Ministerul ceh de Interne a refuzat să-i prelungească viza de ședere antreprenorului rus, iar Maizus nu a reușit să anuleze această decizie nici după ce a făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Motivele refuzului de eliberare a vizei nu pot fi divulgate, a precizat ministerul într-o declarație potrivit căreia Maizus ar avea legături cu crima organizată. Omul de afaceri recunoaște că printre clienții săi s-a aflat rusul Aleksandr Vinnik, care este în așteptarea procesului său în Statele Unite sub acuzația de spălare de bani. În același timp, Maizus continuă să facă afaceri în Republica Cehă în mod indirect, prin intermediul rudelor, și primește subvenții agricole din partea UE.
În decembrie, fostul primar al Gurievskului, Serghei Maizus, a declarat într-un interviu pentru publicația cehă Seznam.Zpravy că refuzul de prelungire a vizei de ședere în Cehia ar avea legătură cu naționalitatea sa. Maizus a preluat astfel narațiunea presei oficiale ruse care susține că în UE ar domni rusofobia, după declanșarea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, ministerul ceh de interne a refuzat să-i ofere viză lui Maizus încă înainte de război, în august 2020, iar de atunci el a încercat fără succes să conteste decizia în instanțele cehe și europene. În cele din urmă, la sfârșitul anului trecut, omul de afaceri rus a fost nevoit să părăsească definitiv Republica Cehă, unde nu mai are dreptul să locuiască, deși deține în această țară proprietăți, terenuri și companii.
„După ce am epuizat toate căile interne de apărare juridică, am depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Am depus această plângere de două ori, în cadrul a două proceduri. În ambele cazuri, aceasta a fost respinsă fără o audiere pe fond”, a declarat avocatul lui Maizus, Jan Vych.
Judecătorul Tomáš Kocourek, care s-a pronunțat asupra procesului intentat de Maizus în Republica Cehă, consideră nefondate ipotezele potrivit cărora cererea omului de afaceri a fost respinsă tocmai din cauza cetățeniei sale ruse. În opinia judecătorului, motivul pentru care Maizus a depus în mod repetat acțiuni în instanță a fost informația clasificată conform căreia rusul a fost în contact cu reprezentanți ai crimei organizate pentru o lungă perioadă de timp.
Dosarele FinCEN
Presa cehă s-a arătat interesată de afacerile lui Serghei Maizus în 2020, când portalul investigace.cz s-a alăturat proiectului jurnalistic FinCEN Files. Proiectul a fost realizat sub auspiciile Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și ale site-ului american de știri BuzzFeed News. Timp de 14 luni, aproximativ 400 de jurnaliști din 18 țări au analizat peste două mii de documente SAR (Suspicious Activity Report) trimise de băncile americane către FinCEN, unitatea de informații financiare a Departamentului de Trezorerie al SUA. Jurnaliștii de investigație au descoperit că prin conturile bancare ale lui Serghei Maizus se efectuau plăți suspecte.
„Începând cu 2010, băncile americane au început să raporteze la FinCEN tranzacții suspecte în care erau implicate firmele lui Maizus, în special compania sa britanică Mayzus Financial Services Limited (MFS). Aceasta din urmă avea conturi în Republica Cehă la cel puțin șase bănci locale și străine, potrivit investigației. De exemplu, sucursala din SUA a Deutsche Bank menționează firmele Maizus într-un raport SAR în legătură cu tranzacțiile dintre aceste firme și compania elvețiană Valobena:
„Ca parte a cooperării sale în ancheta în curs cu autoritățile de aplicare a legii, Deutsche Bank Trust Company Americas (DBTCA) a inițiat o procedură specială de verificare a următoarelor entități: Valobena, Mayzus, MoneyPolo, OKPAY INC, United World Capital, UWC Financial Services, Mayzus Financial Services Limited și Mayzus Investment Company Limited. Pe baza acestor informații, DBTCA a verificat baza sa de date privind transferurile electronice (...) Un total de 8.580 de tranzacții în valoare totală de aproape 258 de milioane de dolari au fost efectuate între ianuarie 2010 și octombrie 2013 [de către entitățile menționate mai sus].”
