Reuniunea organizată în grabă la Paris alimentează și mai mult temerile că Statele Unite și Rusia vor negocia singure sfârșitul războiului, lăsând Ucraina și aliații săi europeni pe margine.
De la liderii europeni se așteaptă să fie uniți și să discute noi propuneri pentru a sprijini Ucraina și a consolida securitatea europeană.
„Se pare că există un grup de țări ale Uniunii Europene care au o poziție clară cu privire la faptul că nu vor face parte dintr-un acord Trump prost conceput și grăbit și care se concentrează pe continuarea sprijinului acordat Ucrainei”, a declarat Majda Ruge, senior policy fellow la Consiliul European pentru Relații Externe, cu sediul la Berlin.
În Europa, îngrijorările s-au intensificat după ce Keith Kellogg, emisarul președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a declarat, pe 15 februarie, că Europa nu va fi implicată direct în negocierile de pace.
În aceeași zi, s-a aflat că oficialii americani și ruși se vor întâlni săptămâna aceasta în Arabia Saudită pentru a începe discuțiile privind încheierea războiului – fără Ucraina însăși.
Cu doar câteva zile mai devreme, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, declarase că Washingtonul nu mai este „concentrat în primul rând” pe securitatea Europei – o altă lovitură pentru continent.
Mișcările Washingtonului au declanșat alarma și au făcut ca liderii europeni să se întrebe cum să răspundă la ceea ce ei consideră a fi abordarea unilaterală a Washingtonului de a pune capăt războiului din Ucraina.
Nu e clar, însă, dacă continentul își poate depăși diviziunile profunde și dacă poate veni cu propria strategie concretă pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a trata cu Rusia.
„Europa a petrecut mai mult timp discutând, făcând declarații și lansând apeluri decât punându-și efectiv la dispoziție banii și intervenind pentru a oferi sprijin concret Ucrainei sau pentru a urma orice altă politică aleasă de ea”, spune Ian Garner, expert rus la Institutul Pilecki din Varșovia.
Oficialii europeni au avertizat că un acord de pace sau de încetare a focului convenit în grabă ar submina securitatea Ucrainei și a Europei ,în general.
Europa este cel mai mare susținător financiar al Ucrainei, depășind chiar Statele Unite. Dar rămâne în urmă în ceea ce privește sprijinul militar, în ciuda promisiunilor de creștere a cheltuielilor pentru apărare și a producției de armament în ultimii ani.
Cu excepția Ungariei și Slovaciei, țările din Europa sprijină puternic Ucraina. Dar există și dezacorduri.
„Toată lumea este, din punct de vedere tehnic, de acord”, afirmă Garner. „Problema este că, atunci când te uiți la cele mai fine detalii ale planurilor, nu mai este toată lumea de acord.”
Crearea unei armate europene este un prim exemplu. Unii lideri europeni au solicitat desfășurarea de forțe militare europene în Ucraina pentru a garanta securitatea în cazul în care se ajunge la un acord de pace. Dar ideea a fost respinsă de alți oficiali, inclusiv de șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas.
„Toți acești lideri europeni sunt încă blocați în potențialele «poate»”, adaugă Garner. „Nimeni nu a venit cu un plan coerent, cuprinzător și de colaborare care să spună: «Iată ce am fi dispuși să facem cu siguranță». Și astfel, desigur, Trump, Putin și chiar Zelenski nu iau Europa în serios.”
La acest articol, publicat inițial pe rferl.org, a contribuit jurnalistul RFE/RL Ray Furlong. Traducere preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te