Linkuri accesibilitate

Număr dublu de dosare privind îmbogățirea ilicită. Unul singur a ajuns în instanță


În primele șase luni ale anului, procurorii anticorupție au pornit 31 de cauze penale pentru îmbogățire ilicită
În primele șase luni ale anului, procurorii anticorupție au pornit 31 de cauze penale pentru îmbogățire ilicită

În ultimii trei ani, Procuratura Anticorupție a demarat 45 de cauze penale pentru îmbogățire ilicită, alte 15 fiind pornite de Centrul Național Anticorupție. Din cele 60 de dosare, în instanța de judecată a ajuns unul singur, în care este vizat Ruslan Popov, ex-adjunctul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Popov este învinuit că a deținut, personal și prin intermediul rudelor sale apropiate, bunuri valoarea cărora depășește substanțial veniturile sale legale. Ancheta procurorilor arată o diferență de peste 3 milioane de lei între mijloacele financiare obținute de Popov și complicii săi, și respectiv, cheltuielile avute de aceștia.

Numărul dosarelor care vizează îmbogățirea ilicită a crescut substanțial în 2022

În primele șase luni ale anului, procurorii anticorupție au pornit 31 de cauze penale, de două ori mai multe decât anul trecut. Alte 10 cauze, în aceeași perioadă, au fost inițiate de Centrul Național Anticorupție.

Dosare de rezonanță

Anchetele procurorilor vizează mai mulți demnitari cu funcții importante în stat, cum ar fi fostul președintele Igor Dodon, ex-ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, sau fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari.

Din numărul total de cauze penale pornite, trei au fost clasate pentru că „fapta nu a întrunit elementele infracțiunii”, se arată în răspunsul oferit Europei Libere de Procuratura Anticorupție. În cazul celorlalte, acțiunile de urmărire penală continuă.

Un fost președinte de țară, printre cei anchetați

Unul dintre dosarele pe rol este al fostului șef de stat și lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. În același dosar, sunt învinuite de complicitate soția fostului președinte, Galina Dodon și mama acestuia.

Acuzațiile i-au fost aduse lui Igor Dodon în luna mai, după o serie de percheziții soldate cu reținerea sa și a cumnatului său, Petru Merineanu. În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux.

Igor Dodon se află în arest la domiciliu. El se declară nevinovat și spune că ar fi ținta unei „justiții regizate și dirijate politic”.

Ex-ministru de interne în perioada lui Plahotniuc, cercetat pentru îmbogățire ilicită

Și fostul ministru de interne din perioada 2016-2019, Alexandru Jizdan, este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații În mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a cerut ca lui Alexandru Jizdan să-i fie confiscată suma de peste 770.000 de lei, care ar constitui „avere nejustificată”, obținută de deputatul democrat și familia acestuia în perioada mandatului său de ministru. ANI a cerut atunci Procuraturii Generale să-l investigheze pe deputat în privința falsului în declarații. Jizdan ar fi omis să declare mai multe proprietăți, inclusiv un apartament și alte două imobile dintr-un oraș din sudul Olandei, deținute cu drept de folosință de unul dintre copiii săi. Jizdan susține că își poate justifica averea și că urmează să prezinte probele date procurorilor.

15 deputați, în 15 cauze penale

Sunt bănuiți de îmbogățire ilicită și mai mulți foști sau actuali deputați. Un raid fără precedent a avut loc la începutul anului, când procurorii anticorupție au percheziționat proprietățile a 13 foști parlamentari, reținând cinci dintre ei. Este vorba de Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Artur Reșentinov, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sîrbu. Toți au în comun faptul că în urmă cu câțiva ani au „racolat” deputați comuniști, ademenindu-i la Partidul Democrat.

Printre deputații acuzați de îmbogățire ilicită se numără și actualii deputați socialiști Corneliu Furculiță și Radu Mudreac. Ultimul a fost lipsit și de imunitate parlamentară.

XS
SM
MD
LG