Deși vor fi numeroase declarații oficiale și discuții la nivel înalt, poate cele mai importante discuții - despre viitorul Ucrainei - vor avea loc în marja evenimentului.
O mare parte a discuțiilor care au precedat conferința au vizat posibilitatea ca trimisul președintelui american Donald Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, să prezinte un plan de pace mult așteptat în capitala Bavariei.
Kellogg a declarat pentru AP că Casa Albă pune la punct detaliile unor eventuale discuții. „Când ne vom întoarce de la München - dorim să îi prezentăm președintelui opțiunile, astfel încât, atunci când se va implica [direct] în procesul de pace, să știe cum va arăta acesta pentru el", a declarat Kellogg.
Discuțiile prind contur
Un diplomat european a declarat pentru Europa Liberă (RFE/RL) că este probabil ca „un fel de contururi sau schițe largi ale unui acord pentru Ucraina să apară la München", deoarece președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful său de birou, Andri Iermak, se vor întâlni cu Kellogg și cu vicepreședintele american J. D. Vance.
De asemenea, ar putea avea loc discuții ucrainene cu secretarul de stat american Marco Rubio și cu secretarul apărării Pete Hegseth, care participă, de asemenea, la conferință. În plus, mai mulți lideri europeni sunt și ei dornici să discute despre război în ceea ce este probabil să fie un weekend de Sfântul Valentin plin de întâlniri diplomatice rapide.
Rămâne de văzut ce va rezulta din discuții, dar diplomații speculează că va exista o înghețare a conflictului, Kievul acceptând cel puțin temporar unele pierderi de teritorii în favoarea Rusiei în schimbul unor garanții de securitate.
În timp ce aderarea imediată a Ucrainei la NATO a fost exclusă de oficialii NATO cu care a vorbit RFE/RL, intensificarea livrărilor de arme occidentale către Kiev este văzută ca o opțiune mai realistă.
Kellogg a vorbit anterior despre posibilitatea organizării de alegeri în Ucraina la un moment dat, lucru care nu este posibil în conformitate cu Constituția ucraineană atât timp cât este în vigoare legea marțială. Rusia le-ar dori, însă, sperând, după Zelenski, să-și instaleze omul ei la Kiev.
Recent, Trump a evocat posibilitatea ca Statele Unite să aibă acces la zăcămintele ucrainene de minerale (New York Times spune că ar valora 500 de miliarde de dolari) „drept compensație pentru sutele de miliarde pe care le-au cheltuit SUA pentru a ajuta Kievul să reziste invaziei la scară largă a Rusiei".
Întrebarea rămâne cât de dornic este Kremlinul de a încheia o înțelegere cu oficialii occidentali. Chiar dacă Rusia pare deschisă să discute cu Statele Unite, Kremlinul ar putea fi mai puțin dispus să facă vreun compromis tocmai acum, când Moscova este percepută ca având un avantaj în lupte.
Termenul limită pentru ostaticii din Gaza
Dincolo de Ucraina, mulți dintre liderii de la Munchen vor fi atenți și la Gaza, deoarece termenul limită pentru returnarea ostaticilor israelieni din captivitatea Hamas este 15 februarie la prânz - chiar în mijlocul conferinței. Trump a avertizat anterior că va aduce „iadul pe pământ” dacă Hamas nu face ce i-a cerut.
Alegerile parlamentare germane, care vor avea loc la doar o săptămână după conferința privind securitatea, vor oferi, de asemenea, un fundal interesant. Actualul cancelar de centru-stânga, Olaf Scholz, și probabilul său succesor, liderul de centru-dreapta, Friedrich Merz, se vor întâlni cu demnitari străini în Bavaria.
Și, deși sunt teoretic concurenți, cel mai probabil rezultat postelectoral este o mare coaliție între partidele lor.
Alternativa pentru Germania, anti-migranți și pro-rusă, care se așteaptă să se claseze pe locul al doilea în alegeri, este exclusă de la reuniune, la fel ca și Alianța Sahra Wagenknecht, de stânga populistă, care are opinii similare și care se așteaptă să intre în Bundestag pentru prima dată. Împreună, se preconizează că vor obține peste un sfert din totalul voturilor, pe măsură ce vântul populist suflă și în Germania.
Atmosfera dinaintea conferinței a fost tensionată de incidentul de joi, când un solicitant afgan de azil ar fi intrat cu mașina în mulțime într-o piață din capitala bavareză unde avea loc un protest sindical.
Moldova va fi reprezentată la conferință de o delegație guvernamentală condusă de ministrul de Externe Mihai Popșoi.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te