Despre miza alegerilor locale și resetarea coaliției de guvernare, despre nepublicarea raportului companiei Kroll, și despre neutralitatea Moldovei.
Europa Liberă: Chiar și dacă sunteți în opoziție, care e contribuția Partidului Liberal la promovarea reformelor?
Mihai Ghimpu: „Contribuția noastră depinde de ce face guvernarea. Dacă aduc legi pentru a schimba situația, atunci noi susținem, dar dacă nu vin astfel de legi, ce putem să facem? Totul depinde de majoritate”.
Europa Liberă: Puteți să inițiați proiecte de legi care să le trimiteți Guvernului, Guvernul să le aducă în Parlament...
Mihai Ghimpu: „Noi avem multe proiecte de lege, dar e vorba de proiecte de lege serioase, pe care nu trebuie să le facă un singur deputat, ci trebuie să le facă niște specialiști, un aparat întreg – Legea cu privire la Procuratură, la reforma justiției, altele. Un deputat poate să facă o modificare, o completare.”
Europa Liberă: Clasa politică de la Chișinău, așa se zice, că ar fi discreditat două noțiuni – cea de integrarea europeană și cea de promovare a reformelor...
Mihai Ghimpu: „Da, eu aș spune că au compromis-o și pe a treia – astăzi este compromisă încrederea omului în clasa politică”.
Europa Liberă: Cum pot partide pro-europene să compromită ideea integrării europene și ideea de reformă?
Mihai Ghimpu: „A spune „integrare europeană”, a arăta clipuri, a vorbi frumos la emisiuni despre cum e viața în Europa – asta nu este de ajuns. Poate primul un an, doi, trei, cinci ani... Dar la noi e deja peste douăzeci de ani. Și oamenii nu simt efectul”.
Europa Liberă: Dar în ultimii șase ani? În 2009 încrederea în parcursul european era de 70 la sută.
Mihai Ghimpu: „ Așa este. Deci, s-a compromis ideea europeană fiindcă nu s-a făcut nimic, s-au ocupat cu businessul, cu furatul, cu miliardele, cu contrabanda...”
Europa Liberă: Și Domnul Ghimpu i-a lăsat să facă toate aceste nereguli?
Mihai Ghimpu: „Nu i-am lăsat eu. Eu am făcut mult ca să nu se întâmple asta, dar majoritatea cazurilor grave care au compromis cursul european și încrederea omului s-au produs după ce ne-au scos pe noi de la guvernare în 2013, când a fost cumpărați, sau „luați în brațe” cei șapte deputați, precum și acum, după alegerile din 2014. Fiindcă în 2009 eu eram sigur că vom face multe lucruri bune, vom face schimbarea. La oameni le spuneam: „În patru ani de zile nu veți simți mult schimbarea, pentru că s-a distrus totul, nu s-au făcut reforme. Dar iată că după mandatul acesta, dacă încă veți mai avea încredere în noi și răbdare, la sigur că veți simți schimbarea. Fiecare va simți personal, nu doar în ceea ce ține de drumuri, de instituțiile statului”. Și acum, eu lucrul ăsta nu-l pot spune”.
Europa Liberă: De ce nu a existat suficientă voință politică să se promoveze reformele, astfel încât cetățeanul să rămână mulțumit de guvernare?
Mihai Ghimpu: „Motorul reformelor și a cursului european întotdeauna îl dă partidul care are mai multe mandate, în cazul în care nu are 50 plus unul, în formarea unei alianțe. Asta, pentru că deține funcția de prim-ministru, iar reformele, în proporție de 99 al sută, depind de Guvern, nu de Parlament. Parlamentul doar susține reformele, iată de ce în toată lumea se discută cu Guvernul, se cere de la Guvern, se semnează cu Guvernul. Și a fost o perioadă când lucrurile au început foarte bine 2009. Și după aceasta, când a început lupta între două părți ale Alianței, lucrurile au degradat. Într-un cuvânt vreau să vă spun că Alianța, AIE 2, a fost distrusă, iar Partidul Liberal a fost scos de la guvernare.”
Europa Liberă: De ce nu s-au promovat reformele, domnule Ghimpu?
Mihai Ghimpu: „Eu vă zic încă o dată – reformele nu s-au promovat pentru că s-a pus în prim-plan interesul personal. Uitați-vă unde am ajuns noi: am ajuns să furăm un miliard. Oameni nu-și închipuie ce înseamnă un miliard. Înseamnă doi ani de pensii pentru cetățeni. Sau jumătate din toate drumurile pe care le are Republica Moldova. Iată ce înseamnă miliardul acesta. Dacă nu se furau bani, s-ar fi putut repara toate drumurile în Republica Moldova, să fie așa cum văd toți cetățeni în Europa, sau așa cum văd ei acum drumul Chișinău, mergând spre Stăuceni și spre Orhei”.
Europa Liberă: Ce credeți, vor fi aduși bani înapoi?
Mihai Ghimpu: „De la cimitir încă nimeni nu s-a întors, doar cei care îi petrec cei morți”.
Europa Liberă: Unde sunt bani aceștia, puteți să spuneți?
Mihai Ghimpu: „Știu cei care guvernează astăzi unde sunt banii”.
Europa Liberă: Dumneavoastră știți unde sunt bani aceștia?
Mihai Ghimpu: „Eu habar nu am. Eu știu că sunt furați, că sunt duși pe conturi de offshore, prin scheme diferite. Și eu știu foarte bine că dacă structurile noastre de drept s-ar fi ocupat de asta, era soluționată problema. Eu consider că trebuie chemat Shor și spus: „Ori aduci banii înapoi, ori putrezești în închisoarea de pe Bernardazzi”. Dar vedeți că dacă nu este tras la răspundere Shor, înseamnă că puterea e cu „pufușor pe botișor”.”
Europa Liberă: Ce au făcut instituțiile statului, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura? Sunt instituții care se subordonează Parlamentului, domnule Ghimpu?
Mihai Ghimpu: „Eu aș considera că noi trebuie să avem un control Kroll, dar nu doar cu schema cu privire la unde s-au dus banii, dar să stea de vorbă cu cei care au fost la conducere. Cu aceștia trebuie să discute. Când eram eu președinte la Parlament și președinte interimar eu primeam de fiecare dimineață informații de la structurile de drept. Și eu sunt sigur că și ei au primit informația despre aceste delapidări. Iată cu aceștia trebuie de discutat. De văzut dacă nu sunteți complici la asta, de ce nu ați făcut așa încât să fie pedepsiți cei care au furat și să fie aduși banii înapoi. Iată unde-i problema!”
Europa Liberă: Pe înțelesul dumneavoastră și al cetățeanului, ce trebuie să întreprindă astăzi guvernarea ca să recâștige încrederea promovând reforme? Și ce reforme le scoateți în prin planul activității din Parlament?
Mihai Ghimpu: „Nu știu dacă mai e posibil să întorci încrederea cetățenilor. Fiindcă în acești ani care au rămas – trei ani și ceva – din mandatul actual nu poți să schimbi situația materială, plus că e furat miliardul. Cetățenii îmi spuneau la o întâlnire: „Noi înțelegem că e greu. Dar dacă am vedea că și celor care ne conduc pe noi le este greu și au strâns și ei cureaua și împreună facem așa ca să câștigăm, să facem reforme și peste doi, trei ani de zile, sau patru ani, simțim această schimbare în bine în viață, atunci ar fi una. Dar atunci când noi 20 și ceva de ani trăim greu, în mizerie și sărăcie, iar cei care vin la putere, unul după altul, se îmbogățesc și numai ne promit, lucrurile nu mai pot merge așa”.
Iată de ce vă spuneam la început că cea mai mare pierdere a noastră este pierderea încrederii cetățenilor în clasa politică. Și nu în clasa politică din stânga comunistă, pro-rusă, dar în clasa politică pro-europeană. Adică pierderea încrederii în valorile fără de care nu putem să schimbăm lucrurile în bine.
Republica Moldova nu are viitor în afara Uniunii Europene.
Multă lume crede că dacă se va duce în Uniunea Vamală, va avea lucrurile pe care le promitea PCRM-ul lui Voronin în 2001 – salam de o rublă sau 2 lei, că o sticlă de vodcă va costa 2 lei, că va fi limba rusă oficială. Lumea a mai trecut parcă o dată prin asta, de ce îl ascultă iar pe Dodon și Partidul Socialiștilor? Sunt tot aceleași minciuni!
Deci, Republica Moldova nu are viitor în afara Uniunii Europene. Cu atât mai mult că a fost semnat Acordul de Asociere și vom avea mulți bani în baza proiectelor. Deci, după alegerile locale primarii trebuie, pur și simplu, să facă proiecte și să obțină bani pentru sate. Numai așa satul nostru se poate ridica, numai așa se poate ridica cultura, așa se poate ridica economia”.
Europa Liberă: Și care e miza acestor alegeri locale?
Mihai Ghimpu: „Miza este că în situația care s-a creat nu trebuie să pună într-un coș toate partidele politice pro-europene. Oamenii trebuie să pună miză pe partidul care nu i-a furat, care nu i-a păcălit, care a mers cu ei pas cu pas în toți acești ani de zile pentru a fi alături de ei. Aceștia suntem noi, Partidul Liberal.
Stimați cetățeni, nu faceți greșeală să vă duceți la ăștia care vin cu minciuna și vă păcălesc că vor face, că vor da și care vă arată fotografii cu Putin, cu o doamnă de fier, frumos îmbrăcată. Apropo, cu sacoul în culoarea PL-ului, culoarea bleu. Frumoasă, dar cu Katiușa în mână – știți cum era vorba ceea: Zina-carabina. Nu acesta este viitorul nostru. Viitorul nostru este în a face reforme.”
Europa Liberă: Dar deocamdată partidele de stânga câștigă teren, domnule Ghimpu!
Mihai Ghimpu: „Câștigă, fiindcă din start s-a mers cu stângul. Era clar că nu poate să existe o guvernare cu o coaliție minoritară, nu poate să existe un Guvern fără să aibă în spate o majoritate parlamentară, nu poate actualul Guvern cu componența pe care o are să facă reformele pe care le așteaptă lumea de la noi și Uniunea Europeană. Avem un Guvern slab, ce să mai vorbim...
Am impresia că aceste partide, foștii colegi cu care ne-am pornit în 2009, au lăsat în voia sorții viitorul cetățenilor noștri.”
Europa Liberă: Dumneavoastră cum înțelegeți sprijinul care vine din partea comuniștilor domnului Voronin pentru aceste două partide care au creat coaliția minoritară?
Mihai Ghimpu: „De ce sprijin? Ei numai rezolvă probleme organizatorice, de interes personal. Încă n-am văzut ca PCRM-ul să voteze vreun proiect de lege serios.”
Europa Liberă: Testul cel mare va fi adoptarea Legii privind Procuratura?
Mihai Ghimpu: „Să vedem, dacă vom ajunge până la această zi. Și aici trebuie să discutăm, fiindcă, de exemplu, noi, PL-ul, care suntem în opoziție, noi avem propriul punct de vedere și dacă cineva o să vină și o să ne impună iarăși o lege cu privire la Procuratură reieșind in interesele personale, cu pretenții de lege nouă, și va pretinde că aceasta este reforme, așa ceva nu va merge.
Europa Liberă: Dar ce înseamnă o lege „din interese personale”?
Mihai Ghimpu: „Eu vreau ca, într-adevăr, atâta timp cât noi nu avem o clasă politică cinstită și corectă față de cetățeni și față de acest stat, cei care fac parte din organele de drept să nu aibă nimic absolut cu partidele politice. Fiindcă tot
Dacă vrea președintele de partid ca partidul pe care îl conduce împreună cu echipa sa să facă reforme, să dea exemplu de o guvernare cinstită, să nu folosească banul public la vamă, la FISC, la bănci atunci asta se va întâmpla.
răul vine de la liderul partidului politic, de la conducerea partidului. Vom avea o altă situație când vom avea o societate conștientă, o clasă politică conștientă.. Dar mai e și altă problemă – poate să fie o selectare din afară și la noi foarte ușor se cumpără sau se atrage un cetățean sub un anumit partid politic. Problema, totuși, depinde de președinții de partid. Dacă vrea președintele de partid ca partidul pe care îl conduce împreună cu echipa sa să facă reforme, să dea exemplu de o guvernare cinstită, să nu folosească banul public la vamă, la FISC, la bănci atunci asta se va întâmpla. Dar dacă nu vrea asta și vrea altceva: să devină el cel mai bogat, el să aibă avioane, el să aibă vapoare, el să aibă sute, mii de hectare de pământ, înseamnă că așa o să fie.”
Europa Liberă: Dar prin ce se deosebește Mihai Ghimpu de alți lideri de partide?
Mihai Ghimpu: „Prin faptul că eu am venit în această luptă pentru acest mult-pătimit pământ, pentru oameni și nu pentru mine. Pentru că dacă eu aș fi pus în prim-plan interesul meu personal, în primul rând nu ajungeam unde am ajuns și mă duceam și eu la vale, cum s-au dus cei cu care m-am pornit. Majoritatea s-au dus la vale din cauză că în momente-cheie nu au reușit să se abțină de la ceva, să fie mai corecți. Eu consider așa: partidele politice care au menirea de a veni la guvernare, nu pot fi altele decât partidele pentru oameni. Fiindcă funcția publică este dată pentru oameni și nu pentru tine, pentru colegii tăi de partid sau pentru, cu atât mai mult, interesul unui stat, așa cum o fac unele partide pe care le avem noi aici. Iar marea rușine pe care o purtăm după votul din 2001 și 2005 pentru PCRM.”
Europa Liberă: Pe parcursul ultimilor ani a existat un fel de ping-pong între dumneavoastră și liderii altor partide parlamentare, mai cu seamă liderii care au creat această coaliție minoritară. Există, totuși, o posibilitate și o șansă ca să mergeți și să faceți cu ei o coaliție majoritară astfel încât interesul statului să fie prioritar?
Mihai Ghimpu: „Întotdeauna există, dar depinde cum și în ce condiții. În primul rând, cerința noastră a fost, inclusiv când discutam formarea AIE3, să-i spunem așa, lămurirea situației cu miliardul. Doar că acolo nici nu se prea dorea să discutăm subiectul acesta. Dar aceștia sunt bani serioși. Deci, trebuie să fie întors miliardul, trebuie să fie pedepsiți oamenii care au băgat mâna în buzunarul cetățenilor noștri.”
Europa Liberă: Domnul Ghimpu știe prea bine că nu-i atât de ușor să întorci miliardul și să pedepsești pe cei vinovați...
Mihai Ghimpu: „Cum adică nu-i ușor?”
Europa Liberă: Peste noapte nu poți să-i pedepsești...
Mihai Ghimpu: „Dar de ce pe ăștia din domeniul medicinii i-au arestat – 100 mii euro au găsit la unii, sau 100 mii lei. Dar pe Shor nu-l arestează, când ăsta a furat miliardul. Arestat! Și atunci Shor va deschide parantezele cine a stat în spatele lui.”
Europa Liberă: Nu se vor afla politicienii care au stat în spatele lui.
Mihai Ghimpu: „Nu, nu, nu... Asta depinde de Shor, dacă el este capul acestei operații. Dar toată lumea știe că Shor este capul acestei operații - operația „jaful BEM”. El nici măcar nu are interdicția de a părăsi Republica Moldova. Scuzați, vă rog! Așa ceva nu se întâmplă nicăieri în altă parte!”
Europa Liberă: Ce fac instituțiile statului? Altădată, cineva zicea că sunt în comă. Au rămas în comă instituțiile statului?
Mihai Ghimpu: „Deci, asta demonstrează încă o dacă că printre cei care sunt la putere nu funcționează legea, ci ordinul de sus.”
Europa Liberă: În ce stat trăim noi dacă nu funcționează legea, domnule Ghimpu?
Mihai Ghimpu: „Nu știu, nu știu...”
Europa Liberă: Sunteți politician.
Mihai Ghimpu: „Nici democratic, nici totalitar, nu știu ce stat... Statul... moldovenilor – unde unii sunt creduli până la moarte și cred mai mult în cel care îl fură și îl amăgește, așa cum umblă socialiștii cu minciuna.”
Europa Liberă: Dar socialiștii n-au furat bani.
Mihai Ghimpu: „Cum n-au furat bani? Mă scuzați, vă rog!”
Europa Liberă: Domnul Dodon, la microfonul Europei Liberei, a spus așa: „Dacă eu am furat de ce Procuratura, Ministerul de Interne nu mă atrag la răspundere?”
Mihai Ghimpu: „Să vă dau un exemplu. Așa voi răspunde și la întrebarea de ce nu am votat împreună cu socialiștii și comuniștii raportul Kroll. Prima. În 2009 sau 2010, toată lumea a auzit că Dodon a primit 70.000 lei ilegal. E infracțiune? Dumnealui era ministru al Economiei și primea salariu în afară de cel de ministru încă la o altă instituție de stat. Gata. E prejudiciu adus statului? E dosar penal? Da, e dosar penal.”
Europa Liberă: Comparativ cu miliardul...
Mihai Ghimpu: „Nu contează! Dar de ce pe unii cetățeni îi prindem pentru mită de o sută de lei? Pe unii care iau bani pentru că nu au cu ce se hrăni și când se uită sus că se fură miliarde, se gândesc de ce să nu ia și ei 100 lei? Doi. Doamna Greceanîi a luat credit la Invest Privat Bank, punând în gaj fabrica de vin din Cojușna și nu a întors niciodată banii. Ea, care acum vine și se dă că este așa de cinstită, și de frumoasă, și de curată... Dar până la 2009, știți că de la Banca de Economii s-au furat șase miliarde, în perioada când era și Dodon ministru al Economiei și viceprim-ministru, iar doamna Greceanîi era prim-ministru, și Voronin – președinte...”
Europa Liberă: Iar domnul Gacichevici era în fruntea BEM-ului?
Mihai Ghimpu: „Da, totul atunci s-a pornit.”
Europa Liberă: Domnul Gacichevici e pe banca acuzaților.
Mihai Ghimpu: „Daaa... să fim serioși! Banca acuzaților... Dar unde sunt miliardele celea furate? Eu vreau să vă spun că bani mari niciodată nu se fură fără cei care sunt la putere. Poți să furi o geană de grâu din depozit, fără ca să știe paznicul, dar să furi tot depozitul fără să observe el nu prea ai cum.”
Europa Liberă: Dar când erați dumneavoastră speaker și președinte al țării s-au furat bani?
Mihai Ghimpu: „Atunci era numai contrabandă, bani nu s-au furat. Nu știu, eu nu pot să spun, pentru că știți că cu băncile, cu sistemul financiar, cu economia se ocupă deja Guvernul, prim-ministrul. Și Banca de Economii, unde 56 de procente erau deținute de stat, era în gestiunea Ministerului Finanțelor care aparținea PLDM-ului și însuși prim-ministrul dirija tot procesul acesta, având toți membrii în Consiliul administrației din PLDM.”
Europa Liberă: Întru apărarea interesului național, ați fi gata să faceți coaliție cu PLDM și PD?
Mihai Ghimpu: „Coaliție pentru ca să compromitem mai departe încrederea oamenilor, cursul european, încrederea europenilor în Republica Moldova – niciodată.”
Europa Liberă: Asta o spuneți înainte de 14 iunie, după 14 iunie o să spuneți altceva?
Mihai Ghimpu: „Eu nu am fost alături de cei care fură, compromit.”
Europa Liberă: Dar ei au mandatul cetățeanului.
Mihai Ghimpu: „Ok, dacă o să ne facă propunerea, o să ne așezăm și o să discutăm condițiile.”
Europa Liberă: Ce condiții? Să aducă miliardul?
Mihai Ghimpu: „Miliardul, reformele, multe lucruri avem de făcut.”
Europa Liberă: Ce reforme trebuie făcute urgent?
Mihai Ghimpu: „În primul rând, vreau să vă spun așa: Republica Moldova nu este săracă. Așa cum este ea, dar bani are. Deci, ea e furată. Deci, noi trebuie să facem ordine la FISC, la vamă.”
Europa Liberă: Cine a vrut mai mult bine PL-ului: PLDM-ul sau PDM-ul?
Mihai Ghimpu: „Niciunul. Fiecare cu interesele lor: cu ministere, cu bănci, cu miliarde. Trebuie să știi cu cine pornești la drum, iată care e problema.”
Europa Liberă: Ei aveau o frică că sunteți pro-unionist și, în cazul acesta, se pierde și mai mult din încrederea în celelalte două partide.
Mihai Ghimpu: „Eu i-am spus unuia dintre ei: „Ce procent aveați când erați cu unionistul Ghimpu? Dar ce procent aveți de când nu mai sunteți cu unionistul Ghimpu?” Aveau 13, 15 la sută. Și acum, cât au? 6, 5, 9, 3, 2 la
Niciodată nu depinde soarta unui partid de politica altui partid. Depinde ce faci tu ca președinte, ca echipă, cine sunt oamenii din echipă, cu ce se ocupă ei.
sută... Niciodată nu depinde soarta unui partid de politica altui partid. Depinde ce faci tu ca președinte, ca echipă, cine sunt oamenii din echipă, cu ce se ocupă ei. Iată care e problema. Vreau doar să punctez aici și în legătură cu votul din Parlament. Unii se arată surprinși că PL nu a votat propunerea legată de audierea raportului Kroll în Parlament. Da, am votat propunerea socialiștilor prima dată, când am format comisia de anchetă. Dar noi nu suntem la cheremul socialiștilor care reprezintă interesul Federației Ruse și nu vom fi niciodată. Doi. Acest partid care se face tare și mare că-i iubitor de țară și de neam, cu toții știm că reprezintă interesele Moscovei. Eu vin în Parlament și sfidează acest stat care le-a oferit mandat de deputat.”
Europa Liberă: Vă referiți la socialiștii domnului Dodon?
Mihai Ghimpu: „Domnului... Doamne ferește! Faceți-vă cruce! E un tovarăș, cu panglica asta „Sfântul Gheorghe”, cu gândacul ăsta de colorado care mănâncă cartofi. În plus, ei sunt complici, printre primii, la furtul acestui miliard. Cum noi să votăm cu ei? Adică, ce, să fim și noi complici? Iată de ce n-am votat! Noi vrem cu adevărat să fie public, dar nu doar audiat în Parlament, acest raport Kroll, să fie dat și publicități, să-l citească lumea. Ce am câștigat noi și societatea din activitatea comisiei de anchetă în frunte cu domnul Reidman dacă raportul a fost secret, comisia în frunte cu Răducanu a fost secretă și ea în Parlament? Ce cunoaștem noi? Noi nu vrem să mergem pe astfel de acțiuni numai pentru ca cineva să câștige puncte în plus.”
Europa Liberă: Dar cine nu vrea: compania Kroll sau Banca Națională să fie publicat acest raport?
Mihai Ghimpu: „Eu vreau să spun un lucru: un contract se încheie între două părți și fiecare parte părți își apără interesele sale. Eu cred că, în cazul dat, Banca Națională nu trebuia să admită un astfel de contract. Din partea fracțiunii, am trimis și am primit acest raport și îl studiem acum. Contractul, întotdeauna, trebuie făcut așa încât să rezolvăm problema și, fiindcă suntem un stat drept democratic, să fie și publicat.”
Europa Liberă: Mai cu seamă că este un caz de rezonanță, toată lumea vorbește despre asta, mulți așteaptă, totuși, să se afle adevărul... Dar ideea era că, până la urmă, aceste trei bănci trebuie să fie lichidate.
Mihai Ghimpu: „Nu-i problema mea, dar eu știu un lucru, de ce nu am votat. În afară de cele 9,5 miliarde lei noi vrem să fie desecretizată și a doua hotărâre de Guvern care a dat încă 5,6 sau 6 miliarde lei. Deci, noi mai avem și această a doua sumă de care s-a uitat. Asta, la fel cum s-a luat Crimeea, după care s-a băgat Putin în Donbass și toți au uitat de Crimeea. Așa și la noi: am uitat deja de cele 6 miliarde și ne învârtim în jurul raportului Kroll. Nu, noi, liberalii ținem la control absolut tot și noi vrem cu adevărat să fi elucidat acest caz, această infracțiune. Nu doar să fie întorși banii înapoi, pentru că asta este puțin – vrem pedeapsă! Pentru că dacă nu se pedepsește acel care încalcă legea, ce înseamnă acest lucru? Însemnă exemplu și pentru alții, cu atât mai mult dacă omul acela este sus.”
Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dezbinarea forțelor pro-europene poate duce la aceea ca să fie pierdută Primăria municipiului Chișinău de către forțele de dreapta?
Mihai Ghimpu: „Nu, nu. Orice ar face ei, orice ar încerca, Dorin Chirtoacă va fi primar general a treia oară. Eu sper, totuși, că cetățenii conștientizează și nu vor vota acele partide care vin spre centrul dreapta să rupă de la Chirtoacă voturi. Pentru că oricum în turul doi iese Dorin Chirtoacă indiferent ce se va întâmpla, iar acolo se va confrunta cu un candidat de stânga. Care va fi acesta, vom vedea.”
Europa Liberă: Ce se poate întâmpla după alegerile din 14 iunie, după alegerile locale generale?
Mihai Ghimpu: „În primul rând, eu, personal, și partidul, colegii mei ne așteptăm la o victorie în capitală și am vrea nu doar primar general să avem, dar și majoritatea în Consiliul municipal. Pentru că noi în acești patru ani de zile nu am avut o majoritate și multe lucruri au fost blocate.
Capitala azi e cetatea libertății și dacă nu salvăm această cetate, înseamnă că s-a dus totul, a zburat. Să păstrăm drapelul acesta ridicat pentru cursul european!”
Europa Liberă: Guvern actual al lui Chiril Gaburici va rămâne sau, mai degrabă, ar putea fi demis?
Mihai Ghimpu: „De ce Parlamentul nu lucrează? E clar că, în mare măsură, e vinovat Guvernul, de acolo vin proiecte de lege. Nu poate lucra un singur deputat la aceste proiecte – avem Ministerul Justiției, avem ministere pe economie, pe transport, pe medicină care și-au asumat reforme, acolo stă un aparat întreg de sute de oameni”
Europa Liberă: Domnul Voronin zice clar: „Domnul premier să rămână, trebuie remanieri guvernamentale!”. Care este răspunsul Dumneavoastră?
Mihai Ghimpu: „Eu, prietenește, l-aș sfătui să plece.”
Europa Liberă: Pe domnul Gaburici?
Mihai Ghimpu: „Da. Mai bine să fie un paznic la un lan de vie sau de grâu și lumea când îi dai un strugure să-ți spună: „Bună ziua!” și „Mulțumesc!”, decât să fii prim-ministru și să te blameze toată lumea. Din păcate, nu e locul dumnealui aici. Nu a fost, în genere, în politică. Oricum, puterea nu e la dumnealui, e mai sus – este Consiliul Alianței unde se iau decizii. Eu cred că îndată ce a simțit lucrul acesta a trebuit să plece. Cu atât mai mult că a năvălit asupra lui și problema aceasta cu actele de studii – dacă se întâmpla undeva în Europa îndată și-ar fi dat demisia. E adevărat, nu-i adevărat, dar, dacă s-a pornit și dosar penal, înseamnă că trebuia deodată să plece, cu demnitate să spună: „Mă scuzați, vă rog! Eu am diplomă, am făcut studii, că o am cu doi, cu trei ani mai târziu, dar o am! Dar dacă așa s-a pornit lucrul și nu aveți încredere în mine, eu vă mulțumesc și mă duc să-mi caut de treabă!”
Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, vă dați prea bine seamă că, dacă nu se ajunge la un compromis pentru eventuala alegere a unui alt premier, în cazul în care acesta va fi demis, se va ajunge la anticipate?
Mihai Ghimpu: „E de dorit să fie pus capul în mișcare și să prevaleze responsabilitatea, seriozitatea, patriotismul, demnitatea și să nu venim, pur și simplu, cu persoane de felul acesta care să te pună în situația să spui: „Mai bine mort, decât viu!”. Noi nu vom accepta. Dacă vor să meargă cu noi trebuie să știe că cu noi e foarte greu să ai o alianță, nu-i așa ușor! Ceea ce s-a întâmplat din 2013 până acuma nu va trece așa ușor. Eu nu pot să spun acum în numele partidului care va fi decizia noastră. Un lucru știu foarte bine: Republica Moldova fără noi nu se poate mișca înainte și nu poate avansa cu reforme. Și asta este o groapă din care nu știu dacă vom mai ieși.”
Europa Liberă: Anticipatele ar schimba situația?
Mihai Ghimpu: „Nu. Anticipatele ar aduce puterea lui Putin. Nu cu tancul, ca în Ucraina sau ca în ’92, când ne-au luat teritoriul din stânga Nistrului, ci în mod democratic. Și asta-i cea mai mare problemă care mă deranjează pe mine: chiar să nu conștientizeze politicienii ceea ce se întâmplă? Oare chiar nu vezi că ceea ce faci tu: miliardul, alianța cu comuniștii, tot ceea ce se întâmplă la vamă, la FISC – tot asta duce oamenii spre Rusia și împinge oamenii să voteze nu atâta pentru Dodon, cât împotrivă actualilor guvernanți. Pentru că la noi cetățenii votează împotrivă, nu pentru.”
Europa Liberă: De ce PL s-a adresat la Curtea Constituțională ca să tălmăcească articolul din Constituție care stipulează neutralitatea țării?
Mihai Ghimpu: „Istoria noastră, trecutul nostru este argumentul principal. Rusia nu s-a împăcat niciodată cu faptul că acest pământ are drept la libera existență și dezvoltare. În primul rând, nu se poate considera un stat neutru când are pe
Nciodată, atâta timp cât sunt trupe ruse aici, nimeni nu ne va recunoaște ca stat neutru.
teritoriu său armată străină. Și odată ce această normă a fost adoptată în 1994 și din ziua aceea până azi armata rusă nu s-a retras din Republica Moldova, înseamnă că aceasta nu funcționează. Doi - noi nu suntem recunoscuți ca stat neutru de nimeni. Un stat se consideră neutru când are recunoaștere și niciodată, atâta timp cât sunt trupe ruse aici, nimeni nu ne va recunoaște ca stat neutru. Sunt mai multe lucruri pe care noi le-am scris în sesizarea noastră în Curtea Constituțională.”
Europa Liberă: Acum, la mijlocul lunii mai, se examinează această sesizare pe care ați prezentat-o Înaltei Curți.
Mihai Ghimpu: „Eu vreau ca lumea să înțeleagă că ocupația din '40, ocupația teritoriului din '92 din stânga Nistrului, ocupația teritoriului Georgiei, ocupația teritoriului Ucrainei demonstrează că Rusia așteaptă întotdeauna momente potrivite și dacă noi nu vom avea posibilitatea, într-o situație de genul Crimei, să ne adresăm unei armate străine să ne apere de invazia rusească, atunci am pierdut totul. Dar cu prezență militară rusă pe teritoriul nostru nu putem face lucrul acesta. Deci, nu e făcută această sesizare pentru mine sau pentru moldoveni, este făcută pentru toți cetățenii.”
Europa Liberă: Și verdictul Curții Constituționale ar putea să schimbe ceva?
Mihai Ghimpu: „Curtea este obligată, pentru asta avem Curte Constituțională, să se gândească la securitatea statului și a cetățenilor, nu la interesul Federației Ruse – aici nu e vorba de politică, aici e vorba de normă juridică. Deci, repet, Republica Moldova nu este stat neutru, dacă are pe teritoriu o armată străină, cu atât mai mult, o armată cu statut de ocupație, care nu a venit în baza unui Acord, ci a venit cu de-a sila, cu forța.”
Europa Liberă: A mai rămas mai puțin de un an și va trebui ales în Parlament șeful statului. Este o problemă care, iarăși, ar putea să se transforme într-un măr al discordiei în cadrul Parlamentului. Sunteți pregătit să anticipați situații delicate?
Mihai Ghimpu: „Noi am fost pregătiți, inclusiv și eu personal din 2009.”
Europa Liberă: Dar avem și realitățile de azi?
Mihai Ghimpu: „Care realități? Nu poți da casa în exploatare azi dacă n-ai început s-o construiești ieri. Așa și aici. Iarăși o să ajungă să spună: „Alegeți: ori anticipatele, ori votați președinte!”. Și iarăși vom fi puși în situația de a vota un președinte pe care îl vor ei. Știți care e regula lor? Ei au 61 de voturi cu comuniștii. Și vom vedea către cine vor merge. Pentru că cu comuniștii unii care se văd președinți pot ajunge la o înțelegere, iar cu Ghimpu sau cu PL-ul – nu. Păcat ca au o astfel de abordare. Dar noi în așa guvernare nu ne angajăm. Cu noi așa nu va merge. Și cred că și acesta e motivul de ce nu au vrut să meargă cu noi – pe noi nu ne poți duce de funiuță. Eu nu am venit în politică în '88, când am mers bătut, pe muchie de cuțit, prin judecăți, pentru ca astăzi să mă ducă cineva de funiuță.”
Europa Liberă: Scurt pe doi: e totul pierdut?
Mihai Ghimpu: „Nu, lupta continuă! Stimați cetățeni, câștigăm capitala și începem din nou lupta pentru a ne realiza visul european și național!”