Linkuri accesibilitate

Măsuri de îndreptare a situaţiei sezonierilor din Germania


Graffiti pe zidul unui abator de la Munchen, realizată de studentul la arte Gregory Borlein, 14 maartie 2020
Graffiti pe zidul unui abator de la Munchen, realizată de studentul la arte Gregory Borlein, 14 maartie 2020

Activitatea unor firme intermediare interzisă de la 1 ianuarie 2021.

Condiţiile de muncă în abatoarele din Germania sunt mizerabile. Izbucnirea pandemiei a adus în prim plan problemele sociale şi sanitare din domeniul industriei cărnii. Asta după ce în mai multe abatoare au fost identificaţi numeroşi muncitori infectaţi cu virusul Covid-19.

Măsuri de îndreptare a situaţiei sezonierilor din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00

În marea lor majoritate muncitorii provin din ţări est-europene, Polonia, România şi Bulgaria. Guvernul federal a reacţionat astăzi, anunţînd că se vor introduce o serie de reglementări noi. Nerespectarea lor va fi sancţionate cu amenzi drastice – cu cel puţin 30.000 de euro. Cea mai importantă decizie a guvernului priveşte interdicţia încheierii unor contracte cu firme intermediare care se ocupă de recrutarea unor sezonieri. Ministrul muncii, Hubertus Heil, a anunţat că legea va intra în vigoare la începutul anului viitor. Ea se referă doar la industria cărnii. În abatoare vor avea voie să muncească numai lucrători angajaţi cu contracte directe. În consecinţă, sistemul de subcontractare prin terţe firme nu va mai putea să funcţioneze. Controalele, a mai anunţat ministrul, vor fi intensificate, iar patronii vor fi obligaţi să înregistreze digital timpul de muncă. Reglementarea care elimină folosirea sezonierilor se referă însă numai la întreprinderi mari şi nu la măcelării şi firme mici.

După ce mass-media din Germania a relatat pe larg despre condiţiile în care trăiesc şi muncesc sezonierii în general, ministrul Heil a promis deja ieri că se vor lua măsuri.

„Criza actuală a făcut vizibilă abateri care au existat şi înaintea izbucnirii pandemiei. Ele au fost semnalate mai ales în domeniul industriei de prelucrare a cărnii. Acolo avem nişte probleme structurale.”

Referindu-se la aceste „probleme”, pe care ministrul le-a numit diplomatic „structurale”, o lucrătoare din România, în vîrstă de 33 de ani, le descrie într-un limbaj mai drastic. Ea lucrează la firma Westfleisch din Coesfeld, închisă timp de o săptămînă, după ce au fost depistaţi numeroşi muncitori infectaţi cu virusul Corona. De teamă, ea nu şi-a dezvăluit numele, şi a declarat postului naţional de radio (DLF) că muncitorii o duc „rău” şi sînt cazaţi în încăperi colective, neadecvate pentru care fiecare persoană trebuie să plătească 240 de euro. În timpul transportului la locurile lor de muncă nu se respectă distanţa fizică. Lucrătorii, a mai spus ea, sînt trataţi ca nişte „sclavi”.

Julia Klöckner şi Violeta Alexandru la Berlin (Foto: BMEL/Youtube)
Julia Klöckner şi Violeta Alexandru la Berlin (Foto: BMEL/Youtube)

În urma plîngerilor şi a relatărilor din mass-media, ministra muncii şi protecţiei sociale din România, Violeta Alexandru, a venit la Berlin. După consultări cu ministrul muncii din Germania, Hubertus Heil, cei doi miniştri au semnat ieri o declaraţie de intenţie în care se precizează că standardele privind protecţia muncii vor fi respectate şi în cazul lucrătorilor sezonieri români. În documentul amintit se mai menţionează şi faptul că „lucrătorilor mobili” li se vor facilita căile de folosire a „serviciilor de consultanţă” referitoare la drepturile muncitorilor legate de legislaţia muncii şi de reglementările sociale.

Violeta Alexandru s-a întîlnit şi cu ministra agriculturii din Germania, Julia Klöckner, deoarece au apărut numeroase relatări alarmante legate de condiţiile precare a sezonierilor români care lucrează în agricultură.

Într-o conferinţă de presă comună, Violeta Alexandru şi Julia Klöckner au subliniat că se vor lua măsuri în vederea înlăturării neajunsurilor semnalate.

Ministra Violeta Alexandra, ambasadorul României Emil Hurezeanu, consultări cu Julia Klöckner (Foto: BMEL/Youtube)
Ministra Violeta Alexandra, ambasadorul României Emil Hurezeanu, consultări cu Julia Klöckner (Foto: BMEL/Youtube)

Klöckner a arătat că pentru lucrători trebuie să existe contracte de muncă legale. Totodată, muncitorii vor primi 9 euro 35 pe oră, în conformitate cu legislaţia germană care reglementează salariul minim garantat.

Violeta Alexandru, în schimb, a spus că este mulţumită de rezultatele consultărilor, calificîndu-le drept un „dialog concret pe subiecte relevante pentru muncitorii români”.

Astăzi, Violeta Alexandru şi-a continuat vizita la Bonn. „Aici (...) mi-au fost semnalate probleme”, anunţa ministra azi dimineaţă pe Facebook. „Cea mai bună sursă de informare - direct de la oameni. Cea mai bună abordare: răspuns prompt și rezolvate problemele, pentru ca toți românii care muncesc în Germania să lucreze liniștiți, sănătoși și încrezători în angajatorii germani serioși.”

XS
SM
MD
LG