Raportul Deutsche Bank a fost trimis ulterior în SUA, deoarece s-a constatat că din cele 8 580 de tranzacții suspecte, 4 300 aveau legătură cu societățile lui Maizus. Unele din aceste transferuri au trecut prin bănci din Cehia, altele prin bănci austriece și cipriote. În total, între 2010 și 2016, numai prin conturile cehe au trecut cel puțin 500 000 de dolari, care au fost etichetate de autoritățile bancare drept transferuri suspecte.
Jurnaliștii cehi au descoperit, de asemenea, legătura uneia dintre companiile lui Maizus cu platforma de tranzacționare a criptomonedelor BTC-e: proprietarul bursei, cetățeanul rus Aleksandr Vinnik, este suspectat în Statele Unite de complicitate la operațiuni de spălare a banilor în valoare de 4 miliarde de dolari prin platforma BTC-e. Anchetatorii americani îl bănuiesc, de asemenea, pe Vinnik de implicare în spargerea bursei japoneze Mt. Gox, în urma căreia, în anii 2011-2014, au fost furate câteva sute de mii de bitcoini (la cursul de schimb din vara anului 2017, această sumă era echivalentă cu aproape 2 miliarde de dolari). Vinnik a fost reținut în Grecia în timp ce se afla în vacanță și ulterior extrădat în SUA. În luna mai a anului trecut, el a ajuns la o înțelegere cu ancheta, recunoscându-și vinovăția.
Serghei Maizus neagă orice implicare în operațiunile financiare ale BTC-e, dar compania sa MFS (Mayzus Financial Services Limited a fost înființată în Regatul Unit, dar avea conturi bancare și era înregistrată ca persoană juridică inclusiv în Republica Cehă - n.r.) a furnizat firmei lui Vinnik servicii de PR, precum și servicii de intermediere pentru transferuri bancare de cel puțin 100 de milioane de dolari. Aceste fonduri au fost canalizate prin conturile cehe ale lui Maizus în șase dintre cele mai importante bănci din Cehia. Sursa acestor bani nu erau doar muncitorii vietnamezi sau ucraineni care își trimiteau o parte din venituri rudelor lor din Ucraina sau Vietnam (MFS era cunoscută de acești clienți ca MoneyPolo, o agenție pentru transferuri de bani înregistrată în Republica Cehă), dar și persoanele fizice și juridice care tranzacționau bitcoini și alte monede virtuale. Bursa BTC-e a fost închisă în 2017 de către autoritățile americane în urma unor acuzații potrivit cărora peste 4 miliarde de dolari au fost spălate prin intermediul acesteia de către membri ai lumii criminale internaționale. Mai mulți angajați ai firmei Maizus Financial Services Limited aveau conturi la bursa BTC-e.
Însuși Maizus a recunoscut în ianuarie 2023, într-un interviu pentru o publicație regională din Cehia, că Vinnik a fost un client al companiei pe care o deținea. „Nu l-am întâlnit niciodată personal pe Aleksandr Vinnik, însă l-am văzut o dată la tribunalul din Grecia, unde am depus mărturie și am prezentat documente care arătau că Vinnik era client al Mayzus Financial Services Ltd. Și anume el se afla în spatele bursei de criptomonede BTC-e”, a declarat el în interviu. Totodată, Maizus a respins categoric că ar avea vreo legătură cu reprezentanți ai lumii interlope. Tocmai aceste suspiciuni ar fi stat însă la baza deciziei prin care omului de afaceri rus nu i-a fost reînnoit permisul de ședere în Republica Cehă. „Ministerul de Interne susține că, potrivit unor informații clasificate, am căutat și am menținut contacte cu reprezentanți ai crimei organizate pentru o lungă perioadă de timp. Dar nu cunosc niciunul dintre reprezentanții crimei organizate și, dacă i-aș cunoaște, aș sta departe de ei. Ministerul nu a dat numele acestor reprezentanți”, a declarat Serghei Maizus.
Firmele familiei Maizus primesc subvenții de la UE
După ce autoritățile cehe pentru vize au refuzat să-i prelungească permisul de ședere lui Serghei Maizus, firmele cehe ale antreprenorului rus și-au schimbat structura acționariatului. De exemplu, conform registrului ceh al persoanelor juridice, soția lui Serghei Maizus, Anna, a dispărut de pe lista de proprietari ai Mayzus Aviation Company s.r.o.. Societatea este acum înregistrată pe numele unor cetățeni cehi, însă aceștia nu pot fi decât proprietari fictivi, susține Jiří Skuhrovec, unul din analiștii de la Datlab, un laborator înființat pe lângă Universitatea Charles din Praga pentru a ajuta funcționarii UE să determine ce companii pot fi de încredere pentru îndeplinirea contractelor publice. Skuhrovec a spus anterior, într-un interviu pentru Radio Svoboda, că mulți proprietari ruși din Cehia și-at trecut firmele pe persoane terțe, temându-se de confiscarea bunurilor sau eventuale sancțiuni după începutul războiului din Ucraina.
„În practică, vedem că beneficiarii ruși ai unor companii din UE sunt înlocuiți cu proprietari proxy, adică persoane împuternicite, sau că participațiile sunt rescrise pe firme deschise în zone offshore unde nu există obligația de a dezvălui proprietarii finali”, spune analistul.
O altă societate a lui Maizus, Lihovar Nemyšl s.r.o., a trecut prin schimbări în registrul comerțului ceh în noiembrie 2024: Anna Maizus și fiul ei, Viktor Maizus, sunt înregistrați cu nume de familie noi, scrise în alfabet latin - în loc de Mayzus, așa cum se pare că erau indicate anterior în documentele lor personale, ei sunt înregistrați ca proprietari cu numele de familie Majzus. Experții notează că acest lucru poate fi legat de procesarea vizelor, precum și de orice altă activitate atunci când vine vorba de registrele UE: atunci când se caută numele de familie în bazele de date, rezultatele vor fi diferite față de cazul în care ar fi fost introdusă transcrierea veche a numelui. În același timp, Serghei Maizus însuși nu și-a schimbat ortografia numelui și a prenumelui (aici este lista completă a societăților pe care le deține în Republica Cehă).
Firmele cehe deținute de Maizus și membrii familiei sale primesc subvenții de la UE pentru activități agricole. Conform unei baze oficiale de date, în 2023, compania sa Zemědělství Nemyšl s.r.o. a primit 1.048.470 de coroane cehe (aproximativ 50.000 de euro la cursul de schimb actual). O treime din aceste fonduri sunt plătite pentru sprijinirea agriculturii și sunt calculate în funcție de suprafața de teren deținută, iar aproximativ un sfert din această sumă reprezintă subvenții pentru măsuri agroecologice și climatice.
- Te-ar putea interesa și: Cehia a descoperit o rețea rusă ce dădea bani gheață la Praga politicienilor antisistem din Germania
Societatea agricolă Zemědělství Nemyšl s.r.o. a lui Maizus a suferit, de asemenea, mai multe schimbări în ultimele luni. După începutul războiului din Ucraina, aceasta a fost înregistrată pe numele companiei lui Serghei Maizus din Emiratele Arabe Unite - PayAxe Software FZ-LLC, dar la 13 ianuarie anul acesta, compania din Emiratele Arabe Unite a dispărut din structura acționariatului. Zilele trecute, compania agricolă a fost rescrisă pe numele fiului antreprenorului rus, Viktor.
