„Lor nu le pasă dacă mâine vom deveni o gubernie rusească, vor ajunge cumva la un acord, vor face ei ceva aranjamente", a scris Ondrejcsák.
Criticile ambasadorului demisionar, scrie radioul public din Cehia, vin după ce premierul slovac, Robert Fico, a declarat că este gata să blocheze summitul european din 6 martie și ajutorul pentru Ucraina, dacă nu i se garantează că Kievul va permite tranzitul de gaze rusești spre țara sa, membră în NATO și UE.
„Două generații de diplomați, funcționari și experți au construit politica noastră externă, iar acum acești oameni vor să rupă totul și să o deturneze", a scris Ondrejcsák.
Fostul secretar de stat al Ministerului Apărării de la Bratislava a mai spus că „politica externă a Slovaciei a devenit nu numai de neînțeles pentru parteneri și aliați, ci și, din punctul de vedere al intereselor noastre, explicit dăunătoare și tragică".
Aliații nu înțeleg cum putem să ne opunem cu încăpățânare propriilor noastre interese existențiale și să ne amenințăm propriul viitor, a avertizat Ondrejcsák.
„Idioți utili”
Ambasadorul slovac demisionar este convins că nici măcar Rusia nu respectă astfel de oameni. „În zadar vă măgulesc că sunteți importanți. De fapt ei, rușii, cred că sunteți idioți utili, o cârpă. Ar fi bine, domnilor, să cunoașteți un pic istoria și realitățile gândirii politice rusești. O cârpă este doar o cârpă chiar și la Moscova, pe care o folosesc atunci când le convine, dar mai devreme sau mai târziu o aruncă, atunci când devine inutilă", a scris Ondrejcsák.
Vietnamul, Rusia, Brazilia și China nu vor fi niciodată aliații Slovaciei, cel mult pot fi parteneri de afaceri, a mai spus Ondrejcsák, într-o aluzie la destinațiile de călătorie preferate de șeful guvernului prorus de la Bratislava, supranumit de unii „al doilea Viktor Orban din UE”.
Ondrejcsák a calificat de asemenea drept „o prostie incredibilă" politica țării sale față de Kiev, în care se aliniază cu Budapesta sau, cu cuvintele sale, „înjunghierea Ucrainei pe la spate și repetarea constantă a cât de interesată este (Slovacia) să participe la reconstrucția postbelică". El a descris comportamentul guvernului slovac față de Ucraina drept rușinos și lipsit de viziune.
Ondrejcsák a mai spus după acest neobișnuit de dur denunț al politicilor guvernului țării sale că, deocamdată, nu se va întoarce în Slovacia de la Londra, ci va conduce un important think-tank britanic axat pe securitatea și relațiile internaționale. El dorește însă să rămână activ în sfera publică slovacă.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te