Linkuri accesibilitate

Cât de eficient gestionează R. Moldova granturile? „Situația s-a îmbunătățit nițel, dar rezerve mai sunt...”


Președinta Curții de Conturi, Tatiana Șevciuc, admite că mai rămân carențe în ceea ce privește eficiența cheltuirii și administrării granturilor, deși, per ansamblu, situația s-a îmbunătățit nițel.
Președinta Curții de Conturi, Tatiana Șevciuc, admite că mai rămân carențe în ceea ce privește eficiența cheltuirii și administrării granturilor, deși, per ansamblu, situația s-a îmbunătățit nițel.

La capitolul administrării și cheltuirii fondurilor provenite din granturile oferire R. Moldova nu au existat temeiuri de „suspiciuni de fraudă”, însă mai există „rezerve” în ceea ce privește eficiența utilizării lor, a spus la Europa Liberă Tatiana Șevciuc, șefa Curții de Conturi de la Chișinău.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, președinta Curții de Conturi a spus că, în 2023, R. Moldova a beneficiat de granturi în valoare de 4,4 miliarde de lei și de „donații voluntare” interne și externe cifrate la aproape 107 de milioane de lei.

„Nivelul de executare a granturilor pentru proiectele finanțate în 2023 e de 80,7%, în creștere cu aproape 7% față de anul 2022”, a precizat Tatiana Șevciuc.

Președinta Curții de Conturi a admis că mai rămân carențe în ceea ce privește eficiența cheltuirii și administrării granturilor. Potrivit ei, „... per ansamblu situația s-a îmbunătățit nițel, dar rezerve mai sunt.”

Capacitățile de absorbție a fondurilor europene

Întrebată dacă garnitura managerială de nivel central și local din R. Moldova are capacități să asigure o absorbție eficientă și onestă a unui flux mare de bani europeni în perspectiva avansării procesului de aderare, Tatiana Șevciuc susține că acestea s-au îmbunătățit în ultima perioadă.

„Ținând cont de dinamica care este menționată și în raportul de executare a bugetului de stat [pentru 2023], avem o dinamică ascendent pozitivă”, spune președinta Curții de Conturi.

Despre capacitățile manageriale și „bunul simț” în gestionarea resurselor, invitata podcastului susține că „nu putem să spunem că totul e bine, dar nici nu putem să zicem că, pur și simplu, este o neglijență”.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG