Procurorii spun că, în perioada 2019-2020, Agenția Servicii Publice (ASP) ar fi plătit unei companii străine o taxă specială – royalty – pentru fiecare document emis de Agenție. Schema ar fi cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 140 de milioane de lei.
Compania străină ar fi spălat banii prin jurisdicții offshore și i-ar fi transferat apoi unor persoane „afiliate grupului criminal”. Procurorii au declarat că, în acest caz, au fost sechestrați circa 100 de milioane de lei, care ar putea fi confiscați.
În total, în acest caz sunt judecate patru persoane, inclusiv oamenii de afaceri Alexandru Vâlcu și Carolina Andriuță. Inculpații riscă între trei și opt ani de închisoare.
Cum a decurs prima „înfățișare”
La ședința de judecată din 16 ianuarie, s-au prezentat toți inculpații, cu excepția Carolinei Andriuță – potrivit avocatului său, aceasta urmează un tratament medical.
Avocatul Vasile Nicoară, care reprezintă interesele lui Vladislav Zara și Alexandru Vâlcu, a propus unificarea acestui dosar cu altul asemănător, examinat deja tot de Judecătoria Buiucani. Clienții săi, a explicat avocatul, sunt acuzați că ar fi „preluat schema” unor foști șef ai ASP, care sunt judecați separat. Nicoară consideră că aceste dosare trebuie conexate - dacă inculpații din primul dosar vor fi achitați, cei din al doilea dosar nu vor mai putea fi acuzați.
În timp ce procurorul Vitalie Codreanu a declarat că are nevoie de timp suplimentar pentru a analiza această solicitare și a-și prezenta poziția, judecătoarea Ana Cucerescu a anunțat că va audia argumentele părților în cadrul unei ședințe ulterioare, plănuită pentru 20 ianuarie.
După ședință, fostul deputat Andronachi a declarat jurnaliștilor că „se consideră nevinovat”, dar a refuzat alte comentarii. Ceilalți inculpați nu și-au recunoscut vinovăția în faza de urmărire penală.
Ședința preliminară este prima etapă a examinării dosarului, când părțile se înfățișează în fața instanței, având posibilitatea să depună toate cererile și solicitările legate de proces, precum și lista de probe pe care intenționează să le prezinte. După ce toate chestiunile organizatorice vor fi rezolvate, începe etapa cercetării judecătorești, în cadrul căreia se examinează probele din dosar. Conform legii, ședințele preliminare în dosarele legate de corupție trebuie să aibă loc în regim accelerat.
Andronachi nu este la primul proces
Fost deputat al Partidului Democrat (PD), Vladimir Andronachi, mai este judecat în unul dintre episoadele legate de furtul miliardului din băncile moldovenești în 2014.
Este considerat unul dintre oamenii-cheie din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R. Moldova după pierderea puterii, în 2019, și este căutat acum pentru mai multe presupuse crime.
Potrivit procurorilor, Andronachi împreună cu un complice ar fi cauzat statului un prejudiciu de 26 de milioane de lei în furtul din 2014, bani obținuți din fondurile de salvare acordate de guvern Băncii de Economii (BEM) sub garanții de stat. Cum? Compania controlată de familia Andronache promisese să repare una dintre clădirile aparținând băncii, iar după ce a obținut banii, i-ar fi „spălat” tot prin intermediul unor companii offshore.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus că „există dovezi” că banii furați în felul acesta de la BEM au fost utilizați pentru a plăti parțial pentru un avion cumpărat de o companie asociată cu Plahotniuc.
Andronachi a plecat și el în străinătate, în 2021, însă a decis să revină, în noiembrie 2022. A fost reținut atunci de autoritățile din Ucraina și predat celor moldovene. Avocații fostului deputat PD au descris cele întâmplate drept „răpire”.
Adus în țară, Andronachi a fost ținut câteva luni în arest, după care a fost plasat în arest la domiciliu, iar în august 2023 a fost eliberat „sub garanția personală” a patru persoane, inclusiv a unui preot. Fostul deputat PD nu-și recunoaște vinovăția nici în acest dosar.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te