Linkuri accesibilitate

„Aveţi nevoie de o independenţă judiciară pentru a aprecia ce e bine şi ce nu e, reforma nu se face de o zi pe alta”


Jiří Schneider, primul adjunct al ministrului ceh de externe
Jiří Schneider, primul adjunct al ministrului ceh de externe

Un interviu acordat Europei Libere de Jiří Schneider, prim-viceministru al Afacerilor Externe, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Republicii Cehe.


În ultima perioadă, Moldova a fost vizitată săptămânal aproape de reprezentanti ai Bruixelles-ului, iar şefa diplomaţiei moldovene, Natalia Gherman şi cu premierul Iurie Leancă au fost intr-o deplasare continuă în diferite capitale europene pledind pentru sprijin din partea ţărilor comunitare pentru apropierea mai mare si mai rapida a Moldovei de Uniunea Europeana, de valorile şi de principiile comunitare. Valentina Ursu a stat de vorbă astazi cu Jiří Schneider, prim-viceministru al Afacerilor Externe, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Republicii Cehe.

Europa Liberă: Să pornim această discuţie prin a vă întreba dacă Republica Moldova este pregătită pentru parafarea şi ulterior semnarea Acordului de Asociere cu UE. E cumva favorizată ţara acum pentru că Armenia s-a retras iar Ucraina, deocamdată, rămâne indecisă în Parteneriatul Estic?

Jiří Schneider:
„Fiecare ţară este apreciată în raport cu performanţele pe care le înregistrează. Moldova este pregătită datorită eforturilor pe care le-a depus Guvernul, fapt cunoscut şi de Comisia Europeană. Desigur, în context, e important să vedem şi cît de reuşit va fi proiectul Parteneriatului Estic, dacă i se vor alătura şi alte state. Însă nu am niciun dubiu referitor la Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce factor politic favorizează astăzi Republica Moldova să rămână o istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic?

Jiří Schneider:
„Iarăşi, vorbim de performanţele înregistrate. Cele mai importante sunt faptele, adică ce anume face Guvernul pentru a atinge anumite performanţe, indiferent de cine este la putere. Desigur, dacă va exista o neînţelegere acerbă între putere şi opoziţie va fi mult mai dificil pentru Executiv să înainteze în reforme, pentru că sunt multe de făcut după asociere, care reprezintă, de fapt, doar un început. Deci, temele pentru acasă sunt foarte importante. Experienţa noastră de integrare în Uniunea Europeană a demonstrat că drumul care urmează de parcurs este mai uşor dacă există unitate în ţară, situaţie care pare să nu existe acum, în Republica Moldova. Însă cum am spus, Guvernul depune toate eforturile ca să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor acestei ţări şi să îi apropie de UE. În rest, totul se bazează pe politică.”

Europa Liberă: Când vorbiţi despre temele pentru acasă pe care Republica Moldova urmează să le îndeplinească şi alţi colegi de-ai Dvs din cadrul UE au insistat pe ideea reformării justiţiei. De ce se cere să fie înteţită lupta cu corupţia?

Jiří Schneider:
„Datorită lecţiei şi învăţămintelor pe care le-a tars ţara noastră, acest domeniu a fost crucial pentru noi – independenţa justiţiei. Fără un sistem judiciar
ndependent nu există o garanţie a statului de drept. Este convingerea noastră bazată pe experienţa pe care am avut-o, deci din acest motiv credem că reforma domeniului e cel mai important pentru Republica Moldova. De fapt, nu e doar datoria partidelor politice să rezolve această problemă, aveţi nevoie de o independenţă judiciară pentru a aprecia ce e bine şi ce nu e. Reforma nu se face de o zi pe alta, sunt necesare eforturi şi în continuare. În concluzie, nu îmi rămâne decât să mă alătur la îndemnurile colegilor europeni. Pe termen lung, e cea mai bună soluţie pentru ţară.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi aceste presiuni pe care le face Federaţia Rusă asupra ţărilor care au ales parcursul european. Poate să împiedice Moscova dezvoltarea Parteneriatului Esitc şi, ulterior, asocierea acestor ţări la Uniunea Europeană?

Jiří Schneider:
„De ani de zile, Federaţia Rusă a dus o politică diferită. Ironic, declara în urmă cu câţiva ani că Parteneriatul Estic nu are mare valoare însă brusc au realizat că acest aranjament regional este real. În primul rând pentru că permite modernizarea ţărilor într-un mod european. Pe de altă parte, sunt surprins că Federaţia Rusă susţine că ţările din Parteneriat balansează între Rusia şi Uniunea Europeană şi, prin urmare, nu se vor dezvolta oricum. De fapt, aceste ţări nu sunt puse în situaţia în care să aleagă între UE şi Federaţia Rusă.

Vorbim despre intenţia ţărilor de a-şi decide calea spre modernizare, dacă îşi doresc o modernizare într-un mod european sau ţintesc o modernizare de felul celei din Federaţia Rusă. E adevărat că există o diferenţă însă în niciun caz nu vorbim despre o dilemă: „sau/sau”. Nu vorbim de un joc. Deseori îmi amintesc că Rusia este ţara marilor jucători de şah şi acesta este jocul în care ori câştigi, ori pierzi. Însă Parteneriatul Estic nu este un joc de şah.”

Europa Liberă: Moldova în UE cu sau fără Transnistria, or mai întâi eurointegrarea şi pe urmă reunificarea celor două maluri ale Nistrului sau invers?

Jiří Schneider:
„Nu depinde de noi să decidem cum se va rezolva acest conflict. Însă este clar că e necesară soluţionarea acestuia, pentru că nu este recomandabilă integrarea unui stat care are un conflict intern. Din câte ştiţi, sunt forţe care nu sunt pentru o reglementare favorabilă a conflictului, deci trebuie să ne adresăm acestor forţe şi să le întrebăm de ce nu îşi doresc o rezolvarea a acestui conflict. Ajută asta populaţia de pe cele două maluri? E adevărat, soluţionarea trebuie să vină prin negocieri, nu există altă cale care ar duce la o reglementare durabilă. Deci, nu există o reţetă clară cum să facem.

Trebuie să recunosc că suntem frustraţi de faptul că formatul „5+2” de negocieri nu poate funcţiona aşa cum şi-a propus iniţial şi suntem frustraţi de blocarea constantă a soluţiilor propuse în cadrul acestui format. Suntem gata să îi ajutăm pe cei care doresc o rezolvare a problemei, însă soluţia nu trebuie impusă din afară. Însă ştiţi că sunt unii care îşi doresc impunerea unei soluţii.”

Europa Liberă: Preşedintele Comisiei Europene, dl José Manuel Barosso, a anunţat că va cere anularea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Credeţi că anul viitor vor putea moldovenii să călătorească fără vize în spaţiul Uniunii Europene?

Jiří Schneider:
„Da, cred, însă după cum ştiţi, diavolul se ascunde în detalii, deci vor exista anumite particularităţi. În primul rând acestea se referă la paşapoartele biometrice de care vor avea nevoie toţi cetăţenii. Deci, va dura puţin în special pentru că oamenii vor trebui să-şi perfecteze documente noi ca să se poată bucura de această libertate. Însă categoric ţara este gata şi suntem în aşteparea noului regulament.”

Europa Liberă: Cât de mult contează să existe un consens naţional pe marginea acestei probleme importante care este eurointegrarea? Deocamdată societatea moldavă este scindată între pro-estici şi pro-vestici. Opoziţia comunistă este cea care insistă tot mai mult pe vectorul euroasiatic. Cum se consolidează societatea din moment ce e atât de divizată?

Jiří Schneider:
„Este foarte dificil pentru un străin să ofere sfaturi, însă din experienţa mea cred că sunt necesare cât mai multe dezbateri sincere la acest subiect. Dacă se
ermite existenţa unei propagande ascunse, a unor teorii conspiraţioniste, nu este bine pentru ţară. E nevoie de o presă liberă, deschisă, dar şi de oameni competenţi care să explice cum stau lucrurile în cadrul acestor dezbateri naţionale. E nevoie de o mobilizare a liderilor politici. Însă discuţiile şi dezbaterile sunt necesare nu doar în studiouri televizate şi presă, acestea sunt necesare şi în teritoriu, în ţară. De aceea, astăzi am ţinut o prelegere şi o discuţie cu studenţii, în primul rând pentru că tinerii trebuie să aibă un rol mai activ în aceste dezbateri.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru moldoveni?

Jiří Schneider:
„Nu renunţaţi, fiţi răbdători şi munciţi din greu. Astfel veţi dobândi ce vă doriţi.”
XS
SM
MD
LG