Teza sa era că la 12 octombrie 1924 s-au pus bazele „statului sovietic moldovenesc”, iar la 2 august 1940, ca urmare a „unirii benevole a norodului moldovenesc” de pe cele două maluri ale Nistrului, procesul formării acelui „stat” s-a încheiat.
În fața membrilor CC al PCM și ai Sovietului Suprem al RSSM, oaspeților de peste hotare, el a exprimat adâncă recunoștință lui N.S. Hrușciov pentru prinosul său „la opera de reunire și propășire a plaiului nostru”. Sub conducerea lui Hrușciov, arăta Bodiul, „au fost eliberate în 1940 raioanele de pe malul drept al Moldovei de sub jugul ocupanților, s-a restabilit Puterea Sovietică, s-au creat organele de partid și sovietice, s-au înfăptuit primele transformări revoluționare pe teritoriul republicii”. De numele „tov. Hrușciov”, continua el, „este legată eliberarea Moldovei Sovietice de sub jugul cotropitorilor germano-fasciști”, „din mâna lui Nikita Sergeievici Moldova a primit ordinul Lenin” (în 1958).
În „aplauzele furtunoase” ale asistenței, Bodiul a adus „sincere și cordiale mulțumiri scumpului Nichita Sergeievici Hrușciov, marele nostru prieten leninist devotat, pentru grija lui părintească de propășirea plaiului nostru, pentru titanica lui muncă în numele păcii și fericirii popoarelor”.
La mitingul de pe Stadionul republican, el s-a limitat la a aduce „sincerele mulțumiri” și „un salut înflăcărat” conducerii supreme de partid, Prezidiului Sovietului Suprem și Consiliului de Miniștri al URSS, precum și „marelui nostru prieten – leninistul devotat Nichita Sergeievici Hrușciov pentru grija permanentă de propășirea plaiului nostru”. I-a mulțumit, de asemenea, lui N.V. Podgornîi, pentru „cuvintele calde de felicitare” pe care le-a adus de la „scumpul Nichita Sergeievici”. A încheiat, în „aplauzele” publicului, cu cuvintele: „Trăiască Comitetul Central leninist al PCUS în frunte cu eminentul marxist-leninist – Nichita Sergeievici Hrușciov!”.
Este demn de reținut că la recepția din seara zilei de 11 octombrie au participat toate delegațiile de peste hotare, dar nu și Podgornîi care, după cum se vede, era grăbit să se întoarcă la Moscova, unde va participa la debarcarea lui Hrușciov de pe soclul puterii. Nu este exclus că, înainte de plecare, Podgornîi să-i fi șoptit lui Ivan Ivanovici ce-l aștepta pe „scumpul Nichita Sergeievici”.
Faptul că Bodiul va rămâne mulți ani de acum încolo la putere, până în 1981, poate fi un semn că la momentul loviturii de la Kremlin el a fost de partea corectă a baricadei de partid.