comuniștii se arată la fel de divizați, majoritatea gândindu-se la ce vor spune alegătorii lor din sud. În vremea aceasta, guvernul a făcut deja cunoscut că se va pronunța împotriva oricărei interdicții.

De altfel, comuniștii sunt atât de divizați în chestiunea corridei (ba chiar sunt mai degrabă în favoarea păstrării ei, fiind vorba de un spectacol popular), încât cotidianul de facto al partidului comunist, L’Humanité, n-a mai atins subiectul încă de la începutul pandemiei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG