Linkuri accesibilitate

Ce știau serviciile secrete olandeze despre sabotarea gazoductului Nord-Stream?


Imagine din satelit a gazului din conducta Nord Stream ieșind în apă în urma incidentelor din Marea Baltică, fotografie publicată pe 29 septembrie 2022
Imagine din satelit a gazului din conducta Nord Stream ieșind în apă în urma incidentelor din Marea Baltică, fotografie publicată pe 29 septembrie 2022

Anul trecut, în iunie, agenția americană de informații CIA a avertizat Ucraina să nu arunce în aer conducta Nord Stream. Sabotajul a avut totuși loc câteva luni mai târziu urmând, după cum spun publicații germane și olandeze, un aproape scenariu identic cu planul descoperit mai înainte.

Serviciul de informații militare olandez (MIVD) a aflat despre un presupus plan al Ucrainei de a sabota Nord Stream cu mult înainte ca gazoductul să fie aruncat în aer, în septembrie, se spune într-o investigație de presă comună a mediilor olandeze NOS și Nieuwsuur, precum și a celor germane Die Zeit și ARD.

În iunie anul trecut, cu trei luni înainte de explozii, agenția americană de informații CIA a avertizat Ucraina să nu arunce în aer conducta. Americanii ar fi făcut acest lucru după ce au primit un mesaj alarmant de la serviciul de informații militare olandez MIVD, care a aflat despre pretinsul plan al Kievului și atacul iminent de la o sursă din Ucraina, se afirmă în investigație. Până la urmă, sabotajul nu a avut loc în iunie, ci în septembrie, iar conducta a fost aruncată în aer, urmând aproape același scenariu pe care MIVD îl descoperise cu trei luni mai devreme, notează jurnaliștii.

Potrivit planului pe care MIVD l-ar fi primit la începutul lunii iunie de la o sursă ucraineană, operațiunea urma să fie condusă de Valeri Zalujnîi, comandantul Forțelor Armate ucrainene. Sabotajul propriu-zis trebuia să se producă la jumătatea lunii iunie, fiind executat de un grup mic de scafandri, de pe o barcă cu pânze. Se specifica faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu ar fi trebuit să știe despre acest plan, mai afirmă jurnaliștii de investigație.

MIVD nu a dorit să comenteze informațiile. CIA și biroul prezidențial ucrainean au refuzat, de asemenea, să ofere vreun comentariu pentru cele patru media olandeze și germane.

Postul public de televiziune olandez NOS a mai relatat, citând surse din interior, că un cerc restrâns de la vârful puterii de la Haga ar fi știut de un an de zile despre suspiciunile grave la adresa Ucrainei, dar guvernul nu dorește să răspundă la întrebări pe această temă. În martie, când a fost evocată posibila implicare a Ucrainei în sabotarea Nord-Stream, ministrul olandez al apărării a spus că această întrebare trebuie să fie separată de chestiunea sprijinului pe care Olanda și Europa îl oferă Kievului.

Despre faptul că Statele Unite au avertizat autoritățile ucrainene împotriva unui atac asupra gazoductului Nord Stream în iunie 2022, după ce au primit informații de la serviciile secrete olandeze, a scris marți, 13 iunie, și publicația americană The Wall Street Journal. Potrivit acesteia, CIA ar fi avut îndoieli cu privire la capacitatea Ucrainei de a efectua un astfel de atac, care necesită plasarea de încărcături explozive la adâncimi mari în Marea Baltică.

Săptămâna trecută, The Washington Post a relatat, bazându-se pe scurgeri de documente secrete ale Pentagonului, că administrația prezidențială americană a primit, cu trei luni înainte de sabotarea conductei Nord Stream, informații de la un aliat european, potrivit cărora armata ucraineană, sub conducerea directă a comandantului-șef al forțelor armate ucrainene, plănuia un atac asupra gazoductului. Casa Albă nu a comentat aceste informații.

După articolul din The Washington Post, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat „Ucraina nu a făcut nimic de acest gen”.

La sfârșitul lunii septembrie 2022, trei din cele patru linii ale gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost avariate. Investigații efectuate de Suedia, Danemarca și Germania au constatat că gazoductele, aflate la o adâncime de peste 100 de metri de suprafață, au fost aruncate în aer. Conductele construite de Rusia urmau să aducă gaze naturale rusești direct în Germania. Suspiciunile au căzut inițial asupra Rusiei. SUA au calificat exploziile drept sabotaj, iar oficialități europene au declarat ulterior că gradul înalt de sofisticare a operațiunii indică implicarea unui actor statal cu acces la echipamente complexe de scufundare și detonatoare. La rândul său, Moscova a acuzat Occidentul că s-ar afla în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream.

XS
SM
MD
LG