Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce câștigă R. Moldova asociindu-se la Inițiativa celor Trei Mări


Maia Sandu a reprezentat R. Moldova la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, București, septembrie, 2023
Maia Sandu a reprezentat R. Moldova la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, București, septembrie, 2023

R. Moldova a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări (3SI), scopul căreia este să elimine disparitatea economică dintre Europa de Vest și cea de Centru-Est. Europa Liberă explică ce beneficii ar putea aduce R. Moldova cooperarea cu țările din regiunea celor trei mări.

Președinta Maia Sandu vede 3SI ca pe un „scut împotriva instabilității”, care ar permite Republicii Moldova, afectată de războiul din Ucraina, să aibă „o infrastructură securizată, un sector energetic diversificat și o conectivitate solidă” cu țările din regiune.

Și ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu, își dorește ca R. Moldova să facă parte în proiecte majore de interconectare a infrastructurii, cum sunt Rail-2-Sea și Via Carpatia.

Rail-2-Sea prevede dezvoltarea și modernizarea unei linii de cale ferată lungă de peste 3.500 de km care leagă portul polonez Gdańsk, din Marea Baltică, cu portul românesc Constanța, din Marea Neagră.

Via Carpatia este un traseu transeuropean, aflat în implementare, care va face legătura între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee, prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia.

„Va favoriza R. Moldova în aderarea la UE”

Andrian Roșa, ambasadorul Republicii Moldova în Letonia, țară membră a 3SI, a spus Europei Libere că dorința Moldovei de a se alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener a fost exprimată „constant timp de câțiva ani”.

„În contextul provocărilor actuale, este absolut evident că importanța acestui format de cooperare regională destinat catalizării conectivității și dezvoltării economice crește gradual”, susține ambasadorul.

Roșa afirmă că prioritățile Republicii Moldova se aseamănă cu obiectivele-cheie ale 3SI și țin de reziliența economică, dezvoltarea infrastructurii, digitalizarea și securitatea energetică.

O implicare mai aprofundată, mai spune ambasadorul, ar favoriza R. Moldova în noua sa calitate de stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

Și ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu, crede că aderarea la 3SI ar conecta Moldova și mai strâns la procesele regionale gestionate de statele membre UE. „Cu atât mai ireversibil devine și parcursul ales de țara noastră”, a spus Europei Libere Mihaela Mocanu.

Ambasadoarea consideră că „dincolo de dialogul politic”, Inițiativa celor Trei Mari oferă și „perspectiva dezvoltării diverselor proiecte, care vor aduce beneficii concrete” cetățenilor Republicii Moldova.

Din 2014 până în 2022, țările din 3SI au înregistrat peste 90 de proiecte comune în domeniile energie, infrastructură de transport și digitală, cu o valoare estimativă a investițiilor de peste 160 de miliarde de euro.

16 proiecte au fost implementate sau sunt în curs de implementare în Croația, 15 – în Ungaria, 10 – în Polonia, nouă – în Lituania, opt – în Letonia, șase – în România ș.a.m.d.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG