Linkuri accesibilitate

Titus Corlățean: „Paşii ce vor urma după Vilnius vor determina caracterul ireversibil al traseului european al R. Moldova”


Titus Corlăţean
Titus Corlăţean

Ministrul afacerilor externe din Romania, în dialog cu Iolanda Bădiliţă.


Surprinzator sau nu, despre Summitul Parteneritatul Estic de la Vilnius si despre Moldova se vorbeste nu doar la Bruxelles, Chisinau, Moscova sau Bucuresti, ci si la Vaduz, capitala principatului Lichtenstein. Micul stat alpin, care se intinde pe o suprafata cam cat a Bucurestiului, are in grija doar 35 000 de suflete si detine peformanta de a fi tara cu cel mai ridicat produs intern brut pe cap de locuitor, l-a intampinat zilele trecute pe ministrul roman de externe, Titus Corlatean, cu ocazia deschiderii, la Vaduz, a primului consulat onorific al Romaniei din principat. Legatura dintre performantele economice ale Lichtensteinului si cele europene ale Chisinaului a fost facuta de corespondentul Europei Libere, Iolanda Badilita, in cadrul unui interviu exclusiv pe care seful diplomatiei romane l-a acordat postului nostru.

Iolanda Badilita: Domnule Ministru, ne aflam in tara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, dar si cu cea mai redusa datorie externa din lume, performante pe care orice stat si-ar dori sa le atinga. Este de presupus, asadar, ca o data cu deschiderea acestui consulat onorific la Vaduz, Romania si Lichtenstein au multe planuri de colaborare.

Titus Corlatean: „In primul rand era necesar sa avem, dupa foarte multi ani de absenta si pauza, un contact la nivel politico-diplomatic. Am avut o intalnire cu ministrul de externe, care detine si portofoliile culturii si educatiei, in guvernul din Lichtenstein. Discutia a evidentiat o foarte buna deschidere din partea Lichtenstein pentru o cooperare mai stransa cu Romania. De altfel, Romania are cu Lichtenstein o cooperare exceptionala in organizatiile multilaterale. In cadrul ONU, de pilda, ne coordonam anumite pozitii si ne sprijinim reciproc in candidaturile la diferite structuri ale ONU. Ceea ce lipseste, insa, este cu adevarat o cooperare in domeniul economic, in materie de investitii, in materie de comert. M-am uitat cu atentie la cifrele economice, comerciale. Aproape de 4 milioane de euro schimburi economice anul trecut - este un nivel extrem de modest tinand cont de potentialul unei piete de 22 de milioane de locuitori cum este Romania, de potentialul pe care il are tara, dar si de potentialul financiar, bancar pe care Lichtenstein il detine. Din discutiile cu doamna ministru al afacerilor externe, Aurelia Frick, am stabilit sa lansam un semnal foarte clar catre investitori in ambele parti, sa ii punem in contact si sa organizam evenimente. Nu in ultimul rand noi suntem beneficiarii unui grant, a unui sprijin financiar care a fost pus la punct intre UE si statele din AELS- Spatiul European de liber schimb (Norvegia, Islanda, Elvetia si Lichtenstein). Un prim ciclu de finantare bugetar pana in 2013 a insumat aproximativ 300 de milioane de euro, urmand un nou ciclu de aproximativ 190 de milioane de euro. Lichtenstein contribuie, asadar, la aceste fonduri acordate Romaniei care, trebuie precizat, sunt fonduri nerambursabile. Or iata ca Lichtenstein, desi este o tara mica, are un potential urias.”

Iolanda Badilita: Suntem la Vaduz, dar luna acesta, dintr-o perspectiva romaneasca sau moldoveneasca, nu putem sa nu ne gandim la Vilnius. Romania a sprijinit extrem de mult aspiratia europeana a R. Moldova. Exista certitudinea ca R. Moldova va parafa Acordul de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius?

Titus Corlatean: „Certitudinile trebuie materializate, dar exista sanse foarte bune ca R. Moldova sa parafeze la Vilnius atat Acordul de asociere cu UE cat si Acordul de liber schimb economic. Exista mai multe motive: pe de o parte, guvernul moldovean a fost extrem de consecvent, poate cel mai consecvent din cei 6 parteneri estici ai UE, in demersurile de apropiere de UE, de reforma interna, si in a nu isi indrepta privirea in alte parti, decat directia europeana. Republica Moldova a stiut sa gestioneze bine si presiunile la care a fost supusa in ultima perioada de timp, si ganditi-va ca sunt aspecte foarte serioase, unele ce tin de securitate, legate de regiunea Transnistreana, prezenta altor trupe straine in aceasta regiune, chestiuni legate de energie si dependenta de un unic furnizor de energie dinspre est, dar si embargoul vinurilor, fructelor si legumelor moldovenesti. A facut fata la aceste presiuni si faptul ca in urma cu cateva zile 100.000 de cetateni moldoveni au iesit in strada sa sustina puternic proiectul european al R. Moldova, este un semnal politic extrem de important pe care R. Moldova il transmite atat la vest cat si la est. In conditiile in care Romania a fost cel mai puternic sprijin constant al R. Moldova, sunt foarte increzator ca la Vilnius va fi un rezultat foarte bun pentru R. Moldova si ca pasii care vor urma dupa summit, respectiv semnarea propriu-zisa, ratificarea acordurilor si, sper eu, solutionarea problemei vizelor in cursul anului 2014, vor determina caracterul ireversibil al traseului european al R. Moldova in perspectiva unei viitoare aderari la Uniunea Europeana.”

Iolanda Badilita: Ce le raspunde seful diplomatiei de la Bucuresti celor care cred ca in spatele bunelor intentii romanesti se ascunde, de fapt, proiectul unei Romanii Mari, care sa includa si R. Moldova.

Titus Corlatean: „Dincolo de discutiile care au loc in spatiul public, si fiecare are acesta libertate de a simti romaneste, de a-si dori, poate, anumite lucruri, de a se exprima in mod liber, ceea ce este important este ca R. Moldova si ansamblul societatii de acolo, fratii nostri de aceeasi identitate si limba, dar si ceilalti cetateni moldoveni de alta origine etnica sa se apropie si sa se integreze in UE. Si, pe aceasta cale, cu siguranta ne vom regasi si reuni, cei care gandim, simtim si vorbim romaneste intr-o Europa unita. Directia este foarte clara, si cred ca Romania actioneaza foarte bine in acest sens.“
XS
SM
MD
LG