Opoziția socialistă a criticat aspru performanțele guvernului Gavrilița în primele 100 de zile de activitate. La câteva zile după ce guvernarea PAS a încercat să explice ce a reușit să facă și care îi sunt planurile de mai departe, PSRM a spus că nici guvernul, nici președinta Maia Sandu nu și-ar îndeplini promisiunile electorale.
Socialiștii, care plănuiesc tocmai trei evenimente consecutive în care să povestească despre ceea ce cred ei a fi „eșecurile” noii guvernări, au spus azi într-o primă asemenea conferință, dedicată mai întâi justiției și politicii de cadre, că noua guvernare s-a abătut de la promisiuni prin predilecția, în timpul angajărilor pe care le-a efectuat până acum în instituțiile publice, pentru oameni din anturajul unei singure formațiuni. Pe justiție, una din primele decizii a majorității PAS din parlament, de după învestirea guvernului Gavrilița, a fost să modifice legea procuraturii, astfel încât să introducă posibilitatea evaluării și demiterii șefului ei.
Dânșii până acum caută argumente de ce l-au arestat pe dl Stoianoglo
Socialistul Vlad Batrâncea, unul din reprezentanții opoziției, spune că formațiunea PAS de la guvernare ar fi compromis prin aceasta startul de reformă, mai ales atunci când l-a înlăturat din funcție și arestat pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo: „Toată societatea civilă, toți partenerii de dezvoltare a R. Moldova au condamnat metodele plahotniuciste în care s-a procedat în raport cu procurorul general. Dânșii până acum caută argumente de ce l-au arestat pe dl Stoianoglo, recunoscând prin asta că nu există nici un fond probatoriu a acestui arest,” a declarat Batrâncea.
Când a ajuns la politica de cadre, socialistul a spus: „Cei din PAS au promis concursuri publice, au promis să aducă profesioniștii, au promis să aducă diaspora acasă. În realitatea vedem că angajați în funcții de conducere sunt exclusiv membri de partid și rude directe ale dnei Sandu și Gavriliță și a deputașților din PAS. Oare cei din PAS au devenit peste noapte PCSS, cu practici în care un singur partid deleagă oameni în funcțiile de conducere”.
Doar unul dintre scandalurile legate de angajările de până acum din guvern a fost cel cu avansarea unei verișoare a președintei Maia Sandu la funcția de purtătoare de cuvânt a șefei executivului. Justificările cu care a operat partidul guvernării atunci când acest amănunt a ieșit la suprafață a fost că angajările nu sunt deloc ușoare, când salariile sunt atât de mici, iar sarcinile într-o funcție publică atât de mari.
În conferința sa de bilanț, prim-ministra Natalia Gavrilița a remarcat și ea dificultățile legate de cadre ca fiind cele mai pronunțate în primele 100 de zile de mandat, problematice, a spus ea, dovedindu-se a fi și angajările din diasporă– o miză anunțată de noua guvernare la început de mandat:
„Noi căutăm oameni profesioniști și integri, acasă și în diaspora. Ne confruntăm cu foarte multe refuzuri. Acum trebuie să vedem de ce oamenii nu dau curs acestei invitații.”
Într-o călătorie la Londra, Marea Britanie, prim-ministra are de gând, așa cum ea însăși a anunțat, să discute chiar în această seară cu diaspora despre funcțiile vacante din executiv și agenții.
În ciuda a tocmai trei crize, una în derulare, cum e cea pandemică, la altele două survenite pe parcurs, cea energetică și cea a creșterii bruște de prețuri, a mai spus Gavrilița în bilanțul de 100 de zile, guvernul său a reușit să nu se abată de la principalele ținte, inclusiv cele sociale, și a găsit soluții atât pentru majorări de pensii, cât și pentru compensații la scumpirea de gaze.
Despre justiție, prim-ministra a declarat în raportul său: „Am anulat secretul off-shore, pentru a asigura o transparență maximă în activitatea companiilor din R. Moldova, am inițiat conceptul de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor, am făcut modificări la legile cu privire la ANI, PG, CSM.”
Dar cele două domenii - începutul de reformă a justiției și remanierile din instituțiile publice - sunt subiecte de critici nu doar din partea opoziției, ci și a mai multor observatori. Asociații specializate pe justiție, precum CRJM sau Promo-Lex, au calificat și ele drept “precedent periculos” maniera, netransparentă și suspect de rapidă precum au spus cele două organizații, în care s-au făcut înlocuirile de la vârful procuraturii, alte critici la adresa guvernării sunând și atunci când a promovat un membru al CSM, cu reputație ce pare multora îndoielnică, în funcția de magistrat al curții supreme de justiție.