Linkuri accesibilitate

UE spune la Chișinău că va convinge liderii țărilor membre să susțină și mai mult Ucraina. Orban și Fico îi stau în cale


Antonio Costa la Chișinău, pe 3 martie 2025. Liderul european a spus că e un moment prielnic pentru ca țările din UE și cele candidate să strângă rândurile.
Antonio Costa la Chișinău, pe 3 martie 2025. Liderul european a spus că e un moment prielnic pentru ca țările din UE și cele candidate să strângă rândurile.

Aflat în vizită la Chișinău la exact trei ani după ce R. Moldova a depus cererea de aderare la UE, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a confirmat că creșterea capacităților de apărare a Uniunii va fi pe agenda reuniunii speciale a liderilor europeni din 6 martie.

Dar observatorii spun că a-i convinge pe toți liderii europeni, inclusiv pe premierul maghiar, Viktor Orban, și cel slovac, Robert Fico, nu va fi ușor, în condițiile în care se cere un vot unanim pentru ca cele două decizii sau cel puțin declarații oficiale să fie adoptate.

Semnele unei eventuale reușite nu se anunță a fi prea multe. Luni, 3 martie, Politico deja anunța că delegația maghiară a blocat un proiect al unui document de declarație privind sprijinirea Ucrainei și furnizarea de asistență militară pentru Kiev.

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere la acest subiect, la Chișinău, Costa a spus că va încerca să convingă liderii statelor membre „să aprobe o decizie concretă” pentru a crește capabilitățile de apărare ale UE, cu scopul de a deveni „mai puternici și mai capabili” de autoapărare. La acestea, a adăugat oficialul european, se va adăuga și sprijinirea Ucrainei în vederea obținerii unei păci „comprehensive și de durată”.

Orban vrea discuții directe cu Rusia

Decizia Budapestei de a bloca ajutorul militar și politic pentru Ucraina a venit cu doar o săptămână înainte de Consiliul European extraordinar de joi de la Bruxelles. Anterior, la 24 februarie, șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, spunea că Ungaria nu va sprijini nici planul UE de a aloca Ucrainei zeci de miliarde de euro în ajutoare militare suplimentare.

În aceeași bancă. Viktor Orban și Robert Fico la un summit UE din decembrie 2024.
În aceeași bancă. Viktor Orban și Robert Fico la un summit UE din decembrie 2024.

Premierul maghiar, Viktor Orban, a mers chiar mai departe și a cerut Uniunii Europene să urmeze exemplul președintelui american, Donald Trump, și să treacă la discuții directe cu președintele rus, a scris Reuters.

Orban a mai anunțat că se va opune inclusiv unui proiect de declarații a UE care prevede clar că „nu pot exista negocieri privind Ucraina fără Ucraina”.

Măsurile de blocaj ale Budapestei, nu mai sunt o noutate pentru diplomații europeni, scrie The Guardian, mai ales după ce Ungaria a votat la ONU împotriva unei rezoluții care a făcut apel la „o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, la fel ca SUA, Belarus, Coreea de Nord și Rusia.

Dar Orban nu este singurul oponent din interiorul UE. Premierul slovac, Robert Fico, a reiterat că guvernul său va refuza orice sprijin financiar sau militar pentru Kiev, cerând totodată și ca în concluziile oricărui viitor summit al UE să fie inclusă și cerința ca Ucraina să restabilească tranzitul gazului rusesc către Slovacia și Europa de Vest.

Summit cu prezența lui Zelenski și Starmer

Reuniunea de joi a liderilor UE va avea în primul rând scopul de a stabili poziția UE și de a transmite un semnal de unitate, în condițiile unei administrații Trump care reevaluează prezența americană în Europa, fapt ce s-ar putea solda cu o eventuală dezangajare, scrie Politico.

Președintele Zelenski a primit o invitație specială din partea președintelui Consiliului European, Antonio Costa, de a participa la summitul special al UE din 6 martie. La fel, în premieră după Brexit, prim-ministrul britanic, Keir Starmer, deși nu era clar, la ora redactării acestui articol, dacă va și participa.

„În ceea ce privește Ucraina, există un nou impuls, care ar trebui să conducă la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, a spus Costa în invitația adresată membrilor Consiliului European pentru summitul special privind apărarea europeană și Ucraina.

Kaja Kallas, șefa politicii externe comune europene, este unul din liderii politici care insistă cel mai mult că UE trebuie să-și asume un rol conducător, inclusiv în privința Ucrainei.
Kaja Kallas, șefa politicii externe comune europene, este unul din liderii politici care insistă cel mai mult că UE trebuie să-și asume un rol conducător, inclusiv în privința Ucrainei.

Oficialul susține că țările membre ale blocului comunitar sunt pregătite să „își asume mai multă responsabilitate pentru securitatea Europei” și cere acestora să fie pregătite de o „posibilă contribuție europeană” la garanțiile de securitate care vor fi necesare pentru „o pace durabilă în Ucraina”.

Una dintre deciziile ce ar urma să fie dezbătute la Consiliu, potrivit Politico, ar fi oferirea de mai mult „spațiu fiscal” țărilor membre de către Comisia Europeană, care ar urma să propună și „surse suplimentare” pentru apărare „la nivelul UE”, inclusiv prin redirecționarea fondurilor pentru dezvoltarea regională.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG