Linkuri accesibilitate

La redacția ziarului „Moldova socialistă”


Cântăreața Angela Păduraru, compozitorul Valentin Vilinciuc si poetul Grigore Vieru citesc notele la versurile „Cântec de iubire”. „Moldova socialistă”, 6 octombrie 1964.
Cântăreața Angela Păduraru, compozitorul Valentin Vilinciuc si poetul Grigore Vieru citesc notele la versurile „Cântec de iubire”. „Moldova socialistă”, 6 octombrie 1964.

La o masă rotundă la redacția ziarului „Moldova socialistă” din ajunul „slăvitului jubileu” de 40 de ani „de la formarea RSS Moldovenești și întemeierea Partidului Comunist al Moldovei”, reprezentanții celor mai mari trei întreprinderi ale industriei alimentare din capitală, ai combinatului de tutun, combinatului de vinuri și ai fabricii de bomboane și paste făinoase „Bucuria”, au adus cele mai recente mostre ale producției lor „jubiliare”.

Placat jubiliar „Înflorește, Moldova”. „Cultura Moldovei”, 8 octombrie 1964.
Placat jubiliar „Înflorește, Moldova”. „Cultura Moldovei”, 8 octombrie 1964.

Țigările „Iubileinîe”, „Kișinevskie” și „Moldavskie”, într-un ambalaj fin, vorbeau de la sine despre calitatea produselor combinatului de tutun. În cutii elegante, căptușite cu mătase, alături de vestitele coniacuri „Doina” și „Moldova”, câștigătoare de mai multe medalii la diferite expoziții internaționale, apăru un coniac nou, „Iubileinîi”, cu o vechime de 15 ani. Și fabrica „Bucuria” pregătise cadouri de sărbătoare: bomboanele „Andrieș”, „Succes” și „Moldova”.

La întâlnire au mai fost prezente secretara organizației de partid a hotelului „Moldova”, A.S. Burțeva, și Nadejda Jaloba, conducătoarea unei echipe de viticultori din colhozul „Moldova” al direcției de producție Călărași. Echipajul motonavei „Moldavia” a expediat o radiogramă de salut în adresa celor prezenți la masa rotundă.

Printre invitați a fost și poetul Grigore Vieru care a prezentat noile sale versuri „Cântec de iubire”, puse pe muzică de compozitorul Valentin Vilinciuc. Acompaniată de autorul muzicii, solista Ansamblului tineresc al Filarmonicii moldovenești de stat, Angela Păduraru, a interpretat în premieră acest cântec.

Întâlnirea s-a încheiat cu demonstrarea unor schițe cinematografice „După două decenii”, „Pământ cu soare darnic” și „E toamnă iar...”, turnate la studioul „Moldova-film”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG