La Tbilisi, va depune jurământul, duminică, noul președinte al Georgiei, Giorgi Margvelașvili. Apropiat al coaliției de guvernare „Visul Georgian”, doctorul în filozofie Margvelașvili a câștigat alegerile de luna trecută promițându-le georgienilor și continuarea cursului de integrare euroatlantică, și refacerea relațiilor cu Rusia. Acestea au fost distruse de războiul din august 2008, pus pe seama președintelui aflat la final de mandat, Mihail Saakașvili. Inaugurarea lui Margvelașvili va încheia tranziția puterii în Georgia, pe care Saakașvili o pierde definitiv duminică, după un an de conviețuire cu „Visul Georgian”.
Viitorul președinte examinează acum dacă Jocurile Olimpice de la Soci, la iarnă, ar fi o ocazie potrivită pentru o primă vizită în Rusia. Dar prima sa vizită peste hotare o va face la Vilnius pentru a parafa la sfârșitul lunii acestea acordul de asociere al Georgiei cu Uniunea Europeană. Jurnalistul serviciului georgian al Europei Libere, Koba Liklikadze ne-a spus într-un interviu că este un lucru deja decis.
„Georgia va fi reprezentată la summit-ul Parteneriatului Estic de noul ei președinte care își va începe oficial mandatul la 17 noiembrie, după inaugurare. Așa încât anume Margvelașvili va merge și va parafa acordul de asociere”.
Georgia va avea de duminică și o nouă Constituție. Adoptată încă pe timpul lui Mihail Saakalșvili, ea intră în vigoare odată cu inaugurarea noului președinte. Multe prerogative ale acestuia trec la primul-ministru. L-am întrebat pe Koba Liklikadze ce pârghii de politică externă îi vor mai rămâne președintelui?
„Conform Constituției și a Constituției noi, președintele Georgiei este șeful statului. Multe puteri executive trec la primul ministru. Dar președintele își mai păstrează prerogative în domeniul securității. El rămâne comandantul suprem. Își va menține și atribuții în politica externă. Dar aici va crește și rolul Parlamentului, care a pierdut multe împuterniciri în 2005, când Mihail Saakașvili a concentrat o putere enormă la președinție. Noua Constituție prevede un echilibru al puterii între cele trei instituții”.
Cum vor reuși noile autorități georgiene să refacă relațiile cu Rusia, menținând în același timp direcția Georgiei către Uniunea Europeană și NATO? Nimeni nu crede că va fi ușor. Dar Koba Liklikadze reamintește că exact asta este ceea pentru ce au votat georgienii la parlamentarele din octombrie 2012 și la prezidențialele din octombrie anul acesta.
„Alegătorii au dat preferință acestui curs anunțat de coaliția „Visul Georgian”, adică nici un pas înapoi de la integrarea euroatlantică, dar, în același timp - refacerea relațiilor economice, comerciale și în alte privințe cu Rusia în măsura în care o permit noile realități: anume că Georgia este ocupată în proporție de 20% și are teritorii pe care Rusia le consideră state independente.
Procesul de căutare a unor puncte de interes comun a început deja. De pildă, în lipsa legăturilor diplomatice întrerupte în 2008, există un format de convorbiri ruso-georgiene, care au loc la Praga. În afară de aceasta, câțiva producători de vinuri din Georgia au revenit pe piața rusă, așteptându-se că vor mai fi admise fructele și alte produse. Acesta este într-adevăr un curs dificil în comparație cu cel promovat de Saakașvili al ruperii totale a relațiilor cu Rusia și repetării de la toate tribunele că este ocupantă. Actuala putere nu face asta, pentru că așa a votat majoritatea cetățenilor Georgiei”.
Cum pot fi restabilite bunele legături cu Rusia, în lipsa relațiilor diplomatice? Acestea, la rândul lor, nu pot fi refăcute câtă vreme Rusia recunoaște independența republicilor separatiste georgiene, spune Koba Liklikadze.
„În ciuda faptului că actuala putere, premierul încă în exercițiu Bidzina Ivanișvili și președintele ales Giorgi Margvelașvili, încearcă în fel și chip să evite limbajul postbelic al lui Saakașvili, Rusia rămâne ferm pe poziția veche, că recunoașterea Abhaziei și Osetiei de Sud nu poate fi revizuită. De aceea, va plana mereu riscul și asupra relațiilor comercial-economice. Eu unul nu știu dacă poți fi partener bun cu cineva, fără să ai relații diplomatice”.
Chiar dacă la Tbilisi se încheie duminică schimbul puterii, interesele Georgiei nu se schimbă, ci numai retorica, mai spune Koba Liklikadze.
„Mi se pare că actualul guvern georgian încearcă să dea mai multă ascultare recomandărilor țărilor occidentale, în special ale Europei de a găsi puncte de interes comun cu Rusia sau, în orice caz, de a nu se lăsa provocat. Asta nu înseamnă că trebuie să se închidă ochii la toate și să se uite despre ocupație”.
În timp ce Uniunea Europeană îndeamnă Georgia să caute căi pentru repararea relațiilor cu Rusia, autoritățile de la Tbilisi au semnalat că vor încerca să convingă Rusia că ar fi în propriul ei interes să sprijine apropierea Georgiei de Uniunea Europeană. Președintele ales, Giorgi Margvelașvili a vorbit despre aceasta duminică, într-un prim interviu televizat pentru audiența din Rusia, acordat televiziunii ruse Pervîi Kanal. L-am întrebat pe jurnalistul Koba Liklikadze dacă este un exemplu al noii tactici a Georgiei.
„A fost cel mai puternic punct și a sugerat însușirea profundă de către noua conducere a cursului de integrare euroatlantică. O Georgie europeană înseamnă o Georgie stabilă, o Georgie prosperă și înfloritoare, dar mai ales o Georgie previzibilă, care nu poate fi dușmana sau întruchipa imaginea dușmanului pentru Rusia”.
„A fost un interviu foarte reținut și diplomatic. E de înțeles de ce Margvelașvili a vorbit despre posibilitățile de apropiere, dar nu despre ocupație. E de înțeles și faptul că nu a vorbit de rău despre liderul Rusiei. Dar a folosit cuvinte de ocară la adresa propriului președinte încă în funcție, Saakașvili. Aceasta pentru mine este de neînțeles și de neacceptat”, ne-a mai spus jurnalistul serviciului georgian al Europei Libere, Koba Liklikadze.