În decembrie, când jurnaliștii cehi i-au cerut lui Serghei Maizus să comenteze decizia de a nu-i prelungi viza de ședere, acesta nu a numit țara în care a fost forțat să plece după ce i s-a interzis accesul în Cehia și nici nu a spus cu ce se ocupă acum. Antreprenorul rus a declarat că dorește să se ocupe doar de agricultură și că nu are nicio intenție de a reveni la activitățile financiare. Cu toate acestea, noua sa firmă, înregistrată în Emiratele Arabe Unite, oferă servicii financiare. Pe site-ul companiei se spune că aceasta oferă servicii privind transferul de bani și portofele electronice. Cu alte cuvinte, noua societate a antreprenorului rus oferă și ea servicii de transfer de bani, în timp ce firma veche, MoneyPolo Europe s.r.o., a fost deja lichidată, deși anume aceasta ar fi fost se pare sursa de îmbogățire a lui Serghei Maizus și familia sa.
Trei castele cehe, elicoptere și terenuri
Serghei Maizus a venit în Republica Cehă în 2010, imediat după ce a fost o vreme primar al orășelului Gurievsk (înainte ca municipalitatea să fie transformată în raion) din regiunea Kaliningrad. Cariera sa de funcționar s-a încheiat în 2008 și aproape imediat după aceea a devenit proprietarul a trei castele din Boemia de Sud. Două dintre acestea le deține încă indirect, prin intermediul membrilor familiei sale. Castelul Chotoviny a fost construit în 1873 și se află pe lista patrimoniului cultural ceh din 1958. Până la începutul anilor 2000 a adăpostit o școală, apoi castelul a fost scos la vânzare. În ciuda faptului că Serghei Maizus deține proprietatea de mai bine de un deceniu, Zdeněk Turek, primarul satului omonim Chotoviny, a declarat într-un interviu pentru Seznam.Zpravy în decembrie anul trecut că nici el și nici alți localnici nu l-au întâlnit vreodată pe omul de afaceri rus. „Nici măcar nu am informații că cineva din cartierul meu l-ar fi văzut aici”, le-a spus el reporterilor.
Cel de-al doilea castel înregistrat pe numele familiei Maizus, Nemyšl, situat în satul cu același nume din apropierea orașului Tabor, a fost reconstruit în stil Empire de ultimul proprietar înainte să fie vândut. După cel de-al Doilea Război Mondial, castelul a adăpostit un orfelinat, însă proprietarii din Rusia nu au restaurat până acum valorosul obiectiv. Castelul este într-o stare deplorabilă și nimeni nu locuiește în el.
Al treilea castel, Horní Maršov, a fost cumpărat de Maizus, dar apoi a fost vândut după ce un incendiu i-a distrus acoperișul. Castelul, situat în satul cu același nume din Munții Krkonoše, a fost revândut unor proprietari cehi.
Omul de afaceri rus în vârstă de 49 de ani locuiește în Republica Cehă împreună cu soția și copiii săi de mai bine de 13 ani. El și-a câștigat averea, printre altele, tranzacționând valută străină prin internet și creând sisteme de plată în criptomonede.
În prezent, familia lui Serghei Maizus deține în Republica Cehă, pe lângă castele, două case în apropiere de Praga, un apartament și o garsonieră în cartierele Hlubočepy și Dejvice din capitală, precum și parcele mari de teren în Boemia de Sud. Alte proprietăți aparțin unor societăți la care Serghei Maizus este administrator.
De exemplu, două elicoptere Eurocopter sunt trecute în registrul aviației pe compania aeriană Mayzus. Primul sub indicativul EC 120, din 2008, al doilea a fost înregistrat în aprilie 2022. Elicopterele sunt acum operate de Școala Cehă de Elicoptere și de compania Helitom, un furnizor de lucrări în domeniul aviației. După începutul războiului din Ucraina, în iunie 2022, Serghei Maizus a trecut compania sa aviatică în proprietatea firmei de avocatură Vych & Partners, cu sediul la Praga. Jan Vych este avocatul antreprenorului rus. Această companie nu numai că deține două elicoptere, dar, conform registrului aviației, operează și o mică aeronavă Cirrus SR 22.
Verificarea oamenilor de afaceri ruși în Cehia
După declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile de la Praga au început să verifice oamenii de afaceri ruși care operează în țară. Adevărul este că Republica Cehă are un număr record de companii ai căror proprietari sunt cetățeni ai Federației Ruse - cel mai mare dintre toate țările UE. În cifre, este vorba de 5.218 firme, și nu vorbim întotdeauna despre persoane juridice, dar și despre antreprenori privați (unele surse indică cifre mai mari - peste 9.500 de companii cu proprietari ruși). Înainte de război, această cifră era mai mică - 4.303. Totodată, există aproximativ 45 de mii de companii înregistrate în toate țările UE ai căror proprietari sunt cetățeni ruși. În acest context, Republica Cehă este o țară cu un număr disproporționat de mare de cetățeni ruși care dețin companii sau sunt antreprenori privați - în raport cu numărul populației sale. Spre comparație, circa 4.000 de astfel de întreprinderi sunt înregistrate în Germania, care are o populație de opt ori mai mare decât Republica Cehă.
Majoritatea controalelor s-au axat pe operațiunile bancare, dar și pe verificarea sursei banilor folosiți pentru achiziționarea de bunuri în țară. În plus, s-a verificat și dacă antreprenorii din Rusia și activitățile lor reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Criptomonedele, inclusiv cele tranzacționate de firmele lui Serghei Maizus pe platforme online, au devenit o alternativă la decontările financiare internaționale oficiale pentru Rusia, după izbucnirea războiului. „Maizus a folosit un fel de zonă gri în sistemul financiar internațional și a creat un sistem pentru transferuri simple de bani”, a declarat Pavla Holcová, șefa portalului Investigace.cz. Potrivit acestuia, aproximativ 500 de milioane de dolari care au trecut prin conturile bancare cehe legate de companiile antreprenorului rus au fost considerate suspecte.
În același timp, în multe țări ale lumii, criptomonedele nu sunt considerate mijloc legal de plată, cu alte cuvinte, acestea nu pot fi utilizate pentru a plăti în magazine la fel ca moneda națională. Potrivit Băncii Centrale Europene, reglementările tradiționale din sectorul financiar nu se aplică monedelor virtuale. În unele țări, cum ar fi Canada, Banca Națională nu recomandă tranzacțiile cu criptomonede. Țările G7 au adoptat recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională privind spălarea banilor: criptomonedele ca parte a serviciilor de plată pe internet înseamnă finanțare din surse anonime, ceea ce este asociat cu un risc crescut de spălare a banilor și finanțare a terorismului.
- Te-ar putea interesa și: Mădălin Necșuțu: Instituțiile de forță din stânga Nistrului au în conducere oamenii Moscovei
În Rusia, criptomonedele au devenit un instrument de eludare a sancțiunilor. La 1 septembrie 2024, a intrat în vigoare o lege care permite Băncii Centrale a Rusiei să stabilească noi modalități de plată, pe bază experimentală, diferite de normele standard internaționale. Este vorba mai ales despre autorizarea de către Banca Centrală Rusă a decontărilor în criptomonedă pentru contractele comerciale externe.
„Serghei Maizus, prin acțiunile sale, poate comite acte penale grave și socialmente deosebit de periculoase. În plus, este vorba de o activitate de afaceri controversată care implică potențiale infracțiuni economice și reprezintă un pericol pentru ordinea publică și interesele societății în ansamblu”, a scris judecătorul Tomáš Kocourek în decizia sa, după examinarea recursului lui Serghei Maizus împotriva deciziei autorităților cehe, care au refuzat să-i prelungească viza de ședere. Kocourek a mai spus că decizia sa s-a bazat pe un protocol elaborat de Ministerul de Interne ceh în decembrie 2022.
Articol preluat și adaptat de la Radio Svoboda, serviciul rusesc al RFE/RL.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te